Zgrada u plamenu nije skladište vakcina, a požar nema veze sa obaveznom vakcinacijom vojske u Italiji

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Stotine korisnika Fejsbuka podelilo je video koji prikazuje zgradu u plamenu u Rimu uz tvrdnju da je u pitanju požar podmetnut u vojnom skladištu sa vakcinama protiv kovida-19 istog dana kad je vakcinacija postala obavezna za vojsku i policiju. Opis je, međutim, obmanjujući: u zgradi u to vreme nije bilo vakcina a uzrok požara je nesrećni slučaj izazvan kratkim spojem, rečeno je AFP-u u korpusu karabinjera, koji pripada italijanskim oružanim snagama.

"ITALIJA: Nakon što je proglašeno OBAVEZNO UŠPRICAVANJE za sve SNAGE BEZBEDNOSTI, VOJNI MAGACIN u kome su se čuvale V.A.K.C.I.N.E. se slučajno ZAPALIO", navodi se u objavi postavljenoj na Fejsbuku 19. decembra, zajedno sa kratkim videom. Takve objave sa istim video snimkom podeljene su na Fejsbuku više od 900 puta za deset dana.

Komentari ispod objave pokazuju da mnogi korisnici veruju da su protivnici obavezne vakcinacije u italijanskoj vojsci, koju je Vlada uvela od 15. decembra, podmetnuli požar u vojnom skladištu vakcina. "Bravo Italija, bravo!", "Svugdje bi trebale da gore", napisali su oduševljeni korisnici Fejsbuka u komentarima.

Slične objave sa istim video snimkom požara podeljene su na Fejsbuku na španskom, engleskom i poljskom, kao i na društvenim mrežama Telegram, Tviter i Jutjub na različitim jezicima.

AFP je, međutim, nakon istraživanja ustanovio da je tvrdnja obmanjujuća.

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 30. decembra 2021.

Šta video prikazuje?

Proverili smo šta se zaista dogodilo u Italiji. U jednoj od objava na Tviteru na francuskom jeziku nalazi se link do snimka sa italijanske internet stranice INEWS24.IT, koji je objavljen 15. decembra 2021. na njihovom Jutjub kanalu. Video je dostupan i na Fejsbuk stranici ove stanice.

Naslov videa je "Rim: Gori kasarna karabinjera u Tor di Kvinto (Tor di Quinto)". U opisu snimka možemo da pročitamo: "Dugi crni oblaci dima izlaze iz zgrade Lacio puka (Regimente Lacio) u kasarni karabinjera Salvo Dakvisto (Salvo D'Acquisto carabinieri) u Tod di Kvinto u Rimu, gde se nalazi i vojna škola. Nije poznato da li je vatra izbila u kancelarijama ili u stambenom delu. Prema prvim informacijama, sami karabinjeri su oko 12:50 pozvali vatrogasce, koji su došli sa četiri tima."

U opisu nema informacije da je u zgradi bilo vakcina protiv kovida-19.

Na dan kad se požar dogodio, 15. decembra 2021, u Italiji je stupila na snagu odluka o obaveznoj vakcinaciji za zdravstvene i obrazovne radnike, kao i za vojsku, policiju i zatvorske službe. Mera je odobrena tri nedelje ranije, 24. novembra 2021.

Drugi medijski izveštaji o požaru sa videom mogu se naći na internetu kao na primer ovde i ovde. O događaju su izveštavali i lokalni mediji, uključujući i portal vesti Roma Tudej (Roma Today) u članku od 15. decembra. Dan kasnije, 16. decembra portal je izvestio o mogućem uzroku požara - "kratki spoj u električnom sistemu".

U kasarni Salvo Dakvisto u Ulici Tor di Kvinto smešten je Nacionalni centar za obuku karabinjera (CNSR), budućih oficira italijanske žandarmerije. U ovoj oblasti nalazi se i nekoliko drugih jedinica: Osmi puk Lacio, Dvanaesti bataljon, Konjički puk i nekoliko istraživačkih jedinica.

AFP je dva puta kontaktirao Kancelariju za medije karabinjera. Iz Službe za medije Generalne komande karabinjera AFP-u je 23. decembra rečeno da je "vatra izbila u spavaonici Osmog puka. To je bio nesrećan slučaj".

U vezi sa tvrdnjom da je u zgradi bilo skladište vakcina, iz Službe za medije su rekli da u vreme incidenta "nije bilo vakcina u kasarni".

“Jedno vreme, kad su prve isporuke vakcina stigle početkom godine (2021.) bile su skladištene u kasarni i potom prebačene na druge lokacije. U kasarni više nije bilo skladište vakcina," naveli su u Službi za medije.

Upitali smo 28. decembra za medijski izveštaj da je požar izazvao kratki spoj u električnom sistemu. Upravo, uzrok požara jeste bio "nesrećan slučaj", dogodio se "najobičniji kratak spoj u električnom sistemu", rekao je zaposleni u Odeljenju za medije karabinjera u telefonskom razgovoru sa novinarom AFP-a.

Italijanski mediji izvestili su ovde i ovde o isporukama vakcina koje su stigle u Italiju u noći 25. decembra 2020. godine. To je bilo prvih 9.750 doza Fajzerove vakcine protiv kovida-19, koje su u prvom trenutku uskladištene u kasarni Salvo Dakvisto pre nego što su poslate u centre za vakcinaciju štirom zemlje.

Obavezna vakcinacija u Italiji

Italijanska Vlada je 16. septembra 2021. uvela obavezu pokazivanja zdravstvene propusnice zaposlenima i u javnom sektoru i u privatnim kompanijama. Zeleni sertifikat za kovid-19 (La Certificazione verde COVID-19) neophodan je na svim radnim mestima i na ulazu u mnoge javne prostore, od restorana do kulturnih institucija, sportskih objekata i masovnih skupova. Ovo je značilo primanje prve doze vakcine protiv kovida-19 ili pokazivanje validnog PCR testa ili potvrde o preležanoj bolesti u prethodna tri meseca.

Vlada je 24. novembra 2021. pooštrila mere za upotrebu propusnice. Obavezna vakcinacija (sa rasporedom za potpunu vakcinaciju i takozvanu buster dozu) najavljena je za uniformisane i zdravstvene radnike, kao i za obrazovni sektor. Ovo pravilo stupilo je na snagu 15. decembra 2021.

U avgustu 2021. AFP-ov servis za proveru činjenica na bugarskom jeziku razobličio je slične objave, u kojima se tvrdilo da su protivnici vakcina podmetnuli požar u skladištima kompanija koje proizvode vakcine protiv kovida-19 u Nemačkoj, Engleskoj i Francuskoj.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE