Video prikazuje dilatacione spojeve na mostu Rio-Niteroj u Rio de Žaneiru, a ne opasnu pukotinu

Snimak dilatacione spojnice vidljive ispod mosta Rio-Niteroj u Brazilu podeljen je u postu na srpskom uz šalu o "popravljanju pukotine" i pregledan preko 700.000 puta za dve nedelje. Mnogi korisnici su pitali gde se most nalazi i čini se da su stvarno mislili da je struktura objekta opasno oštećena. Međutim, dilatacione spojnice nisu pukotine: one su izgrađene da se prilagode promenama u strukturi usled spoljašnjih faktora poput toplote, rekli su stručnjaci za AFP.

"Ima onaj sprej što se reklamira, što rešava pukotine.... I resen problem," piše u opisu snimka objavljenog na Fejsbuku 29. oktobra 2023. Snimak prikazuje dugačak most preko velike vodene površine dok preko njega prelaze ljudi i automobili i nešto što liči na pukotinu na donjoj strani konstrukcije. Pregledan je skoro 700.000 puta i podeljen preko 500 puta za manje od dve nedelje.

Korisnici Fejsbuka su u komentarima pitali gde se nalazi most i izrazili zabrinutost. "Ovo pada za koji dan," napisao je jedan. "Treba zatvoriti taj most i renovirati zasto se i dalje prolazi," komentarisala je jedna korisnica. Drugi su se šalili o stanju infrastrukture u njihovoj zemlji. "Ako je u Srbiji onda je i normalno i realno," rekao je jedan.

Most se ne nalazi u Srbiji nego u Brazilu, u Rio de Žaneiru. Most "Presidente Costa e Silva", poznat kao most Rio-Niteroj, izgrađen je sa dilatacionim spojnicama koje mogu izgledati kao "pukotine", ali su namerno napravljene. "Sa konstrukcijom mosta je sve u redu," saopštila je na Eksu 1. novembra 2023. godine kompanija zadužena za njegovu eksploataciju (arhivirano ovde).

Image
Skrinšot obmanjujućeg posta napravljen 13. novembra 2023.

Mnogi korisnici su u komentarima pitali gde se nalazi most. Neki su pogrešno rekli da je na Krimu. Drugi su ukazali na most Rio-Niteroj u Brazilu. Slike tog mosta objavljene na Gugl mapama poklapaju se sa snimkom objavljenim na Fejsbuku. Vidimo iste duple stubove koji nose most i stoje na betonskim blokovima, zaštitnu ogradu, uličnu rasvetu okrenutu jednu prema drugoj sa svake strane mosta, kao i ulične znakove koji se prostiru celom dužinom mosta. Neki od ovih elemenata su istaknuti u ovom poređenju:

Image
Poređenje skrinšota snimka iz obmanjujućeg Fejsbuk posta (levo) i fotografije mosta Rio-Niteroj objavljene na Gugl mapama, napravljeno 15. novembra 2023. Podudarajuće elemente označio je AFP

Nije pukotina, već dilataciona spojnica

Pretraga o tvrdnji i mostu u Rio de Žaneiru koju je uradila AFP-ova novinarka u Brazilu dovela je do niza objavljenog 1. novembra 2023. na Eksu (bivšem Tviteru) na nalogu kompanije Ekoponte (Ecoponte) koja je zadužena za eksploataciju mosta (link je arhiviran ovde). "Pogledajte ko je ponovo u centru pažnje. Dilatacione spojnice mosta Rio-Niteroj," piše u poruci na nalogu Ekonpote na Eksu koji je povezan sa internet stranicom kompanije. U postu se nalazi i snimak sličan kao u obmanjujućoj objavi na Fejsbuku:

Image
Poređenje skrinšota videa iz obmanjujućeg posta na Fejsbuku (levo) i posta na nalogu Ekopontea na Eksu, napravljeno 14. novembra 2023.

"Sve je u redu sa konstrukcijom mosta. Ekoponte obavlja stalni i rigorozan program kontrole za ceo autoput," nastavlja se u nizu na Eksu. "Dilatacione spojnice, koji se često mešaju sa pukotinama, sastoje se od fizičkog razdvajanja između dva dela konstrukcije, tako da one mogu da se pokreću bez prenosa sila između njih," objašnjava kompanija u drugoj poruci (arhivirano ovde).

"Svim mostovima i vijaduktima je potrebna ova vrsta razdvajanja da bi se prilagodili pomeranju usled termičkih varijacija, odnosno, ove spojnice imaju za cilj da spreče da širenje i povlačenje, izazvano hladnoćom ili toplotom, kompromituju strukturu," objašnjeno je u poslednjoj poruci u nizu (arhivirano ovde).

Ernani Diaz, glavni projektant mosta Rio-Niteroj i profesor emeritus na Politehničkoj školi Federalnog univerziteta u Rio de Žaneiru (UFRJ), takođe je potvrdio da snimak ne pokazuje ništa neobično. "Otvaranje na spojnicama je bilo predviđeno pre 50 godina. Ovo je samo inženjerski kuriozitet," rekao je on AFP-u u mejlu 16. novembra 2023.

AFP je takođe poslao snimku Flaviji Mol (Flávia Moll), šefici Odeljenja za strukture (DES) Politehničke škole Federalnog univerziteta u Rio de Žaneiru. "Ovo nije 'pukotina', ovo je dilataciona spojnica ('junta de dilatação'). Ovo je deo originalnog projekta [mosta], kao što možete da proverite u knjizi koju je objavio profesor Valter Pfajl (Walter Pfeil) u kojoj je prikazan originalni projekat," rekla je AFP-u 16. novembra 2023. u audio poruci na Vatsapu, pozivajući se na publikaciju iz 1975. (link arhiviran ovde).

Spojnica je "super normalna i prati je Ekoponte. Tako da, nažalost, ovo je ono što mi zovemo 'lažna vest'," rekla je Mol.

AFP Činjenice je 2021. godine proverio sličnu tvrdnju o mostu u Crnoj Gori. Istraga je pokazala da je slika "pukotine" koju su korisnici društvenih mreža tada podelili takođe zapravo prikazivala dilatacionu spojnicu, a ne znak oštećenja.

Dilatacione spojnice su "mesta gde je omogućeno nezavisno pomeranje dva dela konstrukcije u cilju smanjenja efekata dejstva temperature, skupljanja, seizmike, razlike sleganja i sl." navodi se u predavanju o dilatacionim spojnicama odnosno razdelnicama na beogradskom Građevinskom fakultetu

Dilatacione spojnice su na mostu od njegove izgradnje

Druga pretraga na engleskom za "dilatacione spojnice" i "Most Rio-Niteroj" dovela je do izveštaja na portugalskom iz 2014. (arhiviran ovde) o postovima na društvenim mrežama sa slikom mosta i odgovora tadašnje eksploatacione kompanije koja je objasnila da nije u pitanju pukotina nego dilataciona spojnica. Pretraga je dovela i do dokumenta iz 1976. koji je objavio američki Odbor za istraživanje saobraćaja pod naslovom "Dizajn mosta Rio-Niteroj" (arhiviran ovde). U dokumentu piše da je most otvoren za saobraćaj 1974. i da su dilatacione spojnice "predviđene 20 m od stubova u svakom petom ili šestom rasponu."

Slike i snimci objavljeni na Gugl mapama takođe prikazuju da su dilatacione spojnice na mostu vidljive tokom godina, na primer ovde u julu 2023. (arhivirano ovde), ovde 2018. (arhivirano ovde) i ovde 2021. (arhivirano ovde).

Pretraga na portugalskom je takođe pokazala da je kompanija Ekoponte već odgovorila na takve tvrdnje 2017. "Spojnice se koriste u velikim radovima i služe za postavljanje betonskih konstrukcija koje se šire sa temperaturnim varijacijama. One doprinose bezbednosti mosta, jer sprečavaju habanje betonskih konstrukcija u slučaju proširenja," objašnjeno je.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas