Nema zahteva za čipovanje ni iz Vatikana ni iz EU

  • Članak je star više od godinu dana.
  • Objavljeno 26. avgusta 2020. u 15:29
  • Za čitanje potrebno 3 minuta
  • Od: Katarina SUBASIC, AFP Beograd
Novinski izveštaj koji tvrdi da je papa zahtevao čipovanje svih Srba da bi se zemlja pridružila Evropskoj uniji i dobila finansijsku pomoć podeljen je na Fejsbuku na hiljade puta. On je “potpuno netačan” rekao je za AFP Činjenice portparol Vatikana; predstavnik za medije Evropske komisije ga takođe demantuje.

Otkad je objavljen 14. maja, 2020. na portalu Novine.rs, novinski izveštaj pod naslovom “Papa zahteva da svi Srbi budu čipovani što pre!” podeljen je na Fejsbuku više od 3,800 puta, kao na primer ovde, ovde i ovde.

“Iz Vatikana su poručili Srbiji, da bi neka država mogla da pristupi EU , mora da prati trendove EU i da se pridržava njenih pravila. A najnoviji trend ,a uskoro i obavezno pravilo EU jeste upravo čipovanje svih građana evropske unije i bez toga neće biti moguće pristupiti joj i postati njen član,” navodi se u tekstu. 

Image
Snimak objave sa Fejsbuka napravljen 25. avgusta, 2020.

Servis AFP Činjenice je kontaktirao portparola Vatikana Matea Brunija (Matteo Bruni), koji je rekao da izveštaj “apsolutno nema osnova i potpuno je netačan.” Portparol Evropske komisije takođe je negirao navode iz teksta koji se odnose na EU:

“Kategorički demantujemo da će EU predložiti ili da razmatra zakon koji bi uveo obavezu mikročipovanja građana EU. To je apsolutno netačno,” napisao je u mejlu za AFP Činjenice 25. avgusta, 2020. portparol koji nije želeo da bude imenovan.

Izveštaj dalje tvrdi: “Evropksa (sic!) unija i MMF će takođe prestati da daju kredite i pozajmice državama koje svoje građane nisu podvrgli čipovanju.”

“Takođe je netačno da se tako nešto razmatra u vezi sa pristupnim procesom ili pristupom kreditima od EU,” rekao je portparol Evropske komisije. “Uslovi pridruživanja EU su vrlo jasni i postavljeni u ugovorima EU. U slučaju makrofinansijske pomoći EU, treće zemlje treba prvo da postignu sporazum sa MMF-om i prihvate Memorandum o razumevanju o politici reformi.”

Portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za AFP Činjenice 24. avgusta, 2020. da “te tvrdnje nisu zasnovane na činjenicama i realnosti.”

‘Da li papa upravlja svetom?’

Iako neki korisnici Fejsbuka sugerišu u komentarima da bi priča mogla biti netačna, mnogi su je ozbiljno shvatili i ljutito reagovali. “Šta misli papa, da celom svetu on upravlja, pa što ne čipuju ceo vatikan,” napisao je jedan od njih. “Nikada ne mora Srbija uci u EU ako je to uslov !” komentarisala je jedna korisnica. “To ukoliko bude, ce biti i najveci okidac za okupljanje milion ljudi u Beogradu! Ko ce satanu da rusi, ako ne pravi Srbi, pravoslavci,” napisao je drugi korisnik.

Image
Doček pape Franje (u centru) prilikom njegovog dolaska na nedeljnjo obraćanje 5. februara, 2020. u dvorani Pol (Paul) VI u Vatikanu

Srbija i Vatikan imaju diplomatske odnose čitav vek, ali mnogi Srbi, posebno ultranacionalisti, smatraju Vatikan anti-srpskim i krive ga za “zaveru” protiv Srbije i navodno učešće u raspadu bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.

Međutim, poslednja tri predsednika Srbije, uključujući sadašnjeg Aleksandra Vučića, posetili su Vatikan i sreli se sa papom. Nakon posete u septembru 2019. Vučić je rekao da je zahvalio papi Franji za podršku Vatikana evropskim integracijama Srbije. Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i nada se da će joj se pridružiti u doglednoj budućnosti.

Teorije zavere koje cirkulišu društvenim mrežama tvrde da će vakcinacija protiv COVID-a-19 biti iskorišćena da se u ljude tajno umetnu mikročipovi kako bi oni bili potpuno kontrolisani. Servis AFP-a za proveru činjenica na engleskom jeziku, AFP Fact Check razobličio je teoriju da mikročipovi mogu biti korišćeni za upotrebu 5G mobilnog telefona.

Papa Franja je, prema izveštajima zainteresovan za budućnost veštačke inteligencije (AI) ali insistira da ona treba da se koristi uz poštovanje etičkih standarda, uključujući transparentnost, nediskriminaciju i pravo na privatnost.

U februaru 2020, Vatikan je sa Majkrosoftom i Aj-Bi-Emom (IBM) potpisao obećanje da će razvijati veštačku inteligenciju na način koji štiti sve ljude i planetu.

Kako je objavio Pointer (Poynter), u maju 2020 kolumbijski medij La Silla Vacía je razobličio priču da papa Franja “dozvoljava upotrebu veštačke inteligencije za umetanje mikročipova.”

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas