Ovo je slika umetnika Končite Vurst na operskom balu u Beču 2019. godine

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U objavama podeljenim hiljadama puta na Fejsbuku u samo četiri dana  nalazi se slika koja navodno prikazuje luksemburškog premijera sa njegovom "suprugom", bradatim muškarcem u dugoj krem-beloj haljini. Komentari na objavama su homofobični. Gzavije Betel se 2008. godine autovao, ali ni on ni njegov suprug nisu na ovoj slici. Bradati muškarac je austrijska pevačica Končita Vurst.

“Premijer Luxemburga i njegova 'supruga'. To su te nove, uvrnute društvene vrijednosi, koje nam se namecu pod normalno,” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 22. januara 2021. i podeljenoj 3.500 puta za manje od četiri dana. U postu se nalazi fotografija muškarca sa naočarima i ćelavog, bradatog muškarca u dugoj krem-beloj haljini sa dubokom dekolteom kako hodaju stepenicama tokom nekog svečanog događaja.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 26. januara 2021.

Ista fotografija sa istim tekstom i drugim homofobnim komentarima objavljena je preko dvadeset puta samo na Fejsbuku. Neki postovi su podeljeni još u decembru i junu 2020. godine.

Slika ne prikazuje luksemburškog premijera Gzavijea Betela niti njegovog supruga Gotijea Desteneja, već poznatog austrijskog pobednika Evrovizije i dreg kraljicu Tomasa Toma Nojvirta ( Thomas Tom Neuwirth), poznatijeg kao Končita Vurst (Conchita Wurst), koji je bio gost operskog bala u Beču 2019. godine.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel (desno) i njegov suprug belgijski arhitekta Gotije Destenej u Parizu 19. marta 2018. (Ludovik Marin / AFP)
Končita Vurst peva pesmu "Rise Like A Phoenix" nakon pobede na Evroviziji 10. maja 2014. (Džonatan Nakstrand / AFP)

Obrnuta pretraga slike na Guglu pokazala je da fotografija sa ovom netačnom tvrdnjom kruži Internetom od 2019. godine. Nekoliko sajtova za proveru činjenica, poput malezijskog Rojakpota ili italijanskog Padžela Politika, istaklo je da je snimljena na balu Bečke opere (Opernball) 2019. godine.

Umetnik je na svom zvaničnom nalogu na Instagramu objavio fotografiju na kojoj nosi haljinu. “Počastvovan sam što sam večeras na #wieneropernball2019 i zato što je to prilika da se naglasi važnost evropskih izbora u maju: idi da glasaš!” napisao je 28. februara 2019.Pojavio se tokom događaja i na televiziji, kao ovde i ovde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Conchita / TOM / WURST (@conchitawurst)

Pretraga na Guglu za “Conchita Wurst Opernball” donela je izvor fotografije koja je objavljena na sajtu austrijskog lista Kurier 28. februara 2019. godine u članku pod naslovom “Opera bal: Končita u beloj haljini i sa ćelavom glavom. Fotografija je pripisana austrijskom fotografu Džefu Mandžionu.”

Snimak članka na sajtu kuriera napravljen 26. januara 2021.

Pregledajući slike objavljene na Instagramu sa heštegom #wieneropernball2019, saznali smo da je čovek sa Tomom Nojvirtom/Končitom Vurst strateg za komunikacije Andre Karsaj koji često objavljuje fotografije svog rada sa ovim umetnikom.

Netačna tvrdnja da su na slici lider luksemburške vlade i njegov suprug očigledno je došla i do Karsaja. On je 31. decembra 2020. objavio još jednu fotografiju uz šaljivi komentar “uživajte u ovoj neobjavljenoj fotografiji *zvuk bubnjeva* luksemburškog premijera i @conchitavurst.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par André Karsai (@andrekarsai)

Premijer Luksemburga Gzavije Betel autovao se 2008. godine i bio je prvi lider EU koji se 2015. oženio istopolnim partnerom, belgijskim arhitektom Gotijeom Destenejom sa kojim je bio u građanskoj zajednici od 2010. godine.