Stjuardese Alitalije protestuju protiv gubitka posla i smanjenja plata, ne zbog vakcina za Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji prikazuje nemi protest stjuardesa u Italiji podeljen je na stotine puta na Fejsbuku u Hrvatskoj sa tvrdnjom da je reč o odbijanju "smrtonosne injekcije." To je netačno. U novinskim izveštajima se navodi da je protest bio protiv otpuštanja u Alitaliji. Sindikat koji podržava protest potvrđuje da događaj "nema nikakve veze sa vakcinacijom."

"TALIJANSKE STJUARDESE ODBIJAJU SMRTONOSNU INJEKCIJU" prevedena je na hrvatski tvrdnja u objavi koja je izneta na početku videa na nekoliko drugih jezika. Objava je podeljena na Fejsbuku više od 430 puta i pregledana 1.200 puta od 23. oktobra, kao na primer ovde.

Video prikazuje žene u uniformama stjuardesa, koje se bez reči skidaju na jednom trgu. Na društvenim mrežama ovaj video pojavio se i na drugim jezicima, poput holandskog, gde je isto predstavljen kao protest protiv vakcinacije, sa haštagom "#greenpass".

Zelena propusnica u Italiji je dokaz da se neko oporavio od Covid-a-19, da ima negativan test ili je vakcinisan, slično hrvatskoj digitalnoj Covid potvrdi. Posedovanje Zelene propusnice u Italiji je postalo obavezno za sve radnike od 15. oktobra, što je dovelo do demonstracija širom zemlje.

Protest ovih stjuardesa, međutim, nije povezan sa vakcinacijom.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 29. oktobra 2021.

Protest protiv gubitka posla i smanjenja plata

Posredstvom Gugl pretrage pronašli smo novinske članke o ovom protestu. Unoseći izraz "italijanske stjuardese protestuju", pronašli smo nekoliko novinskih članaka u kojima je prikazana ista scena. Na primer, ovaj članak Si-En-En-a (CNN) ovako opisuje događaj: "Bivše stjuardese Alitalije protestovale su ove nedelje protiv gubitka posla i smanjenja plata na tipično italijanski način -- skidanjem odeće." Prema izveštaju, protest se dogodio na Trgu Kampidoljo (Piazza del Campidoglio) u centru Rima 20. oktobra.

Slično, Juronjuz (Euro News) objašnjava ovde da je avio kompanija Alitalija obavila svoj poslednji let i da je zamenjena novom avio kompanijom ITA, koja "preuzima samo malo više od 3.000 od Alitalijinih 10.000 zaposlenih" i da predstavnici sindikata kažu da će oni koji će raditi za kompaniju ITA biti znatno manje plaćeni. AFP je o novoj avio kompaniji izvestio ovde.

U originalnom videu koji je takođe na Fejsbuku postavio sindikat, jedna žena komentariše u kameru na italijanskom: "Žene Alitalije osuđuju veliku štetu prouzrokovanu gubitkom posla. To je značenje ovog performansa.”

IItalijanski mediji izveštavaju da je protest uživo prenosio sindikat USB (Unione Sindacale di Base) i kao izvor videa naveli Fejsbuk stranicu ovog sindikata. Nijedan od novinskih izveštaja o tom događaju, do kojih je AFP došao, nije ni u jednom trenutku pomenuo vakcinaciju.

Sindikat potvrđuje da protest "nema veze sa vakcinacijom"

Na Fejsbuk stranici USB-a mogli smo da pronađemo snimak prenosa uživo, koji je identičan onom u objavama, a koji je postavljen na dan protesta. To je takođe najranija objava ovog videa koju je AFP uspeo da pronađe, što ukazuje na to da je u pitanju original.

Skrinšot videa iz Fejsbuka objave USB-a (levo) i u obmanjujućeg posta (desno), napravljen 29. oktobra 2021.

Video je postavljen i na internet stranici sindikata, gde su ga opisali kao “nemi protest protiv kršenja zakona i arogancije sa kojom je ITA odbacila 8.000 zaposlenih bivše kompanije." U članku se takođe navodi da je nekoliko članica USB-a učestvovalo u protestu.

AFP je kontaktirao sindikat 27. oktobra i pitao da li je protest bio u bilo kakvoj vezi sa vakcinacijom protiv Covid-a-19. Pjero Santonastaso (Piero Santonastaso), portparol USB-a, je odgovorio:

"Potvrđujem da protest stjuardesa Alitalije na Kampidolju 20. oktobra, organizovan uz podršku USB-a, nema nikakve veze sa vakcinacijom."

Vakcine nisu "smrtonosne"

U objavama su vakcine protiv Covid-a-19 takođe predstavljene kao "smrtonosne." Međutim, ogromna većina nuspojava su "blage i kratkotrajne" dok su "ozbiljni bezbednosni problemi ekstremno retki," navodi Evropska medicinska agencija (EMA) na svojoj stranici o bezbednosti vakcina protiv Covid-a-19.

Preko 763 miliona doza tih vakcina distribuirano je u vreme pisanja ovog članka širom Evropske ekonomske zone.

EMA je u aprilu 2021. saopštila da bi na listi "vrlo retkih" nuspojava vakcina AstraZeneke i Džensen trebalo da se nađe stvaranje krvnih ugrušaka. Agencija je u oba slučaja zaključila da je korist od vakcina i dalje veća od rizika.

Video deljen na Fejsbuku uklapa se u trend pogrešne interpretacije snimaka demonstracija, netačno ih povezujući sa Covid-om-19, a koji traje već duže vreme. Takvi su na primer ovi protesti zbog penzijskog zakona u Argentini i ove demonstracije u Beču pokreta "Životi crnaca su važni." Slične provere činjenica o demonstracijama i protestima mogu se pronaći ovde i ovde.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE