Mamograf slikan tokom predsednikove posete Leskovcu još nije bio montiran

Srbija ima najveću stopu smrtnosti od raka dojke u Evropi zbog čega je skrining mamografom postavila kao prioritet. Krajem oktobra 2023. predsednik Aleksandar Vučić posetio je bolnicu u Leskovcu da objavi isporuku novog mamografa. Fotografije sa ovog događaja, uključujući i na Vučićevom nalogu na Instagramu, prikazuju aparat pre nego što je propisno montiran. Korisnici društvenih mreža su, međutim, poverovali da su fotografije dokaz da je aparat montiran naopako.

Vučić je posetio opštu bolnicu u Leskovcu 24. oktobra 2023. kako bi uručio digitalni mamograf. Na fotografiji podeljenoj na Vučićevom Instagram nalogu natpis "3Dimensions" prikazan je naopako, zbog čega se čini da je deo aparata postavljen naopako.

Međutim kompanija koja je ovlašćena da montira ovaj sistem i predstavnik bolnice rekli su AFP-u da je do posete došlo baš nakon što je aparat isporučen i pre nego što je mogao biti montiran. Zato se ovaj deo pojavljuje naopako postavljen na fotografijama, rekli su oni.

"MAMOGRAF SU POSTAVILI NAOPACKE ," navodi se u Fejsbuk objavi od 24. oktobra 2023. uz skrinšot fotografije sa Vučićevog posta na Instagramu. Drugi korisnik optužio je Vučića i njegovu vlast da bacaju novac poreskih obveznika svojom nesposobnošću.

Slične tvrdnje podeljene su u nekoliko desetina objava na Fejsbuku, uključujući i onu opozicione poslanice, kao i na Eksu (nekadašnjem Tviteru), Telegramu, i nekim portalima poput ovog. O tvrdnji su izveštavali i neki mediji, na primer ovde.

Tvrdnje su se toliko proširile da su navele jednog stručnjaka za radiologiju da reaguje na društvenim mrežama. Specijalista radiologije Aleksandar Ivković napisao je na Fejsbuku (arhivirani link ovde) da "aparat uopšte nije 'montiran' već je samo skinut celofan sa jednog dela radi slikanja".

"Ne znam uopšte odakle nekome ideja da prilično sofisticirana oprema može da se montira pogrešno - ne može" napisao je radiolog iz dijagnostičkog centra Neo-Mag u Nišu.

Image
Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave napravljen 1. novembra 2023.

Aparat još nije montiran, kaže distributer

Da bismo pronašli više informacija o ovom mamografu, AFP Činjenice je uradio Gugl pretragu sa rečenicom "Vučić uručio mamograf u Leskovcu". Među brojnim medijskim izveštajima sa tog događaja, ovaj je imao fotografiju aparata snimljenu iz drugog ugla (arhivirani link ovde) na kojoj se videla reč "HOLOGIC" na zidu u pozadini.

Holodžik (Hologic) je američka kompanija za zdravlje žena koja prodaje mamografe osposobljene da snimaju u tri dimenzije (3Dimension mammography systems).

Potom smo na Guglu tražili "kompaniju ovlašćenu za servis Hologic mamografa u Srbiji". Prvi rezultat bio je Tim Co iz Beograda. Na svojoj internet stranici kompanija navodi da je postala distributer proizvoda Hologic 2000. godine.

U registru medicinskih sredstava Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), konsultovanom 2. novembra 2023, kompanija Tim Co navodi se kao jedini ovlašćeni predstavnik za Hologic (arhivirano ovde).

Vlasnik i direktor kompanije, Momčilo Mirić, potvrdio nam je da je Tim Co isporučila mamograf bolnici u Leskovcu. "Praktično je bio neraspakovan" u trenutku uhvaćenom na fotografiji koju je objavio Vučić, rekao je on.

"Činjenica je da mamograf nije bio instaliran. Na fotografiji se može videti da je bio na takozvanim doli kolicima koja koristimo za transport mamografa u prostorijama bolnice da bismo ga pozicionirali na mesto gde treba da bude instaliran. Onda se zašrafljuje za pod da bi bio stabilan", rekao je Mirić AFP-u u telefonskom razgovoru 27. oktobra 2023.

On je objasnio i da se deo koji se vidi da stoji naopako na fotografiji "inače rotira, jer se dojke snimaju iz nekoliko pozicija".

Image
Skrinšot sa internet stranice Hologic gde se vidi montirani mamograf (levo) i fotografije iz Vučićeve objave na kojoj je prikazan aparat u leskovačkoj bolnici na kolicima. Skrinšotovi su napravljeni 1. novembra 2023. AFP je dodao oznake u boji

Prema tome, "mamograf koji je sniman je bio neraspakovan, neinstaliran, onako kako se transportuje", rekao je Mirić. Na mamografu na toj fotografiji nedostaje nekoliko ključnih delova koji nisu ni dodati, objasnio je on.

Potrebno je nekoliko dana da obučeni tehničari postave sistem pre nego što može da se uključi, dodao je Mirić.

Aparat je isporučen uoči Vučićevog dolaska

Zamenik direktora bolnice u Leskovcu dr Milan Petrovic takođe je za AFP Činjenice rekao da mamograf "nije bio funkcionalan" u trenutku Vučićeve posete.

"Istovarili smo ga, ovlašćeni serviser je razmontirao i nije ga stavio u funkciju. Samo su ga stavili tako kako je", rekao je Petrović u telefonskom razgovoru 27. oktobra 2023.

Kad aparat bude montiran, stručnjaci iz Instituta za nuklearne nauke u Vinči treba da izmere nivo zračenja kako bi bila izdata radna dozvola za mamograf.

Direktor bolnice Nebojša Dimitrijević rekao je dnevnom listu Danas da je mamograf "donet sat pred događaj. Nije montiran, niti postavljen u prostoriju gde će stajati".

"To što se vidi na fotografiji je jedan deo mamografa, dok su ostali delovi bili u drugoj prostoriji da se ne bi oštetili. Taj deo koji stoji 'naopako' je rotirajući", rekao je on i dodao da je "taj deo mamografa bio fiksiran na taj način i to je uradio serviser da se, takođe, ne bi oštetio".

Dimitrijević je u telefonskom razgovoru za AFP 2. novembra 2023. rekao da se očekuje da mamograf bude pušten u rad do sredine novembra, nakon što se dodatno adaptira prostor u kome će biti postavljen u skladu sa specifikacijama proizvođača.

Najviša stopa smrtnosti od raka dojke u Evropi

Rak dojke je najčešći maligni tumor među ženama u Srbiji, prema podacima Kancelarije za skrining. Svake godine nekih 4.600 žena oboli od ove bolesti dok 1.600 umre, ističe Kancelarija koju vodi Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" (arhivirani link ovde).

Stopa učestalosti oboljevanja od ove bolesti u Srbiji je 86,8 na 100.000 žena, što je u proseku za evropske zemlje, pokazuju podaci za 2020. godinu koje je objavila Evropska koalicije za rak dojke - Europa Donna.

Srbija, međutim, ima najvišu stopu smrtnosti u Evropi od 23,9 na 100.000 žena, navodi ova organizacija, koja koristi istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za evropski region od 53 zemlje.

Internet stranica Međunarodne agencije za istraživanje raka SZO-a takođe pokazuje da je Srbija, zajedno sa Crnom Gorom, na vrhu liste zemalja sa najvišom stopom mortaliteta za rak dojke u Evropi u 2020. godini.

Image
Skrinšot grafike Međunarodne agencije za istraživanje raka koja prikazuje procenjenu stopu smrtnosti od raka dojke u Evropi, napravljen 1. novembra 2023.

Mamografija se smatra ključnom skrining metodom za otkrivanje ove bolesti u ranoj fazi, kada petogodišnja stopa preživljavanja može biti više od 90 procenata.

Prema navodima Ministarstva zdravlja, Srbija treba da poveća broj jedinica za skrining na najmanje 100 mamografa.

"Dodatno opremanje mamografima zdravstvenih ustanova koje nisu uključene u program, kao i kontinuirana obuka kadrova za tumačenje skrining mamografije, predstavlja jednu od neophodnih prioritetnih potreba sistema," navodi Ministarstvo u Programu unapređenja kontrole raka u Srbiji za period od 2020-2022, objavljenom u Službenom glasniku broj 105/2020.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas