Američki radnik za balsamovanje neosnovano povezuje ugruške sa vakcinom protiv kovida-19

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video koji je deljen na društvenim mrežama prikazuje razgovor sa američkim radnikom za balsamovanje preminulih koji tvrdi da viđa sve veći broj tela sa neobičnim ugrušcima u krvi zbog vakcina protiv kovida-19. Stručnjaci, međutim, kažu da ne postoje podaci koji bi povezali nepouzdanu opservaciju sa vakcinama, a da sadržaj u staklenim bočicama prikazanim u video klipu ne može jasno biti identifikovan.

"Misteriozni krvni ugrušci u većini tijela. Nekoliko balzamera, među kojima je i Richard Hirschman, sve češće pronalaze vrlo dugačke i 'vlaknaste' ugruške unutar leševa... S obzirom na to da se ovi ugrušci sve češće pronalaze u tijelima osoba koji nisu imali C0VID, mnogi balzameri tvrde da su isti uzrokovani v@ kcinom," navodi se u Fejsbuk objavi na hrvatskom postavljenoj 18. septembra 2022.

Objava sadrži i video u kome američki radnik za balsamovanje Ričardom Hiršmanom tvrdi, bez pružanja dokaza, da te ugruške pronalazi u "50 do 70 odsto tela" koja vidi.

Video klip, u kome su prikazane i bočice koje navodno sadrže uklonjene ugruške, objavljen je i na Telegramu i jednoj video platformi. Podeljen je i na engleskom na Fejsbuku i Instagramu, a slične tvrdnje su kružile i na francuskom, te su ih AFP Fact Check i AFP Factuel razobličili.

Skrinšot Fejsbuk objave sa neosnovanom tvrdnjom napravljen 23. septembra 2022.

Video se poziva i na članak Epok tajmsa (The Epoch Times), internet stranice koja je i ranije objavljivala dezinformacije i kojoj je Fejsbuk zabranio reklamiranje nakon istrage En-Bi-Si Njuza (NBC News).

Iako u objavama korisnici govore o "krvnim ugrušcima", i u videu i u članku tvrdi se da je reč o "vlaknastim" ugrušcima koji bi mogli nastati od spajk proteina stvorenih vakcinom protiv kovida-19.

"Nisam doktor ili naučnik, čak ni stručnjak za vađenje krvi", rekao je za AFP posredstvom Fejsbuk mesindžera Hiršman, licencirani radnik za balsamovanje u Alabami. "Međutim, jako sam dobro upoznat sa balsamovanjem i radim sa krvlju sve vreme."

'Nemoguće je reći' šta je u bočicama na slici

I video klip i članak prikazuju staklene bočice koje navodno sadrže uklonjene ugruške, pa smo pitali nekoliko naučnika na šta im taj sadržaj liči.

Doktor Dejvid Dorvard, (Dr. David Dorward), patolog konsultant u regionalnom ogranku škotskog Nacionalnog zdravstvenog servisa u Edinburgu (NHS Lothian) i počasni predavač na Univerzitetu Edinburg, rekao je AFP-u da je "nemoguće reći šta se nalazi u ovim posudama za uzorke."

"Čisto sumnjam da ćete naći patologa koji bi sa pouzdanošću rekao da su to definitivno krvni ugrušci (a svakako ne da su ugrušci formirani pre nego što je pacijent preminuo, a ne oni koji se dogode nakon smrti kada se krvotok u telu zaustavi)," napisao je on u mejlu 22. septembra 2022.

"Obično nije moguće gledajući ugrušak reći šta je uticalo na krv da se zgruša (vrlo retki izuzeci su grumenje ćelija kancera ili gljivica u krvotoku). Na primer, krvni ugrušak pacijenta koji je imao ugruške nastale zbog infekcije kovidom u poređenju sa krvnim ugrušcima formiranim nakon dužeg boravka u krevetu posle velike operacije izgledaće gotovo identično i nijedan patolog neće moći da kaže koji je koji," dodao je Dorvard.

Načelnik odseka za transfuzionu medicinu na Medicinskom fakultetu univerziteta Grajfsvald (Greifswald University) Andreas Greinaher (Andreas Greinacher) takođe je rekao da ne može ništa da zaključi iz slika prikazanih u videu.

"Nemam pojma šta su te stvari u bočicama. Može biti bilo šta. Ne izgledaju kao ugrušci jer krvni ugrušci često sadrže puno crvenih ćelija," rekao je on za AFP Činjenice u mejlu od 22. septembra 2022.

I Mari-Antoanet Sevestr-Pjetri (Marie-Antoinette Sevestre-Pietri), predsednica francuskog Društva za vaskularnu medicinu, dovela je u pitanje tkivo prikazano u video klipu.

"Iz ovih slika ne možemo izvući nikakav zaključak. To može biti bilo šta," rekla je.

Međutim, direktorka u američkoj pogrebnoj kompaniji NXT Dženerejšon Mortuari Suport (NXT Generation Mortuary Support) Monika Tores (Monica Torres), koja se specijalizovala za balsamovanje pokojnika, pružila je sledeće objašnjenje:

"Krvni ugrušci su nastali usled hlađenja. To se dešava mnogim telima," rekla je ona u mejlu od 19. septembra. "Jednostavno, bilo je puno tela za obradu usled čega su mnoga dugo bila u frižideru pa su dobila ugruške krvi. To nije ništa posebno, a ovi ljudi žele da je prikažu kao veliku stvar."

U članku se tvrdi i da se prikazuju "razlike između krvi nevakcinisanih i ugruška" koji je Hiršman poslao u jednu laboratoriju u američkoj državi Teksas.

Međutim, kako je u svom tekstu ukazala organizacija za proveru činjenica u vezi sa zdravljem, Health feedback, rezultat iz laboratorije ne dokazuje ništa jer akreditacija laboratorije u koju je uzorak poslat "ne obuhvata specifično ljudske biološke uzorke", što znači da laboratorija možda nije opremljena da analizira ljudske uzorke. U stvari, analiza je napravljena korišćenjem istog protokola koji ta laboratorija redovno koristi za testiranje "uzoraka hrane za pse i mačke".

"Suvišno je reći, ljudski uzorci nisu isti kao hrana za pse i mačke," napisali su u ovom članku, dodajući da je prema tome upitna pouzdanost laboratorijskih rezultata i zaključaka.

Balsamovanje nije obdukcija

Stručnjaci kažu da prisustvo krvnih ugrušaka u telima preminulih može imati brojne uzroke, uključujući gojaznost, pušenje ili infekciju kovidom-19. Oni objašnjavaju i da je spajk protein iz korona virusa i onaj koji proizvodi vakcina potpuno isti i da do sada nije bilo tragova struktura "nalik nitima", iako su kampanje vakcinacije širom sveta pokrenute pre više od godinu i po dana.

U francuskom Udruženju za pogrebne usluge (Association Française de Thanatopraxie - AFT) za AFP ističu razliku između uzoraka koji se uzimaju tokom obdukcije i nege koju pružaju pogrebnici odnosno radnici zaduženi za balsamovanje. Obdukciju obavlja doktor i njen rezultat može biti korišćen da se utvrdi uzrok smrti, dok balsamovanje ima za cilj očuvanje tela od prirodnog raspadanja.

Od radnika koji obavljaju balsamovanje zahteva se da obave konzervatorske radnje, kao što je sterilizacija arterija, ali oni ne "uzimaju uzorke", navode u AFT-u u razgovoru za AFP 14. septembra 2022. Isti opis posla imaju i oni koji se bave balsamovanjem u SAD-u, kao i u Hrvatskoj.

"Sve što je originalno u telima vraća se u tela," kažu u AFT-u, dodajući da se prilikom balsamovanja samo uklanjaju "džepovi prirodnih tečnosti iz tela" koje se zatim kremira.

U AFT-u kažu i da radnici koji se bave balsamovanjem obično ne znaju uzrok smrti. "To je deo medicinskog kartona i taj deo je za nas sakriven, on je dostupan samo forenzičarima, na primer," kažu u Udruženju.

Džesika Kot (Jessica Koth), direktorka za odnose sa javnošću američkog Nacionalnog udruženja direktora za pogrebne usluge (National Funeral Directors Association - NFDA), rekla je u mejlu 17. septembra 2022. da bilo bi neobično znati nečiji vakcinalni status osim ako ga porodica ne otkrije.

Sevestr-Pjetri kaže da bi uklanjanje tkiva veličine prikazane u videu zahtevalo široko otvaranje krvnih sudova -- praksa koja bi bila neobična za balsamovanje. Tipični rez bio bi jedan santimetar, rekla je ona.

"Ne raskomadate telo koje vam je povereno," kaže Sevestr-Pjetri.

Balsamovano telo u jednom pogrebnom zavodu u Los Anđelesu u Kaliforniji tokom zastoja u sahranama zbog naglog porasta broja preminulih od kovida-19, snimljeno 14. januara 2021. ( AFP / Patrik Felon)

Vakcine protiv kovida i krvni ugrušci

Profesor Greinaher kaže da su "istraživanja pokazala neznatno povećanu stopu tromboze nakon dobijanja vakcine AstraZeneka ali nije značajno povećana stopa tromboze nakon iRNK vakcina".

Međutim, ni ugrušci povezani sa kovidom-19 niti oni nastali nakon prijema AstraZeneka vakcine "ne izgledaju drugačije u poređenju sa bilo kojom drugom krvlju", dodaje on.

"Krvni ugrušci obično izgledaju slično, samo se ponekad mogu primetiti male razlike pod mikroskopom, uglavnom povezane sa brojem trombocita u ugrušku", objasnio je on.

Džefri Lorens (Jeffrey Laurence), profesor medicine u Odeljenju za hematologiju i onkologiju na Univerzitetu Kornel, takođe nije prepoznao "ugruške" na slici koju je dao američki radnik za balsamovanje.

"Nemam pojma šta je u tim bočicama... (i) nisam čuo da su obdukcije pokazale neočekivane ugruške povezane sa vakcinama protiv kovida-19", rekao je on za AFP u mejlu od 22. septembra 2022.

"Ipak, vakcinacija protiv kovida-19, posebno ona vakcinama na bazi adenovirusa (tj. vakcina Džonson i Džonson, ali ne Moderna ili Fajzer) definitivno je povezana -- iako jako retko -- sa ozbiljnim problemima zgrušnjavanja koji su identifikovani kod živih pacijenata," dodao je on.

Evropska agencija za lekove (EMA) navodi krvne ugruške kao "vrlo retku" nuspojavu AstraZeneka i Džonson i Džonson vakcina protiv kovida-19. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prijavili su četiri slučaja "krvnih ugrušaka u velikim krvnim sudovima i niske trombocite" na milion datih doza vakcine Džonson i Džonson.

I Hrvatska agencija za lekove HALMED navodi krvne ugruške kao "vrlo retku" nuspojavu dve vektorske vakcine.

Međutim David Smadja, profesor hematologije u pariskoj bolnici Žorž Pompidu, rekao je da "trenutno ne postoje podaci koji pokazuju rizik od tromboze sa iRNK vakcinama" - poput Fajzerove ili Modernine, koje navode telo da kreira spajk proteine i koje su najčešće davane vakcine protiv kovida-19 u EU, Kanadi i SAD-u.

Miloš Babić, molekularni biolog, neurobiolog i direktor istraživanja u kompaniji Bajospajder tehnolodžis (BioSpyder Technologies), rekao je AFP-u da je, prema trenutnim naučnim saznanjima, "besmislena" tvrdnja da "vlaknasti ugrušci" mogu biti uzrokovani spajk proteinima.

"Prvo, spike protein iz vakcine je isti kao i iz virusa, inače ne bi mogao da proizvede imunitet prema virusu uopšte. Drugo, nigde nema ni traga nikakvim 'string-like' strukturama," koje su prouzrokovali spajk proteini, napisao je on u mejlu 24. septembra 2022.

EMA redovno prati bezbednost svih odobrenih vakcina protiv kovida-19. Do 8. septembra, kad je EMA objavila svoj najnoviji ažurirani izveštaj o bezbednosti vakcina protiv kovida-19, "vlaknasti ugrušci" nisu navedeni kao nuspojave vakcina protiv kovida-19, niti se nalaze među mogućim nuspojavama koje se ispituju. O svim poznatim nuspojavama vakcina protiv kovida-19 možete čitati i ovde.

U jednom istraživanju objavljenom u časopisu Lanset 2021. godine zaključuje se da se pacijenti zaraženi kovidom-19 suočavaju sa značajno većim rizikom da dobiju krvne ugruške nego ljudi koji su primili iRNK vakcine.

AFP je proverio i druge netačne tvrdnje o vakcinama i o tome možete čitati ovde.

10. oktobar 2022. Članak je ažuriran dodatnim detaljima i izjavom specijaliste za balsamovanje Monike Tores
Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE