Ova fotografija ne pokazuje pukotinu, već dilataciju namerno napravljenu tokom izgradnje mosta

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Fotografija na kojoj je prikazano nešto što liči na pukotinu na jednom mostu u Crnoj Gori i čiji tekst poziva ljude da je dele da "spasu živote ljudi" podeljena je na Fejsbuku više od 56.000 puta za manje od nedelju dana. Međutim, to je stara fotografija koja kruži internetom najmanje četiri godine i, prema navodu crnogorskih vlasti, prikazuje dilataciju namerno napravljenu tokom izgradnje mosta, koji je bezbedan. "Oduvek je bila tu," kaže menadžer obližnjeg hotela koji se nalazi ispod mosta.

"UPOZORENJE: Ovaj most je blizu Ulcinja, Crna Gora. Mnogi prolaze svakog dana ovim putem preko ovog mosta da bi otišli u Budvu. Most je kod sela Utjeha, nekoliko kilometara prije ulaska u Bar. Podijelite, spasite živote ljudi!", navodi se u tekstu na fotografiji jednog mosta snimljenog odozdo na kome se nalazi nešto što izgleda kao pukotina, zaokruženo crvenom bojom, implicirajući da bi most mogao da se sruši svakog momenta.

Prema podacima Fejsbuka, od 29. jula 2021. korisnici iz celog regiona objavili su je ukupno više od 56.000 puta kao na primer ovde i ovde.

Mnogi korisnici su u svojim objavama dodatno upozorili prijatelje i poznanike koji planiraju da idu u tom pravcu. I dok su neki korisnici u komentarima Fejsbuk objava napisali da je reč o staroj fotografiji i da ne prikazuje pukotinu, drugi su bili iskreno zabrinuti: "Zašto niste obavestili nadležne, nego ako neko sazna sa Fejsbuka, sazna, (ako ne) STRAŠNO !!!!," napisala je jedna korisnica.

Fotografija zaista kruži internetom godinama, najmanje od 2017. i ne prikazuje pukotinu na mostu već dilataciju, namerno napravljenu tokom izgradnje, rekao je crnogorski zvaničnik za AFP. Osim toga, AFP Činjenice je došao u posed sadašnje fotografije mosta i on izgleda potpuno isto kao i na obmanjujućoj fotografiji snimljenoj godinama ranije.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 3. avgusta 2021.

Most se zove "Ujtin potok" i nalazi se na putu koji iz Ulcinja vodi do luke Bar. Crnogorsko Ministarstvo za kapitalne investicije (MKI) objasnilo je da to što se vidi na slici nije pukotina.

"Most je u trećem polju dilatiran putem 'Gerberovog zgloba', što često kod nestručne javnosti izaziva bojazan da je na tom dijelu most oštećen, odnosno da se pojavila pukotina," rekao je za AFP Činjenice 3. avgusta 2021. portparol Ministarstva Draško Lončar.

"Ovo je naročito izraženo u ljetnjim mjesecima, kada uslijed povećanja temperature dolazi do širenja dilatacije na mjestu zgloba," rekao je on.

"Povodom interesovanja javnosti za stanje mosta 'Ujtin potok' koji se nalazi na magistralnom putu Bar-Ulcinj, Ministarstvo kapitalnih investicija je, preko Uprave za saobraćaj koja je nadležna za održavanje magistralnih i regionalnih puteva i Inspekcije za državne puteve, dobilo informaciju da most nije oštećen i potvrdu da je bezbjedan za sve učesnike u saobraćaju," napisao je Lončar u mejlu.

Miroslav Mašić, vršilac dužnosti direktora Direktorata za sa državne puteve MKI, takođe je objasnio da je reč o dilataciji na mostu. On je crnogorskom dnevniku Vijesti rekao da "stručne službe kroz redovno održavanje pored ove redovne pojave na mostu nijesu registrovale druga oštećenja, pa se iz svega navedenog može zaključiti da je most 'Ujtin potok' bezbjedan za odvijanje saobraćaja i sve učesnike u saobraćaju.“

Jedan od upravnika hotela Novalić koji se nalazi ispod mosta, a koji živi u toj oblasti, takođe je rekao da nije reč o pukotini. "Otkad znam za sebe ta dilatacija na mostu postoji i ona je dizajnirana tako tokom gradnje. To nije pukotina. Ova priča se pominje svake godine," rekao je on 3. avgusta 2021. u telefonskom razgovoru za AFP.

Istog dana on je telefonom napravio dve fotografije mosta i poslao ih AFP-u. Na novim fotografijama može se videti da most izgleda isto kao i na obmanjujućoj fotografiji koja je stara najmanje četiri godine.

Dilatacija na mostu (zaokružio AFP) na dve fotografije (levo) koje je 3. avgusta 2021. snimio hotelski upravnik i obmanjujuća fotografija sa Fejsbuka

    

Šta je dilatacija?

Dilatacija znači širenje ili proširenje i u građevinarstvu je to "dio građevine ili konstrukcije odijeljene dilatacijskom reškom (razdjelnicom) radi sprječavanja nepravilnog i proizvoljnog pucanja... pod utjecajem temperaturnih razlika, nejednolikog slijeganja i drugih uzroka." Za dilatacije mostova, kao što je reč u ovom slučaju, građevinari koriste "Gerberov zglob." Prema predavanju o dilatacionim spojnicama odnosno razdelnicama na beogradskom Građevinskom fakultetu, Gerberov zglob se često koristi za dilataciju.

Skrinšot ilustracije "Gerberovog zgloba" iz Prezentacije o dilatacionim razdelnicama Građevinskog fakulteta u Beogradu, napravljen 3. avgusta 2021.

Ranija upotreba ove fotografije

Obrnutom pretragom slika na Guglu, AFP Činjenice je pronašao da je o informaciji o navodnoj pukotini na mostu u aprilu 2017. izveštavao ovaj portal, a da je informacija demantovana u priči objavljenoj ovde. Ponovo se pojavila 2018. i objašnjena je još jednom u ovom izveštaju.