Snimak je star i prikazuje voz u Kanadi, a ne ruski voz koji prevozi tenkove tokom rata u Ukrajini

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Snimak voza koji prevozi tenkove je podeljen na Fejsbuku skoro hiljadu puta za četiri dana uz tvrdnju da je to 'ruski voz' tokom invazije Rusije na Ukrajinu. Međutim, voz nije ruski nego kanadski i snimak je star barem deset godina, otkrio je AFP.

"Ruski vozić (srca u bojama Rusije)," piše u opisu snimka postavljenog na Fejsbuku 19. marta 2022. i podeljenog preko 960 puta za četiri dana. Snimak traje dva minuta i devet sekundi i prikazuje voz koji prevozi tenkove i, čini se, druga vojna vozila. Više od 190.000 ljudi je pogledalo video.

Post je objavljen skoro mesec dana posle početka invazije Rusije na Ukrajinu, na Fejsbuk stranici iz Bosne, i izazvao je brojne i različite reakcije korisnika koji su verovali da je voz ruski i da prevozi vojnu opremu za rat koji Rusija trenutno vodi u Ukrajini.

"Samo napred u nove pobede," napisao je jedan Fejsbuk korisnik, dok je druga korisnica napisala: "Ima će šta ukrainci da uništavaju."

Međutim, kako je u komentarima primetilo nekoliko ljudi, voz nije ruski. U pitanju je voz u Kanadi, što je vidljivo iz slova "CN" na lokomotivi, a snimak je star barem deset godine, dokazala je AFP-ova istraga.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 23. marta 2022.

Snimak je podeljen i uz tvrdnju na francuskom da prikazuje ruski voz koji prevozi vojnu opremu u Ukrajinu.

Snimak kanadskog voza

Na lokomotivi su vidljivi slova "CN".

Skrinšotovi snimka postavljenog na Fejsbuku napravljeni 23. marta 2022. AFP Činjenice je zelenim zaokružio oznake CN

Pretraga na Guglu za "voz CN" odmah dovodi do sajta Kanadske nacionalne železničke kompanije (CN). Na naslovnoj stranici kompanije se vidi slična lokomotiva kao na snimku sa Fejsbuka.

Skrinšot sajta kanadske kompanije za železnički prevoz tereta napravljen 23. marta 2022.

Više slika na specializovanom sajtu "železničke slike" (railpictures.net) takođe ukazuje da je u pitanju voz kanadske kompanije.

Prema mapi na sajtu kompanije, ona ne posluje u Rusiji ili Ukrajini.

AFP je kontaktirao Kanadsku nacionalnu železničku kompaniju (CN): potvrdila je da nema voz van Severne Amerike (Sjedinjene Države i Kanada). Stoga je malo verovatno da bi jedna od ovih lokomotiva mogla da se koristi za transport ruske vojne opreme do ukrajinske prestonice.

Snimak objavljen na Jutjubu još 2012.

AFP je uradio obrnutu pretragu slika na Guglu i Jandeksu sa skrinšotovima snimka dobijenim pomoću alata InVid-WeVerify. Našli smo da snimak kruži internetom već nekoliko godina i da je objavljen uz tvrdnje da prikazuje prevoz vojne opreme u različitim zemljama.

Objavljen je u junu 2016. uz tvrdnju da prikazuje arsenal Rusije za borbu protiv Islamske države (naslov na indonežanskom, prema Gugl prevodu). U decembru iste godine ponovo se pojavljuje uz komentar: "ruska armija se sprema za rat (FA)". Još jedan nalog na Jutjubu objavljuje isti video 2020. godine uz tvrdnju da je voz podrška afričkih zemalja SAD-u protiv Irana. "Neke afričke nacije tajno podržavaju SAD protiv Irana," piše u opisu na svahiliju (jezik je prepoznao Gugl prevodilac).

To ukazuje na to da snimak nema veze sa trenutnom invazijom Rusije na Ukrajinu.

Najstarija objava koju je AFP pronašao je postavljena na Jutjubu 2012. U opisu piše da video prikazuje "Redak pogled na CN 2235 i 8803 koji voze na zapad veliku diviziju opreme kanadskih kopnenih oružanih snaga i neke prazne vagone." Ta objava je stara već deset godina ima više od dva miliona pregleda.

Skrinšot snimka na Fejsbuku (gore) i skrinšot snimka na Jutjubu (dole) napravljeni 23. marta 2022.

Gledajući stari snimak boljeg kvaliteta kadar po kadar, vidimo brojeve "2235" i "8803" na lokomotivama. Još jedna pretraga u bazi podataka železničkih fotografija na sajtu "Rail Pictures", koristeći pozivne brojeve "2235" i "8803", dovela nas je do različitih slika istih lokomotiva. Takođe se vidi i adresa sajta kanadske kompanije.

Skrinšot snimka na Jutjubu napravljen 23. marta 2022.

Nismo uspeli da potvrdimo da li je taj snimak postavljen na Jutjubu 2012. zaista prvi snimak ovog teretnog voza.

To nije jedini slučaj masovnog transporta vojnih vozila širom Kanade. Dešavalo se i na primer 2020. godine.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu, AFP Činjenice je objavio mnoge članke u kojima se razotkrivaju netačne informacije, posebno slike i video zapisi koji su izvučeni iz konteksta ili montirani.

Prevela i pripredila
Ukrajinsko-ruski konflikt