Komentar španske ministarke o seksualnom obrazovanju je pogrešno citiran i izmanipulisan

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero branila je novi zakon o seksualnim pravima i promovisala seksualno obrazovanje na skupštinskom saslušanju u septembru 2022. Kratak izvod njenog komentara sada se deli van konteksta i pogrešno je citirana u tvrdnjama i optužena da je branila ideju da ukoliko dete pristane na seks sa odraslom osobom, to nije pedofilija. Kompletan snimak saslušanja pokazuje da ona nije tako nešto rekla. Montero, mlada žena iz španske levičarske političke partije Podemos, česta je meta netačnih tvrdnji na internetu.

Na srpskim kanalima na Telegramu i Fejsbuku objavljen je 25 sekundi dugačak snimak izlaganja pred mikrofonom španske ministarke za ravnopravnost Irene Montero, uz netačne citate da je podržavala ideju da dete može da pristane na seks sa odraslom osobom i da to ne bi bila pedofilija. Isti snimak, ponekad malo dugačiji, je podeljen u drugim objavama bez netačnog citata ali implicirajući da je ministarka branila ideju da deca mogu da imaju seksualne odnose sa odraslima, da je to navodni "cilj" LGBT.

Skrinšot netačne objave na Telegramu napravljen 11. oktobra 2022.
Skrinšot netačne objave na Fejsbuku napravljen 11. oktobra 2022.

 

 

Slične tvrdnje su podeljene na drugim jezicima poput finskog i engleskog.

Montero je članica Podemosa, levičarske partije koja čini koalicionu vladu zajedno sa Socijalističkom partijom. Imenovana je na čelo Ministarstva za ravnopravnost u januaru 2020. Kako je objašnjeno u ovom članku AFP-ovog servisa za proveru činjenica na španskom, ona je od tada meta kampanja dezinformacija, koje stručnjaci barem delimično povezuju sa usponom ekstremne desnice i ultrakonzervativne stranke koje napadaju prava žena, seksualna i reproduktivna prava.

Netačni citati i reči izvučene iz konteksta

Kompletan snimak parlamentarnog saslušanja, sa kojeg je preuzet kratak snimak sa ministarkom koji kruži društvenim mrežama, dostupan je ovde na Jutjub kanalu Donjeg doma španskog parlamenta.

Kompletan snimak pokazuje da je ministarka Montero dala komentar u kontekstu razgovora oko predloženog zakona o abortusu i reproduktivnim pravima, kao i diskusije o seksualnom obrazovanju.

Od 1:56:40 nadalje, Montero kaže: "Ovaj novi zakon o abortusu je takođe zakon o seksualnim pravima i reproduktivnim pravima. On ne samo da garantuje efikasan pristup dobrovoljnom prekidu trudnoće, već govori i o seksualnom obrazovanju. Na primer, govori o tome koja prava dečaka i devojčica moraju da budu poštovana, bez obzira na to ko su njihove porodice, jer svi dečaci, sve devojčice, deca ove zemlje imaju pravo da poznaju svoje telo, da znaju da nijedna odrasla osoba ne može da dodirne njihovo telo ako ne žele i da je to oblik nasilja. Oni imaju pravo da znaju da mogu da vole ili da imaju seksualne odnose sa kim god žele, na osnovu, da, na osnovu pristanka."

Poslednja rečenica ovog dela njenog govora je izvučena iz konteksta i pogrešno citirana. U prvobitnom kontekstu, Montero promoviše prava dece na seksualno obrazovanje i navodi seksualne odnose zasnovane na pristanku kao jednu od tema koje treba pokriti. Ona ne opravdava pedofiliju niti brani ideju da bi deca mogla da imaju seksualne odnose sa odraslima.

Tekst predloženog zakona je dostupan ovde. U njemu se ne pominje starosna granica za pristanak kada je u pitanju seks, što je u Španiji obuhvaćeno posebnim zakonodavstvom, niti mogućnost da deca "pristanu" na seksualne odnose sa odraslima.

Umesto toga, kako se izveštava u medijima kao ovde i ovde, zakon bi omogućio dostupnost abortusa bez pristanka roditelja mladima od 16 i 17 godina. Predlog zakona bi takođe uveo pravo na bolovanje za osobe koje imaju bolove od menstruacije, kako objašnjava AFP u ovom članku.

Irene Montero održava govor tokom poslednjeg predizbornog mitinga koalicije "Unidas Podemos" u Madridu 26. aprila 2019. uoči opštih izbora ( AFP / Havijer Soriano)

U Španiji je starosna granica za pristanak 16 godina

Starosna granica za pristanak podignuta je u Španiji 2015. godine sa 13 na 16 godina, kako su tada pisali španski mediji. Isto je ponovljeno u zakonu "o sveobuhvatnoj garanciji seksualne slobode" koji je stupio na snagu 7. oktobra 2022. Kompletan zakon možete pročitati ovde na sajtu Službenog državnog glasnika (BOE).

Irene Montero je branila taj zakon, inače poznat kao zakon "samo da znači da". On je doneo izmene i u Krivičnom zakonu i redefinisao silovanje kao seks bez eksplicitnog pristanka, kako objašnjava AFP.

U Srbiji, detetom se smatra lice koje nije navršilo četrnaest godina. Prema članu 180 Krivičnog zakonika, "ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa detetom, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina." U Hrvatskoj je starosna granica za pristanak 15. godina. (član 158 Krivičnog zakonika).

Lažni narativ o podršci levice pedofiliji

Narativ da su pripadnici LGBTQI+ zajednice pretnja deci jedan je od uobičajenih stereotipa koji se vide u ciljanim dezinformacijama, ističe se u brifingu za Evropski parlament 2021.

Levičarske organizacije i političke partije koje podržavaju ljudska prava, uključujući jednaka prava za LGBTQI+ zajednicu, takođe su na meti ovakvih kampanja. U septembru 2022, AFP Činjenice je pisao o plakatima koji se lažno pripisuju koaliciji Možemo koja je trenutno na vlasti u Zagrebu, a koji su bili izlepljeni na ulicama kako bi se koalicija optužila da podržava pedofiliju.

Prevela i pripredila