Fotografija je iz izveštaja o dečaku optuženom za ubistvo polubrata u SAD-u

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Za nepune dve nedelje fotografija je podeljena više od 1.500 puta u Fejsbuk objavama u kojima se tvrdi da prikazuje petnaestogodišnjeg dečaka optuženog za krađu hrane iz prodavnice. Tvrdnja je netačna; fotografija se pojavljuje od 2012. godine u medijskim izveštajima o dvanaestogodišnjem dečaku koji je optužen da je ubio polubrata u američkoj državi Floridi.

Objave sa ovom fotografijom, kao što je ova, postavljene su na Fejsbuk 13. marta 2021. i od tada su ukupno podeljene više od 1.500 puta. Dugačak tekst prepričava navodni dijalog između sudije i petnaestogodišnjeg dečaka. Navodi se da se dečaku sudi za krađu hleba i sira iz prodavnice jer je bio gladan. “Nakon što je završio svoj razgovor s dečakom, sudija je obznanio svoju presudu govoreći: ‘...Svi mi ovde smo odgovorni za ovaj kriminalni čin. Svako onaj ko je danas prisutan u ovoj sudnici, a i ja sam takođe među njima, je odgovoran za ovaj kriminal. Tako da se svako od prisutnih kažnjava kaznom od 10 dolara. Niko ne može napustiti sudnicu dok ovde ne položi 10 dolara.’ Sudija je tada izvadio iz svog džepa novčanicu od 10 dolara.”

Fotografija je sa istim tekstom objavljena u postovima kao što su ovaj i ovaj.

Tvrdnja je, međutim, netačna.

Skrinšot Fejsbuk objave napravljen 25.marta 2021. (Lice dečaka zamaglio AFP)

Obrnuta pretraga slika na Guglu pronašla je identičnu fotografiju objavljenu ovde u izveštaju američkih novina Florida Tajms-Junion (The Florida Times-Union) objavljenom 3. januara 2012, o suđenju na Floridi 2011. godine.

Snimak izveštaja Florida Tajms-Juniona iz 2012. (Lice dečaka zamaglio AFP)

U izveštaju se, između ostalog, navodi: “Vlasti su 2. juna objavile da je Kristijan Huan Fernandez (Cristian Juan Fernandez), 12, optužen za ubistvo prvog stepena, najmlađi (takav optuženik) u istoriji Džeksonvila. On je optužen da je na smrt prebio svog dvogodišnjeg polubrata Dejvida Galaragu (David Galarraga). Galaraga je preminuo u martu od frakture lobanje, krvarenja u mozgu i povreda levog oka i nosa. Porodica je rekla da je u pitanju nezgoda dok se igrao u igraonici. Kristijanova majka, dvadesetpetogodišnja Bianela Mari Suzana (Biannela Marie Susana), optužena je u aprilu za teško ubistvo iz nehata. Prema navodima naloga za njeno hapšenje, ona je došla kući i videla da Galaraga ne daje znake života, ali nije pozvala 911 (službe hitne pomoći)”. 

Niže je skrinšot fotografije u obmanjujućoj objavi (levo) i fotografije iz izveštaja Florida Tajms-Juniona (lice dečaka zamaglio AFP):

U Januaru 2018. lokalna televizija Ekšn Njuz Džeks (Action News Jax) izvestila je da je Fernandez, tada 19 godina star, trebalo da bude pušten iz zatvora uslovno. Nakon što je priznao krivicu za ubistvo, on je odslužio sedam godina u domu za maloletničku delikvenciju, navodi se u izveštaju.

Prevela i pripredila