Snimak prikazuje običnu biljnu vaš, a ne genetski modifikovanog komarca sa serijskim brojem

Snimak na kojem je nekoliko entomologa koje je AFP intervjuisao identifikovalo biljnu vaš podeljen je u postovima na srpskom uz netačnu tvrdnju da prikazuje modifikovanog komarca uhvaćenog u jednom selu u Srbiji. Entomolozi su objasnili da su specifične oznake insekata prirodna šara dobro poznata među ovim vrstama i da se genetski modifikovani komarci ne koriste u Srbiji. Video je, uz slične netačne teorije zavere, ranije kružio na engleskom jeziku.

"Američki insekat!!!! Opasnost u Pambukovici!!!," piše na početku posta objavljenog na Instagramu 25. septembra 2023. koji je dobio preko 5.700 lajkova i bio podeljen više od hiljadu puta na Fejsbuku. U postu se nalazi kratak snimak na kojem se vidi insekt koji neko drži prstima. Osoba prstom pomera krila insekta i otkriva oznake na njegovim leđima, koje su u opisu snimka protumačene kao "ispisan broj".

Prema navodima u postu na Instagramu, insekt je uhvaćen i snimak je napravljen u selu Pambukovica u Srbiji. Međutim, taj snimak kruži društvenim mrežama u postovima na engleskom jeziku poput ovog i ovog barem od marta 2023. i u njima niko ne pominje Srbiju.

Štaviše, insekt na snimku nije komarac već biljna vaš, objasnila je za AFP Činjenice Mihaela Kavran, entomološkinja i docentkinja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Ona je tvrdnju nazvala "dosta mašovitom". Nekoliko drugih entomologa je potvrdilo za AFP u oktobru 2023. da je ovaj insekt biljna vaš i da su oznake na njegovim leđima prirodni obrasci.

Image
Skrinšot netačnog posta na Instagramu napravljen 9. oktobra 2023.

Neki korisnici na društvenim mrežama povezuju insekta sa američkim filantropom Bilom Gejtsom i njegovom navodnom "GMO farmom komaraca". AFP je objasnio u avgustu 2023. da fabrika komaraca u Kolumbiji ne proizvodi genetski modifikovane insekte, niti je u Gejtsovom vlasništvu. AFP je takođe objasnio da osnivač Majkrosofta nije finansirao oslobađanje komaraca u SAD-u i da programi kontrole bolesti nisu bili povezani sa porastom slučajeva retkih bolesti koje prenose komarci u SAD-u.

AFP Činjenice je ovu objavu sa društvenih mreža poslao Mihaeli Kavran, docentkinji na Departmanu za fitomedicinu i zaštitu životne sredine novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. "Evidentno je da na snimku nije komarac pa se teorija zavere o genetski modifikovanim komarcima odbacuje. Važno je napomenuti da u Srbiji niko ne radi na genetski modifikovanim komarcima," odgovorila je u mejlu 9. novembra 2023.

"Insekt na slici je biljna vaš. A taj broj koji vidite na slici je prirodna šara vrste. Markiranje ili označavanje insekata se takođe radi ukoliko želite da pratite šta se sa određenom vrstom dešava u prirodi, ali to svakako nije slučaj kod ove jedinke," dodala je.

Biljne vaši su insekti koji pripadaju insekatskoj familiji Aphididae, hrane se na različitim biljnim vrstama i oštećuju ih svojom ishranom. Biljne vaši mogu preneti biljne viruse na biljke (linkovi arhivirani ovde i ovde).

Fil Lunibos (Phil Lounibos), profesor emeritus u Laboratoriji za medicinsku entomologiju Univerziteta Floride, kao i Džulijan Dupui (Julian Dupuis), profesor entomologije na Univerzitetu u Kentakiju, rekli su AFP-u u odvojenim mejlovima u oktobru 2023. da snimak ne prikazuje komarca i da je insekt najverovatnije biljna vaš.

"Sigurno je ovo prava vaš (iz reda Hemiptera)," rekao je Džulijan Dupui 2. oktobra 2023. u mejlu za AFP, upućujući na naučni red insekata. Insekti koji spadaju u ovu kategoriju imaju nekoliko ključnih karakteristika (arhivirano ovde) uključujući prednja krila koja se ukrštaju i formiraju "X" na leđima.

Iako postoji više hiljada vrsta biljnih vaši, uobičajeno je da neke imaju šare (arhivirano ovde) koje liče na onu koja se vidi na snimku.

Image
Skrinšot sa sajta Bugguide.net o insektima, napravljen 3. oktobra 2023.

Nejasno je na šta se odnosi pominjanje Pambukovice u Instagram postu na srpskom. Pretraga na internetu u potrazi za vestima u kojima se pominje ovo selo, ograničena na septembar 2023. godine kada je post objavljen, nije dovela do rezultata.

Srbija je zabeležila ogroman broj komaraca 2023. godine (link arhiviran ovde) što je izazvalo zabrinutost i širenje netačnih informacija. AFP Činjenice je u julu 2023. objasnio da fotografija koja je mnogo kružila društvenim mrežama ne prikazuje "novi smrtonosni ubod komarca".

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas