Čovek šutira u pravcu policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, u Parizu, 13. juna 2020. ( AFP / An-Kristin Pužula)

Ovo je video sa antirasističkih demonstracija iz 2020. godine

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video u kome se demonstranti sukobljavaju sa policijom u Parizu podeljen je krajem jula na Fejsbuku na hiljade puta. "Francuski narod više nema strah od policijske represije," navodi se u objavi uz video, ostavljajući utisak da je snimljen tokom nedavnih protesta zbog pandemije. Video je zapravo snimljen pre više od godinu dana, u junu 2020, tokom antirasističkih demonstracija i nema nikakve veze sa Covid-om-19.

"Francuski narod više nema strah od policijske represije. Svesni su da vise nemaju sta da izgube. Borba za goli zivot," navodi se u Fejsbuk objavi postavljenoj 19. jula 2021. Tekst u objavi prati i video koji prikazuje nasilne sukobe između demonstranata i policije za razbijanje demonstracija. Prema podacima Fejsbuka, ova objava je među korisnicima iz Srbije podeljena ukupno gotovo 20.000 puta.

Isti video deljen je i na drugim jezicima, kao na primer finskom.

U komentarima ispod objave, neki korisnici su povezali video sa nedavnim protestima u Parizu zbog Covid-a-19:

"Hrabri narode Francuski...bolje grob nego rob...! SMRT makronu i CORONA fašizmu...," napisao je jedan korisnik. "TO CE BITI SVUDA BORBA PROTIV KOVID19," rekao je drugi.

Snimak obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 22. jula 2021.

Tokom jula, demonstranti su protestovali protiv restrikcija zbog Covid-a-19 u Francuskoj, nezadovoljni odlukom objavljenom 12. jula kojom se zdravstveni radnici prisiljavaju da prime vakcinu protiv Covid-a-19. Osim toga, Francuska planira da ljudima bez sanitarne zdravstvene propusnice ograniči pristup mnogim javnim mestima.

Međutim, video u Fejsbuk objavi nije povezan sa prošlonedeljnim protestima. On je, zapravo, snimljen u junu 2020. tokom antirasističkih demonstracija.

Video je star preko godinu dana

AFP je ušao u trag poreklu videa koristeći obrnutu pretragu slika.

Pretraga je otkrila da je isti video sukoba deljen tokom jula na engleskom jeziku i na drugim društvenim mrežama. Na Tviteru su mnogi korisnici povezali video sa prošlonedeljnim protestima protiv restrikcija zbog Covid-a-19, kao na primer ovde i ovde.

Isti video je 16. jula 2021. objavila i onlajn internet stranica Bitšut (Bitchute) pod naslovom "U Francuskoj izbija građanski rat zbog pasoša za vakcine."

AFP je, međutim, pronašao identičan video objavljen na internet stranici VK na ruskom jeziku 16. juna 2020, više od godinu dana pre nedavnih protesta. Objava opisuje video kao "mali okršaj u Parizu."

Snimak internet stranice VK, na kome je AFP zaokružio crvenim datum objavljivanja, napravljen 21. jula 2021.Na osnovu datuma objavljivanja, AFP je suzio pretragu na jun 2020. Kao rezultat, pronašli smo Jutjub video koji je 13. juna 2020. objavio njuz kanal RT Frans. Na početku četvrtog sata snimka (3:06:35) video, čini se, iz drugog ugla prikazuje isti sukob između demonstranata i policije kao onaj u videu na Fejsbuku.

Scena na kraju videa na Fejsbuku, na primer, kada dva policajca za razbijanje demonstracija nose svog povređenog kolegu, vidi se na oba videa.

Snimak iz videa na Fejsbuku (levo) i videa RT Frans, napravljen 22. jula 2021. AFP je crvenim obeležio sličnosti.

Scenu u kojoj jedan od demonstranata s leđa šutira povređenog policajca zabeležila je i AFP-ova fotografkinja koja je bila prisutna na protestu.

Skrinšot iz videa na Fejsbuku (levo) i fotografije koju je snimila AFP-ova fotografkinja, na kojoj jedan demonstrant prilazi policiji na pariskom Trgu Republike u Parizu, 13. juna 2020. (An-Kristin Pužula/AFP)

Još jedan video sa istog protesta, objavljen 13. juna 2020, podeljen je na Tviteru. Iz tog ugla, situacija u kojoj demonstrant šutira kanister suzavca prema policajcima može se videti na oba videa.

Snimak iz videa sa Fejsbuka (levo) i onog objavljenog na Tviteru, snimljen 21. jula 2021. AFP je crvenim zaokružio sličnosti.

Prema tome, video o kome je reč snimljen je više od godinu dana pre prošlonedeljnih protesta protiv restrikcija zbog Covid-a-19.

Antirasističke demonstracije

Nasuprot onome što se tvrdi na društvenim mrežama, video sa Fejsbuka prikazuje antirasističke demonstracije.

U potpisu videa koji je RT Frans objavio na Jutjubu navodi se da je reč o "demonstracijama protiv rasizma i policijskog nasilja" koje su održane "13. juna u nekoliko gradova širom Francuske."

Sam video snimljen je na Trgu Republike (Place de la Republique) u Parizu.

AFP je izveštavao da su se u subotu, 13. juna 2020, na pariskom Trgu Republike održale demonstracije protiv policijskog nasilja i rasizma. Protest je bio deo antirasističkog pokreta koji je pokrenut zbog smrti Amerikanca Džordža Flojda.

Demonstranti okupljeni na i oko statue Marijane na Trgu Republike u Parizu, 13. juna 2020, tokom demonstracija protiv rasizma i policijske brutalnosti, koje su bile deo protesta širom sveta u okviru pokreta "Crni životi su važni" ( AFP / An-Kristin Pužula)
Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE