Francuski predsednik Emanuel Makron prolazi pored uniformisanih pripadnika Republikanske garde na Jelisejskim poljima u Parizu 14. jula 2021. ( POOL / Mišel Eler)

Pripadnici jedinice za bezbednost francuskog predsednika nisu podneli ostavku zbog novih Covid-19 ograničenja

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U članku na srpskom, podeljenom na Fejsbuku nekoliko stotina puta za dva dana, tvrdi se da je Republikanska garda u Francuskoj najavila da neće više da štiti predsednika Emanuela Makrona i da su svi pripadnici te jedinice podneli ostavku zbog novih ograničenja protiv Covid-a-19. To je netačno: Republikanska garda nije podnela ostavku a ta jedinica je zadužena za obezbeđenje predsedničke palate i drugih državnih struktura, a ne za Makronovu direktnu fizičku sigurnost.

"ŠOK! PREDSEDNIK FRANCUSKE OSTAO BEZ GARDE – SVI DALI OSTAVKE ZBOG COVID OGRANIČENJA," piše u naslovu članka na srpskom objavljenog 25. jula 2021. i prevedenog sa sajta na engleskom. Slika ispod naslova prikazuje pripadnike Republikanske garde (Garde républicaine na francuskom), elitne jedinice francuske Žandarmerije zadužene za obezbeđivanje institucija Republike Francuske i druge specijalne misije, tokom vojne parade na Jelisejskim poljima u Parizu 14. jula 2013.

Skrinšot sa netačnog članaka o francuskoj republikanskoj gardi napravljen 27. jula 2021.

"Republikanska garda, sigurnosni detalj uspostavljen radi zaštite predsednika Francuske, SVI su podneli ostavke i više neće štititi predsednika Makrona! Masovna ostavka dolazi za njegovom predsedničke uredbom kojom se od francuskih državljana traži da imaju i koriste 'sanitarni pasoš' (tj. Potvrdu o vakcinaciji) ili da im se zabrani pristup prodavnicama, barovima, čak im se preti odbijanjem glasova na izborima!," netačno se tvrdi u tekstu.

Takozvani "sanitarni pasoš" je (papirni ili digitalni) dokaz o zdravstvenom statusu osobe, odnosno potvrda o vakcinaciji protiv Covid-a-19 ili rezultat PCR ili antigenskog testa na Covid-19 ili potvrda da je osoba ozdravila posle zaraze Covid-om-19. Taj "pasoš" je neophodan za prisustvovanje nekim javnim događajima ili ulazak na mesta sa više od 50 ljudi. Prema uredbi predsednika Makrona, zahtev za posedovanjem "zdravstvene propusnice" biće proširen na restorane, kafiće i tržne centre u avgustu.

Odluka je potvrđena novim zakonom usvojenim u parlamentu 25. jula 2021. uprkos protestima.

Međutim, Republikanska garda nije podnela ostavku u odnosu na ovaj zakon i nije zadužena za neposrednu fizičku sigurnost francuskog predsednika.

Jedinica odgovorna za direktnu ličnu zaštitu šefa francuske države je Grupa za bezbednost Predsedništva Republike (Groupe de sécurité de la présidence de la République na francuskom), čiji pripadnici potiču i iz policije i iz Žandarmerije.

Republikanska garda je francuska vojna jedinica čiji je zadatak sprovođenje "misije javne bezbednosti i predstavljanje protokola", kako se navodi na njenom zvaničnom sajtu. Njeni pripadnici nisu zaduženi za direktnu bezbednost francuskog predsednika poput američke tajne službe, ali indirektno igraju tu ulogu obezbeđujući sigurnost Jelisejske palate, u kojoj predsednik živi.

Žandarmerija je ogranak francuske vojske zadužen za sprovođenje zakona, kojem pripada Republikanska garda. Portparol Žandarmerije rekao je AFP-u 26. jula 2021. godine da Republikanska garda "i dalje" obavlja svoje dužnosti u Palati.

Na društvenim mrežama, ni Republikanska garda, niti Žandarmerija, ili bilo koji francuski medij nisu pomenuli masovnu ostavku pripadnika ove jedinice.

Lažna tvrdnja u vezi sa Republikanskom gardom kruži društvenim mrežama od kada je Martin Voner (Martine Wonner), nezavisna poslanica u Francuskoj, tvrdila u video snimku da te snage više ne žele da štite Makrona. Taj snimak se nalazi u člancima na srpskom i na engleskom, iako se nigde ne spominje ime poslanice.

Voner se, između ostalog, protivi vakcinaciji protiv Covid-a-19. Bila je deo vladajuće stranke pre nego što je smenjena zbog kontroverznih stavova. Opoziciona stranka kojoj se pridružila tražila je od nje da napusti grupu nakon što je pozvala ljude da izvrše opsadu poslanika koji su odobrili zdravstvenu propusnicu.

Pre nego što zakon o "sanitarnom pasošu" može biti primenjen, mora da ga odobri najviši administrativni organ Francuske, Ustavni savet, koji će o njemu glasati 5. avgusta.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE