Ovu viralnu fotografiju Džulijana Asanža generisala je veštačka inteligencija

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nalazi se u zatvoru u Velikoj Britaniji od 2019. i bori se protiv izručenja Sjedinjenim Državama zbog optužbi za špijunažu. U jeku intenzivirane kampanja za njegovo oslobađanje, fotografija na kojoj je naizgled zapušten i slab Asanž u zatvorskoj ćeliji naširoko je deljena od kraja marta na društvenim mrežama u nekoliko zemalja. Reč je, međutim, o fotografiji koju je generisala veštačka inteligencija, kako su AFP-u potvrdili Asanžova supruga i grupa koja vodi kampanju za njegovo oslobađanje. Korisnik društvenih mreža koji je podelio sliku rekao je AFP-u da ju je on napravio.

"Procurila poslednja Asanžova fotografija...," navodi se u jednoj od Fejsbuk objava sa fotografijom, koja je podeljena 31. marta 2023. Ista fotografija, koja navodno prikazuje Asanža zatvorenih očiju na krevetu u prostoriji sa popločanim zidovima, obučenog u beli isflekani ogrtač, podeljena je više od 8.000 puta na Telegramu, kao i na Tviteru i mreži VKontakt.

Ista fotografija podeljena je i na drugim jezicima poput francuskog, španskog, engleskog, nemačkog,hrvatskog, poljskog, grčkog i holandskog, uz opise u kojima se izražava zabrinutost ili osuđuju uslovi u kojima je Asanž pritvoren.

Skrinšot netačnih objava na Fejsbuku i Telegramu napravljen 12. aprila 2023.

Detalji koji ukazuju na to da je viralna fotografija kreirana uz upotrebu veštačke inteligencije

Detaljnijim proučavanjem slike moguće je primetiti nekoliko stvari koje mogu izazvati sumnju u autentičnost fotografije Džulijana Asanža. Kako je detaljno objašnjeno u ovom tekstu AFP Činjenica, često na slici postoje tragovi koji mogu da pomognu da se ustanovi da li je neka fotografija generisana veštačkom inteligencijom.

U ovom slučaju, pojedini detalji na licu, uključujući naglašeni nabor jednog od Asanžovih očnih kapaka, belu mrlju na njegovom nosu, kao i neprikladan materijal njegove odeće i zrnast izgled popločanih zidova u pozadini, tragovi su koji ukazuju da je slika generisana veštačkom inteligencijom.

Osim toga, dijagonalno na slici nalazi se vodeni žig sa natpisom "vlasništvo fotografije 'E'", kako su primetili korisnici interneta u jednoj od viralnih objava na francuskom. Oni su ukazali i na to da detalji Asanžove kose i uveta pokazuju da je slika digitalno kreirana. AFP je na primeru ispod zelenim kvadratima označio neke od aspekata fotografije koji ukazuju da nije autentična:

Skrinšot obmanjujuće Fejsbuk objave, napravljen 12. aprila 2023. AFP je zelenim kvadratima obeležio neke delove fotografije koji ukazuju da nije autentična.

Obrnuta pretraga slika dovela nas je do prvih objava sa ovom fotografijom. Među njima je i tvit sa naloga internet korisnika po imenu "Zalutali prijatelj" (The Errant Friend), koji je sliku objavio 30. marta uz poziv za oslobađanje Asanža.

Na ovom nalogu su objavljene i druge slike koje je generisala veštačka inteligencija, poput slike Donalda Trumpa kako kleči. Isti korisnik Tvitera je 17. marta već objavio jednu sliku Džulijana Asanža kako sedi u prostoriji nalik ćeliji, na kojoj se nalazi isti vodeni žig "vlasništvo fotografije 'E'".

Skrinšot starijeg tvita u kome je objavljena slika Džulijana Asanža koju je generisala veštačka inteligencija, napravljen 4. aprila 2023.

Na Telegram kanalu pod nazivom "E" 31. marta 2023. objavljeno je da je "ohrabrujuće" da je fotografija podeljena na "hiper viralni" način i da je to i bila "namera". Narednog dana, "E" objavljuje još jednu poruku na svom Telegram nalogu tvrdeći da je slika napravljena da "učini stvarnom patnju" kroz koju "se izveštava" da prolazi Džulijan Asanž.

AFP je posredstvom poruka na Tviteru kontaktirao vlasnika naloga "The Errant Friend", koji je 5. aprila 2023. rekao da je autor fotografije.

On je sebe opisao kao "bivšeg glavnog kreatora" projekta koji podržava oslobađanje osnivača Vikiliksa pod nazivom "AssangeDAO" i rekao da je generisao fotografiju uz pomoć "verzije 5 (programa) MidJourney za pravljenje slika na osnovu veštačke inteligencije". On je rekao da ju je obeležio vodenim žigom "da bi ljudi razumeli kako je nastala".

"Moja namera je bila da stvorim fotografiju od dokumentovanih događaja o Džulijanovoj situaciji", dodao je on.

On je i nekolicini drugih medija rekao da je autor fotografije, uključujući i američku novinsku agenciju AP (arhivirani link ovde), nemački Bild (arhivirani link ovde) i tim za proveru činjenica TF1 (arhivirani link ovde).

Asanžova supruga i pristalice takođe kažu da je sliku kreirala veštačka inteligencija

Komitet za podršku osnivaču Vikiliksa "Ne izručujte Asanža" (Don't Extradite Assange), potvrdio je 4. aprila 2023. za AFP da je "fotografija koja kruži onlajn slika generisana veštačkom inteligencijom, tako da ona nije stvarna".

Stela Asanž (Stella Assange), Džulijanova supruga, koja nije podelila sliku na svojim društvenim mrežama, potvrdila je 4. aprila da fotografija nije autentična.

"Koliko razumem, društvenim mrežama kruže Džulijanove slike koje je kreirala veštačka inteligencija. Ako ja ne promovišem te slike, jasno je da to nije stvarno", odgovorila je ona AFP-u pred novinarima koji su 4. aprila bili ispred zatvora visoke bezbednosti Belmarš (Belmarsh) u jugoistočnom Londonu, gde se njen suprug nalazi.

Iz Komiteta "Ne izručujute Asanža" su AFP-u ponovili svoju zabrinutost zbog zahteva SAD-a za izručenje Asanža i rekli da ga u Belmaršu drže u "nehumanim uslovima".

Pristalice Džulijana Asanža učestvuju u maršu pod nazivom "Karneval za Asanža" u Londonu, 11. februara 2023. ( AFP / Suzana Ajrelend)

Generalnom sekretaru Reportera bez granica (RSF) Kristofu Deloaru (Christophe Deloire) i direktorki operacija u ovoj nevladinoj organizaciji Rebeki Vinsent (Rebecca Vincent), 4. aprila 2023. bio je "zabranjen ulazak" u Belmarš u posetu Asanžu, uprkos prethodnom odobrenju, o čemu je izvestio AFP (arhivirani link ovde).

Slike Asanža postale su viralne ubrzo nakon vesti o hapšenju američkog novinara u Rusiji

Fotografija Asanža koju je generisala veštačka inteligencija postala je viralna ubrzo nakon što je objavljeno hapšenje u Rusiji Evana Gerškoviča (Gershkovich), dopisnika američkog dnevnog lista Vol strit džurnal (Wall Street Journal) 29. marta 2023. (arhivirani link ovde).

U nekim objama na društvenim mrežama, kao u ovoj, vlade zapadnih zemalja optužene su za hipokriziju zbog pozivanja na oslobađanje Gerškoviča dok Asanž ostaje u zatvoru, što je poruka koju upućuje i zvanična Rusija.

Kad je, kao odgovor (arhivirani link ovde) na hapšenje Gerškoviča, šef Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel (Josep Borrell) 30. marta tvitovao da "Ruske vlasti još jednom pokazuju svoje sistematsko nepoštovanje medijskih sloboda", portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovorila je na Telegramu pozivajući Borela (arhivirani link ovde) da pokaže poštovanje slobode štampe osuđivanjem hapšenja Džulijana Asanža i letonskog urednika Sputnjika Marata Kasema (arhivirani link ovde).

Ukoliko bude izručen Asanž bi se mogao suočiti sa višedecenijskom zatvorskom kaznom

Asanž, australijski građanin koji sada ima 51 godinu, nalazi se u Belmaršu otkako ga je britanska policija uhapsila 2019. godine, posle sedmogodišnjeg skrivanja u ambasadi Ekvadora u Londonu.

On je uložio žalbu na odobrenje Velike Britanije da bude izručen Sjedinjenim Državama, gde je tražen kako bi mu bilo suđeno za navodno kršenje američkog Akta o špijunaži zbog objavljivanja vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Ukoliko bi bio proglašen krivim mogao bi biti osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu.

U januaru 2021. jedan britanski sud je odbio zahtev Džulijana Asanža da bude pušten uz kauciju, smatrajući da postoji rizik njegovog bekstva.

Krajem novembra 2022. pet medijskih kuća (Njujork tajms, Gardijan, El Pais, Mond i Špigl), koje su sarađivale sa Asanžom na objavljivanju izvoda iz diplomatske pošte do kojih je došao Vikiliks, pozvalo je američku vladu da odbaci optužbe protiv njega, o čemu je AFP detaljno izvestio ovde (arhivirani link ovde).

Prevela i priredila