Video ne pokazuje konvoj kineskih vojnih vozila koji preko ruske granice prelazi u Ukrajinu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video kineskog vojnog konvoja deli se na društvenim mrežama uz netačnu tvrdnju da prikazuje kako kineska vojska prelazi preko granice Rusije u Ukrajinu da bi pomogla Moskvi u ratu protiv Kijeva. To nije tačno. Istraga AFP-a pokazuje da je konvoj stigao na vojnu vežbu Vostok-2022 u trening centar Sergejevski na ruskom Dalekom istoku. Registarske tablice kineskih vojnih vozila su identične onima na vozilima koja su učestvovala u vojnoj vežbi, kao što se vidi u videu koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

"Kineski vojni konvoj napada Ukrajinu iz Rusije," navodi se u Fejsbuk objavi na hrvatskom postavljenoj 25. septembra 2022. kao komentar uz video. Sva vozila u videu imaju crvenu zvezdu, simbol Revolucionarne kineske armije radnika i seljaka. U videu se može čuti i muški glas kako na ruskom kaže "Kina dolazi. Saveznici su stigli. Saveznici dolaze, pravi saveznici. Ovo je već druga kolona koju vidimo danas. Pokazaću im znak 'Z',".

Isti video objavljen je i u nekoliko postova na srpskom, kao ovom, kao i na drugim društvenim mrežama na oba jezika, poput Tvitera, Telegrama i VKontakt.

Krajem septembra i početkom oktobra isti video deljen je i na poljskom, engleskom, francuskom i grčkom uz sličnu tvrdnju da je iz Ukrajine.

Skrinšot jedne od netačnih Fejsbuk objava napravljen 7. novembra 2022.

AFP-ovi novinari za proveru činjenica u Poljskoj i Grčkoj uradili su obrnutu pretragu videa koristeći alat InVID, koji je razvio AFP i otkrili da je deljen među korisnicima društvenih mreža na ruskom, kao u ovoj objavi sredinom septembra na ruskoj mreži VKontakt.

U nekim slučajevima, kao što je ovaj koji prikazujemo u skrinšotu niže, video je označen slovom "Z" i ispisana je reč "operacija" na ruskom, što je zvanični naziv Kremlja za rat protiv Ukrajine. Na kraju objave napisano je da je reč o vojnoj vežbi Vostok-2022.

Skrinšot posta na mreži VKontakte napravljen 4. oktobra 2022.

Slična tvrdnja postavljena je i na Tviteru dva dana kasnije.

Potom smo potražili da li ima još video snimaka pod nazivom "Vostok 2022" na ruskom i na Jutjubu pronašli isti video klip koji traje minut i 17 sekundi a koji je postavljen 29. avgusta 2022. Našli smo ga i na jednom od najpopularnijih ruskih internet stranica Pikabu, objavljenog dan kasnije sa sličnim opisom: "Narodna oslobodilačka vojska Kine preuzeće deo komandnog položaja vežbe 'Vostok-2022' koja se održava na ruskom Dalekom istoku od 30. avgusta do 5. septembra 2022...".

Na granici Rusije sa Kinom ili Ukrajinom?

U otprilike isto vreme neki kineski korisnici, kao na primer ovde i ovde, ukazali su na činjenicu da privatna vozila koja se vide u snimku imaju "tablice broj 125 iz... Čabarovska", što je u regionu Vladivostoka. Prema tim nalozima na Tviteru, "Rus koji je snimio video rekao je da su kineske savezničke snage stigle i da će Ukrajinci uskoro pasti". Opet, nigde nije eksplicitno pomenuto da kineska vojska ulazi u Ukrajinu.

Pokušali smo da identifikujemo tačnu lokaciju koja se vidi u snimku. Među ostalim snimcima o vežbi "Vostok-2022" koji su objavljeni na društvenim mrežama pronašli smo nekoliko sličnih video klipova na različitim jezicima, kao ovde, ovde, ovde i ovde, koji prikazuju dolazak voza kineske vojske na železničku stanicu Grodekovo kako se vidi po natpisu na jednoj od zgrada. Mediji su upotrebili iste snimke koje je snimilo i 29. avgusta 2022. objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Fotografije stanice Grodekovo na Gugl mapama i ruskom pretraživaču Jandeks poklapaju se sa videom ruskog Ministarstva odbrane.

Skrinšot slike železničke stanice Grodekovo na stranici Ministarstva odbrane Rusije (levo), Jandeksu (u sredini) i Gugl mapama (desno) napravljen 4. oktobra 2022.

Železnička stanica Grodekovo nalazi se u regionu Pogranični (Pogranichny) u istočno-ruskom Primorskom kraju u blizini rusko-kineske granice. To je jedan od glavnih pograničnih železničkih prelaza na južnom kraju Trans-Sibirske železnice, između kineskog grada Harbina i najveće ruske luke na istoku Vladivostoka. Stanica se nalazi na više od 9.000 kilometara od Moskve, udaljenosti za koju je putničkom vozu potrebno pet dana da je pređe, a teretnom vozu i duže. Još jedan dodatni dan bi bio potreban da se stigne do Ukrajine.

 

 

Primetili smo crveno-braon zgradu sa leve strane u videu podeljenom na društvenim mrežama. Nalazi se u "Lenjinovoj ulici" broj 60, putu koji je vrlo blizu železničkoj stanici Grodekovo.

U ovom gradu nije dostupan Guglov servis za pogled sa ulice (Google Street View), ali smo pronašli tu zgradu na ruskoj internet stranici 2gis.ru. Krov zgrade, njeni prozori okruženi belom bojom i parking koji se nalazi na desnoj strani slike na stranici 2gis.ru, odgovaraju vidljivim elementima zgrade u videu.

Istu lokaciju primetio je i DPA ovde. Novinari portala Lid storis (Lead Stories) takođe su pronašli video postavljen 30. avgusta 2022. i došli su do istog zaključka: da nije snimljen u Ukrajini.

Kontaktirali smo neke lokalne stanovnike posredstvom VKontakt mreže. Jedna korisnica potvrdila je AFP-u da je video snimljen u blizini stanice Grodekovo. "Jeste, to je naš grad gde se nalazi ta stanica", napisala je 4. oktobra 2022. korisnica, članica grupe železničkih radnika na stanici Grodekovo.

Učešće u vežbi Vostok 2022 uprkos ratu u Ukrajini

Uprkos ratu u Ukrajini, Rusija je poslala desetine hiljada vojnika da učestvuju u vojnoj vežbi Vostok-2022. Prethodno je kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo 17. avgusta 2022. da će sa svojim učešćem nastaviti "kao što je planirano".

Ruskim trupama su se pridružile vojske drugih saveznika, poput Indije i Azerbejdžana. Predsednik Vladimir Putin prisustvovao je vojnoj vežbi u Sergejevskom, 60 kilometara severno od grada Asurijska (Ussuriysk). Brojni svetski mediji su izveštavali sa ovog događaja, kao ovde, ovde, ovde i ovde, uključujući i AFP. I mediji u Srbiji i Hrvatskoj su objavili izveštaje o ovoj vežbi.

Kamioni su bili na ruskom Dalekom istoku, ne u Ukrajini

Snimci vozila iz videa koji je deljen na društvenim mrežama i oni koje je objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavljeni su gotovo istog dana. Prvi video je objavljen 30. avgusta 2022. Drugi je Ministarstvo odbrane u Moskvi objavilo 29. avgusta 2022. u 7:30 ujutru.

Imajući u vidu da je vremenska zona Vladivostoka (Vladivostok Time - VLAT), gde se nalazi železnička stanica Grodekovo, sedam sati ispred moskovskog vremena, to znači da su oba videa objavljena otprilike u isto vreme.

Skrinšot sa Jutjuba (levo) i sajta Ministarstva odbrane Rusije (desno) napravljen 5. oktobra 2022. AFP je crvenom zaokružio datume

Kako bismo proverili da li su kineska vojna vozila zaista ta koja su učestvovala u vežbi "Vostok 2022", uporedili smo tablice vidljive i na Jutjub videu i na snimku koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

Kako na Jutjub videu nije dobar kvalitet slike, prvo smo morali da poboljšamo sliku da bi nam tablice bile malo vidljivije. To smo uradili uz pomoć ovog alata: https://ssyoutube.com/fr1/youtube-video-downloader. Onda smo napravili skrinšotove tablica na kamionima kako bismo ih uporedili sa tablicama koje se vide u videu ruskog Ministarstva odbrane, kao što smo prikazali ovde:

Poređenje skrinšotova kamiona koji se u videu Ministarstva odbrane Rusije vidi na 1:58 (levo) i kamiona koji se vidi na 17 sekundi videa na Jutjubu koji je deljen na Fejsbuku (desno), napravljenih 5. oktobra 2022. AFP je zaokružio crvenim tablice

Vidljivo je da je kamion sa tablicom broj "1-020", koji se pojavljuje na 1:58 minuta videa ruskog Ministarstva odbrane (levo) isti kao i onaj koji se pojavljuje na 0:17 minuta Jutjub videa koji je deljen uz netačnu tvrdnju na društvenim mrežama (desno).

Ne možemo utvrditi ko je autor snimka, ali jedno moguće objašnjenje je da ga je snimio stanovnik prilikom prolaska kamiona u Grodekovu nakon što su istovareni na železničkoj stanici.

Uspeli smo da identifikujemo i drugi kamion, kao što se može videti iz sledećeg skrinšota:

Poređenje skrinšotova kamiona koji se u videu Ministarstva odbrane Rusije vidi na 1:43 (levo) i kamiona koji se vidi na 0:10 sekundi videa na Jutjubu koji je deljen na Fejsbuku (desno), napravljenih 5. oktobra 2022. AFP je zaokružio crvenim tablice

Kamion sa tablicom broj "1-057" pojavljuje se u videu ruskog Ministarstva odbrane na 1:43 minuta (levo). Ista registarska tablica može se videti na 0:10 Jutjub snimka koji se deli na društvenim mrežama (desno).

Primetili smo i da kola koja idu u suprotnom pravcu od konvoja u videu nemaju ukrajinske tablice, već ruske. Zaista, četvoro od petoro kola koja se vide da prolaze u snimku imaju broj "125", koji odgovara registarskom broju za Primorski kraj, na ruskom Dalekom istoku, kao dve registarske tablice koje se vide na skrinšotu ovde:

Skrinšot registarskih tablica kola iz Jutjub videa sa vidljivom oznakom 125 koju nose vozila iz regiona Primorski kraj na ruskom dalekom istoku, napravljen 5. oktobra 2022.

Ova dva vozila pojavljuju se na 0:14 (levo) i 0:24 (desno) minuta videa. Broj 125 se vidi na desnoj strani tablica. Vežba "Vostok 2022" održana je u regionu Primorski kraj.

Vozilo sa brojem 122, koje se pojavljuje na 1:11 minuta videa, dolazi iz regiona Altai kraj, u južno-centralnom delu Rusije.

Zaključak: Raspoloživi dokazi, posebno slični datumi objavljivanja videa koji je deljen na društvenim mrežama i onog koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, pokazuju da su kineski vojni kamioni u regionu Vladivostoka i ni blizu Ukrajini.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt