Protest protiv mera za Covid-19 nije okupio 35.000 kamiona Italiji; slike su iz Engleske iz 2015. i 2020.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavi podeljenoj na Fejsbuku hiljadu puta za nedelju dana tvrdi se da je "35.000 vozača kamiona donijelo rezoluciju da blokira sve u Italiji" zbog vladine "zdravstvene diktature" i to uz sliku na kojoj se vide velike kolone kamiona na nekom putu. Ista korisnica je kasnije objavila drugu sliku kolona kamiona uz tvrdnju da je bilo "60.000 kamiona" na protestu. Međutim, prva slika je nastala 2015. a druga 2020. godine, obe u Engleskoj, dok protest italijanskih vozača, održan nekoliko dana nakon objavljivanja prve slike na društvenim mrežama, nije okupio toliko ljudi, pokazalo je istraživanje AFP-a.

"35.000 vozača kamiona donijelo je rezoluciju da blokira sve u Italiji. Popularni protest počinje vozačima kamiona širom Italije. Potom će uslijediti velike demonstracije cijepljenih i nevakcinisanih građana u svim talijanskim javnim prostorima," piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 24. septembra 2021. i podeljenoj 1.000 puta za nedelju dana. U objavi se nalazi slika koja prikazuje velike kolone kamiona na autoputu, sugerišući da su to italijanski kamioni koji blokiraju saobraćaj. Slika je podeljena uz istu tvrdnju u drugim objavama, na primer ovoj koja je skrinšot objave korisnika iz Mađarske, a vidi se da je tekst automatski Fejsbukov prevod na hrvatski.

Korisnici su aplaudirali tvrdnji. "Bravo,nek pocne vec jednom u svim drzavama,dosta ispiranja mozga," napisala je jedna od njih. "Sada sam proćitala na Telegramu..talijanska grupa..60.000 kamiona in policija jih podržava, također vatrogasci," komentarisala je druga 24. septembra.

Korisnica koja je objavila tu sliku je takođe 28. septembra postavila drugu sliku kamiona parkiranih na nekom putu uz tvrdnju da je "ITALIJA B L O K I R A N A" i da je "PREKO 60.000 kamiona izašlo i ZATVORILO SVE." Ta objava je podeljena više od 1.300 puta za tri dana.

Obe slike, međutim, prikazuju kamione zaglavljene u Engleskoj 2015. i 2020. Protest italijanskih vozača kamiona održan je 27. septembra i nije uspeo da privuče tako veliki broj, izvestili su italijanski mediji.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave o protestu italjanskih vozača napravljen 30. spetembra 2021.

Obrnuta pretraga prve slike je pokazala da je korišćena mnogo puta u medijima na engleskom jeziku 2015, godinama pre pandemije Covid-a-19, na primer ovde i ovde. "Kamioni čekaju u redu na putu M20 u okviru Operacije 'Gomila' (Operation Stack na engleskom). Operacija 'Gomila' je uspostavljena zbog industrijske akcije u Kaleu. Fotografija: Rob Stotar/Geti Imidžis," stoji u opisu slike u članku Ajriš Tajmsa.

Pretraživanje sa ovim opisom dovelo je do izvora slike koju je objavio Geti Imidžis, a slikao fotograf Rob Stotar (Rob Stothard). "EŠFORD, ENGLESKA - 02. JULA: Kamioni čekaju u redu na M20 u okviru Operacije Gomila 2. jula 2015. u Ešfordu u Engleskoj. Operacija Gomila je pokrenuta četvrti dan zaredom zbog industrijske akcije u Kaleu sa zatvorenom obalom M20 od raskrsnica 8 do 11 i od 9 do 8 prema Londonu," piše u opisu.

Obrnuta pretraga druge slike je dovela do članaka o sličnoj situaciji u decembru 2020. godine kada su kamioni ponovo zaglavljeni u Kentu u Engleskoj. Jasno se vidi da su parkirani, a da ne blokiraju put. Mediji koji su objavili sliku su je pripisali "PA-u" (engleskoj novinskoj agenciji Pres Asosiejšn - Press Association). Pretraga je dovela do sajta PA-a. Sliku je snimio Endru Metjuz (Andrew Matthews) 22. decembra 2020. a prikazuje kako se "vozači kamiona šetaju na putu M20 u Kentu gde je teretni saobraćaj parkiran u blizini službi Folkestona, dok je luka u Doveru zatvorena."

Skrinšot sa sajta PA Imidžis napravljen 1. oktobra 2021.

"Operacija Gomila" je mera policije Kenta za upravljanje kašnjenjima u saobraćaju kamiona tokom kojih su kamioni parkirani na autoputu M20 i čekaju da nastave put ka kontinentalnoj Evropi.

Protest u Italiji 27. septembra 2021.

Do protesta nekih vozača kamiona u Italiji jeste došlo, ali 27. septembra 2021. godine, nekoliko dana nakon što je prva fotografija počela da kruži društvenim mrežama. Protest je sazvan zbog protivljenja uvođenju "zelene propusnice" u Italiji, koja se često naziva i "Covid pasoš", a koja će biti uvedena za sve zaposlene u javnom i privatnom sektoru od 15. oktobra. Zakon će kazniti radnike koji nisu vakcinisani ili nemaju dokaz o skorom negativnom testu na korona virus.

Vozači kamiona jesu se okupljali na nekim putevima, na primer u blizini Pize, Bolonje i Parme, ali je broj bio premali da bi značajno ometao saobraćaj, izveštavaju italijanski mediji ovde i ovde. Protest "nije učinio ništa osim povećavanja neprijatnosti koje se već svakodnevno događaju najviše korišćenim tačkama mreže autoputeva, od Rima do Milana, prolazeći kroz Salerno-Regio Calabria", izvestio Il Giorno. Sindikati su već najavili da neće biti deo protesta.

"Efekti štrajka kamiondžija protiv propusnice viđeni su samo na internetu," izvestila je La Stampa.

Slična netačna tvrdnja o masovnom protestu kamiona u Italiji podeljena je u Poljskoj uz video snimak koji prikazuje veliko okupljanje kamiona u blizini luke. Na snimku se zapravo vide kamioni zaglavljeni na ulazu u luku u Đenovi u martu 2020, otkrio je AFP-ov servis za proveru činjenica na poljskom. Kamioni su se zaglavili zbog iznenadnog štrajka lučkih radnika i zaposlenih firme Unike (Compagnia Unica) zbog nedostatka zdravstvenih mera za zaštitu radnika od pandemije Covid-a-19.

COVID-19