Snimak ukrajinskog zvaničnika koji priča o umešanosti Ukrajine u napad u Moskvi je montiran

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je 22. marta 2024. godine poginulo najmanje 143 ljudi. Ruske vlasti, međutim, nastavljaju da za to krive Ukrajinu. U kontekstu tog narativa, društvenim mrežama kruži montiran snimak, u kojem se vidi da je tadašnji ukrajinski Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksej Danilov priznao da Ukrajina stoji iza smrtonosnog napada. Snimak se sastoji od dva intervjua objavljena nekoliko dana pre napada. Stručnjaci su rekli AFP-u da su prepoznali znakove da je Danilovov glas imitacija i da je generisan veštačkom inteligencijom.

Snimak kruži na različitim platformama u postovima na srpskom jeziku. "Da li je danas zabavno u Moskvi? Mislim da je zabavno, nadam se da ćemo im ČEŠĆE pružiti ovu vrstu zabave," piše u opisu postova na srpskom podeljenim na Telegramu, Eksu i Fejsbuku 22. i 23. marta 2024. godine. Citat je pripisan "Sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Olekseju Danilovu". Na snimku se vidi ukrajinski političar koji nije više na toj poziciji od 26. marta. kako odgovora na pitanja novinara.

Isti snimak sa sličnim opisom je kružio na rumunskom, engleskom, francuskom, španskom, nemačkom i poljskom. Prema ruskom mediju Meduza koji izveštava iz Letonije (arhivirano ovde), lažan snimak je takođe emitovan na ruskom privatnom kanalu NTV.

Istraga je pokazala da je snimak montaža dva autentična intervjua objavljena u ukrajinskim medijima nekoliko dana pre napada 22. marta. Danilovov glas je po svemu sudeći imitacija i generisan je veštačkom inteligencijom.

Image
Skrinšotovi netačnih postova na Telegramu i na Eksu, napravljeni 27. marta 2024.

Islamska Država ("IS") - protiv koje se Rusija bori u Siriji i koja je aktivna na ruskom Kavkazu -- preuzela je odgovornost nekoliko sati nakon napada na dvoranu Krokusu (arhivirano ovde i ovde).

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prvobitno odbio da okrivi islamističku grupu IS (arhivirano ovde), ali je 25. marta priznao umešanost "radikalnih islamista" (arhivirano ovde). Kremlj nastavlja da sugeriše vezu sa Ukrajinom. Ukrajina, čija je teritorija više od dve godine pod napadom Rusije, demantovala je optužbu.

Prvi deo snimka iz intervjua objavljenog tri dana pre napada

Obrnuta pretraga snimka sa Gugl Lensom je dovela do brojnih članaka drugih organizacija za proveru činjenica poput Open Onlajna (arvihirano ovde), Maldite (arhivirano ovde) i Koriere del Tičino (arhivirano ovde), koje su pokazale da je snimak sa Danilovom zapravo montaža.

Kako je i AFP proverio, polovina snimka na kojoj se vidi Danilov je preuzeta iz intervjua objavljenog 19. marta 2024. godine (arhivirano ovde) - tri dana pre napada u Moskvi -- na Jutjub kanalu Ukrajinske Pravde.

Poređenje pravog intervjua sa lažnim snimkom pokazuje da Danilov na oba nosi istu odeću i da je u istoj pozi ispred iste pozadine. Njegova glava se pokreće na isti način. Međutim, njegove reči su drugačije i na lažnom snimku se vidi da glas ne prati pokret njegovih usana.

U originalnom intervjuu, Danilov komentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona od kraja februara 2024. o mogućnosti raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajinu (arhivirano ovde).

Image
Upoređenje pravog intervjua za Ukrajinsku Pravdu sa lažnim snimkom, napravljeno 27. marta 2024.

Druga polovina snimka iz intervjua sa drugom osobom

U lažnim snimku voditelj Ukrajinske Pravde ne vodi razgovor sa Danilovom, nego su na njegovom mestu dva druga voditelja. Obrnuta pretraga snimka je dovela do originalnog snimka drugog medija, Moje Ukrajine, objavljenog na Jutjubu 16. marta 2024. (arhivirano ovde) na kojem se nalazi ta druga dva voditelja.

Oni intervjuišu šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova o upadima proukrajinskih ruskih dobrovoljaca na okupirane teritorije i o izborima. Od 48 sekunde voditelji su prikazani u istom formatu kao i u lažnoj verziji.

Image
Upoređenje pravog intervjua za Moju Ukrajinu sa lažnim snimkom, napravljeno 27. marta 2024.

Glas je "vrlo verovatno" generisan veštačkom inteligencijom

Da bi proverio autentičnost glasa u video snimku u kome Danilov navodno govori o napadu na Krokus, AFP ga je postavio u datoteku kompanije ElevenLabs ("ElevenLabs Speech Classifier") koji može da prepozna sintetizovani zvuk generisan njihovom veštačkom inteligencijom.

Prema rezultatima provere pomoću ovog alata, "veoma je verovatno da je sporni audio snimak generisan pomoću ElevenLabs-a" (verovatnoća od 98%). 

Image
Skrinšot rezultata pretraga na alatu elevenlabs.io, napravljen 25. marta 2024.

Takva vrsta fabrikovanih snimaka u kojima deluje da osoba kaže nešto što nije izjavila, se zove "dipfejk"  ili "deepfake" na engleskom (arhivirano ovde).

AFP je takođe poslao snimak stručnjacima koji rade na alatu za prepoznavanje glasova generisanih veštačkom inteligencijom Loccus.ai (arhivirano ovde). Odgovorili su da je veštačka inteligencija "vrlo verovatno" generisala taj audio.

U istrazi o istom lažnom snimku, tim novinara za proveru činjenica Bi-Bi-Sija zaključio je da nedostatak u podacima o audio frekvenciji u snimku ukazuje da je zvuk editovan (arhivirano ovde). Međutim, istraživači koje su konsultovali nisu mogli da sa sigurnošću zakljuže da li je glas generisan veštačkom inteligencijom.

Osnivač alata Loccus.ai Manel Teraza (Manel Terraza) je u decembru 2023. za AFP objasnio da kloniranje glasa uključuje postavljanje audio primera glasa jedne osobe u poseban softver. "Zatim pišete tekst koji želite, koji će sistem pročitati sa intonacijom što je moguće sličnijem glasu osobe. I možete pisati na različitim jezicima," rekao je.

AFP je na primer za istragu o lažnim snimku predsednika Emanuela Makrona u augustu 2023. probao taj alat i dobio dobru imitaciju njegovog glasa.

Napad na dvoranu Krokus 22. marta 2024.

Prema istražiteljima, napad je počeo oko 8:15 uveče, pre početka koncerta popularnog starog benda Piknik. Četiri naoružana napadača u uniformama za kamuflažu upala su u zgradu, počeli da iz automatskog oružja  pucaju na posetioce i onda zapalili zapalili salu. (link arhiviran ovde).

Četiri osobe su uhapšene zbog napada, a više zbog saučesništva, prema ruskim vlastima.

Ruske novinske agencije su 26. marta 2024. citirale šefa ruske bezbednosne agencije FSB Aleksandra Bortnikovog kako je rekao da Rusija veruje da su napad pripremili islamisti "uz pomoć zapadnih specijalnih službi, a same ukrajinske specijalne službe imaju direktnu vezu sa ovim" (arhivirano ovde).

Image
Cveće u znak sećanja na žrtve napada na dvoranu Krokus Citi Hol fotografisana 25. marta 2024. (AFP / Olga MALTSEVA)

Netačne objave na društvenim mrežama podstakle su ruske tvrdnje o ukrajinskoj umešanosti deljenjem navodnih fotografija pasoša četvorice Ukrajinaca za koje se tvrdi da su povezani sa napadom. Međutim, te fotografije se dele na internetu već nekoliko godina i nemaju nikakve veze sa napadom u Moskvi, kako je AFP pokazao u ovom članku na francuskom.

Članak je ažuriran dodavanjem meta podataka
26. april 2024. Članak je ažuriran dodavanjem meta podataka

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas