Medicinsko osoblje transportuje pacijenta iz bolnice Rojal Melburn u Melburnu, 9. oktobra 2021. ( AFP / Vilijem Vest)

U australijskim bolnicama Ivermektin nije odobren za pacijente obolele od Covid-a-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Hiljade korisnika Fejsbuka podelilo je video u kome žena, koja se predstavila kao medicinska sestra, tvrdi da vakcinisani Covid pacijenti u Australiji dobijaju Ivermektin, dok nevakcinisane stavljaju na respiratore. Vakcinisani pacijenti imaju veće šanse da se oporave zbog Ivermektina, a ne zbog vakcina, tvrdi ona. Australijske zdravstvene vlasti, međutim, kao i udruženje bolnica, rekli su AFP-u da Ivermektin nije odobren ni za jednu kategoriju Covid pacijenata i da nema dokaza da bolnice prepisuju taj lek. Takođe u ovoj fazi nema dokaza da je Ivermektin efektivan za lečenje, kažu stručnjaci.

“Oni koji su vakcinisani a dobiju kovid, njima se daje, pazi sad ovo, Ivermektin!", kaže žena u videu sa srpskim titlom koji je pregledan više od 53.000 puta i koji je više od 5.000 korisnika Fejsbuka podelilo ovde od 19. septembra 2021.

Žena, koja tvrdi da je "40 godina medicinska sestra" dalje kaže: "nije ih vakcina spasila, već Ivermektin," dok "oni koji nisu vakcinisani i dođu sa kovidom... njih stavljaju na respiratore."

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 26. oktobra 2021.

Praktično identične tvrdnje izneo je u ovom videu jedan čovek sa australijskim akcentom.

AFP je pokazao video australijskom Regulatornom telu za terapeutska sredstva (Therapeutic Goods Administration - TGA), koje je u sastavu Odeljenja za zdravstvo u čijoj je nadležnosti upotreba terapeutskih sredstava kao što su lekovi. Portparol TGA-a Rajan Kuran (Ryan Curran) rekao je 11. oktobra u mejlu da Agencija "nema dokaza" koji bi podržali tvrdnju da se Ivermektin prepisuje vakcinisanim pacijentima hospitalizovanim sa Covid-om.

U Australiji Ivermektin nikad nije bio odobren za upotrebu kod pacijenata obolelih od Covid-a-19. Lekarima opšte prakse dozvoljeno je da prepisuju Ivermektin samo za odobrena stanja kao što su šuga ili određene parazitske infekcije, naveo je TGA u saopštenju od 10. septembra. "Određeni specijalisti, uključujući doktore za infektivne bolesti, dermatologe, gastroenterologe i hepatologe (specijaliste za bolesti jetre) dobiće odobrenje da prepišu Ivermektin za druge neodobrene indikacije ukoliko veruju da je prikladan za određenog pacijenta," dodaje TGA.

Agencija je rekla da su restrikcije u prepisivanju Ivermektina uvedene baš kao odgovor na neodobrenu upotrebu ovog leka za lečenje Covid-a. "Ove promene su uvedene zbog zabrinutosti oko prepisivanja Ivermektina za oralnu upotrebu za navodnu prevenciju ili lečenje Covid-a-19. Ivermektin nije odobren za upotrebu za lečenje Covid-a-19 u Australiji ili drugim razvijenim zemljama i njegovu upotrebu za Covid-19 u opštoj populaciji trenutno izričito ne preporučuju Nacionalna operativna grupa za kliničke dokaze za Covid, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i američka Agencija za hranu i lekove (FDA)," navodi se u saopštenju.

Ovo potvrđuje i portparol TGA Kuran, koji je u mejlu rekao da "nove restrikcije u prepisivanju Ivermektina za oralnu upotrebu posebno ne dozvoljavaju da bude prepisan za Covid-19 u bolnicama, osim ako nije odobren za upotrebu u kliničkom ispitivanju koje je odobrio ili o kome je obavešten Sekretar Odeljenja za zdravstvo australijske Vlade.”

AFP je kontaktirao i Odeljenje za zdravstvo u dve najnaseljenije australijske države - Novom Južnom Velsu i Viktoriji. Portparol Odeljenja za zdravstvo države Viktorija rekao je u mejlu 12. oktobra da "Ivermektin nema ulogu u lečenju niti u prevenciji Covid-a-19."

Pacijentima sa niskim nivoom kiseonika koji su primljeni u državne bolnice daju se deksametazon i remdesivir, a "po potrebi se dodaju" i antibitotici, dodao je portparol.

Što se tiče Novog Južnog Velsa, AFP je dobio sličan odgovor: "Zdravstvo Novog Južnog Velsa je upoznato sa netačnim savetom za javno zdravlje koje cirkuliše u zajednici i na društvenim mrežama," rekao je u mejlu 15. oktobra portparol zdravstvenih vlasti Novog Južnog Velsa, nazivajući tvrdnju "lažnom vešću."

Na kraju, AFP je kontaktirao australijsko Udruženje privatnih bolnica (APHA ), koje predstavlja 75% privatnog bolničkog sektora na kontinentu. "Naši operateri privatnih bolnica ne koriste Ivermektin i ne verujem da bi bilo ko drugi to radio," rekao je AFP-u Frit Rajner (Frith Rayner) portparol APHA, u mejlu 20. oktobra, dodajući da svi članovi Udruženja "prate savet TGA."

U svojim poslednjim smernicama objavljenim u martu, Svetska zdravstvena organizacija je konstatovala da su dokazi lekovitog efekta Ivermektina na pacijente obolele od Covid-a-19 "neuverljivi" i dok ne bude dostupno više podataka, preporučuje da lek bude korišćen samo u kliničkim ispitivanjima.

Slično tome, u poslednjem savetu Evropske medicinske agencije iz marta 2021. navodi se da, nakon sagledavanja dokaza o upotrebi Ivermektina za lečenje Covid-a-19, "dostupni podaci ne podržavaju njegovu upotrebu za Covid-19 van dobro dizajniranih kliničkih ispitivanja."

"Ne postoji naučni dokaz"

Iako je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila pet formi Ivermektina za životinjsku upotrebu, nije izdala odobrenje za ljudsku upotrebu u Srbiji, pokazala je pretraga na njenoj internet stranici, a za AFP Činjenice je to 2. septembra mejlom potvrdio i portparol Agencije Pavle Zelić.

Čak i Ivermektin za životinjsku upotrebu ne može biti kupljen u slobodnoj prodaji u apoteci, rekla je AFP-u vlasnica jedne veterinarske apoteke, Smiljana Vučićević. "Ivermektin je registrovan kao injekcioni preparat te ga po našem zakonu ima samo u veterinarskim ambulantama. Apoteke ne prodaju injekcione preparate," napisala je ona u mejlu za AFP Činjenice 2. septembra 2021.

Dr Saša Jaćović, v. d. direktora Agencije za lekove rekao je u oktobru 2021. da u ovom trenutku "ne postoji nijedan naučni dokaz da se Ivermektin može da upotrebljava za lečenje kovid pacijenata."

U martu 2021. američka Agencija za lekove (FDA) je upozorila protiv upotrebe ovog leka za Covid-19: "FDA je primila više izveštaja o pacijentima koji su zahtevali medicinsku podršku i bili hospitalizovani nakon samolečenja Ivermektinom za konje." FDA dodaje da "najefektniji načini da se ograniči širenje Covid-a-19 uključuju primanje vakcine protiv Covid-a-19 kada vam je dostupna i praćenje smernica CDC-a" (Centara za kontrolu i prevenciju bolesti). Međutim, uprkos upozorenju, postoje izveštaji o velikom povećanju broja slučajeva trovanja od neodobrene upotrebe Ivermektina u SAD-u.

AFP Činjenice je o ovom leku protiv crva pisao avgustu i septembru 2021.

Prevela i pripredila
COVID-19