Snimak 'trudnog Kena' je satiričan, nije ga proizvodio Matel

Snimak koji na humorističan način predstavlja novu "trudnu lutku Ken" podeljen je u junu 2022. na društvenim mrežama širom sveta, ali bez objašnjena da je reč o satiričnom sadržaju. U Srbiji i Hrvatskoj su, zbog ovog snimka, neki Fejsbuk korisnici čak i pozivali na bojkot proizvođača lutaka Barbi i Ken. Proizvođač Matel (Mattel) je, međutim, potvrdio za AFP da ne prodaje takvu Ken lutku. Snimak je napravio sajt specializovan za satiru i nije reklama za dečije igračke, niti je povezan sa kompanijom Matel.

"Barbi i TRUDNI KEN......‼️ Kako ćete ovo da objasnite svom detetu ili unuku?? S0t0njare će ga preko crtaća programirati da je to dobro, tako treba, posle oni u vrtiću moraju da podrže taj plan i program, a onda ista priča i u školama i ćao đaci.....‼️" piše u opisu snimka postavljenog na Fejsbuku 11. juna 2022. i podeljenog preko 50 puta.

Snimak izgleda kao reklama za Barbi lutke i počinje rečenicom "Novo od Matela: Barbikin dečko dobija jako potreban i mnogo inkluzivniji make-over." Posle se čuje pesma koja predstavlja "trudnog Kena": "On je muškarac sa bebom, definitivno je muškarac, a ne dama." Snimak prikazuje i uznemirujuće scene poput saobraćajne nesreće, fizičkog nasilja između Kena i Barbie i abortusa, što je jako neočekivan sadržaj za reklamu za dečije igračke.

"Proizvođač Mattel čak reklamira da svako može da zatrudni i da ne postoji definicija šta je zapravo žena (...) Ovaj brend treba u potpunosti bojkovati," objavila je jedna korisnica koja je u istom postu podelila i snimak. Drugi korisnici su podelili skrinšot snimka i drugu sliku koja ne potiče iz kratkog videa, ali je uz istu tvrdnju cirkulisala na ruskim platformama još u maju 2022. Skrinšot snimka cirkuliše od kraja maja 2022. 

Reč je zapravo o lažnoj reklami koja je objavljena na sajtu poznatog satiričnog američkog sajta "Babilon Bi" (Babylon Bee). Logo sajta se vidi čak i na kraju videa. Proizvođač pravih lutaka Barbi i Ken je potvrdio da nije napravio takvu lutku.

Image
Skrinšot netačne objave napravljen 5. jula 2022.

Snimak i skrinšotovi su podeljeni na drugim jezicima poput holandskog, nemačkog, španskog i bugarskog, a mnogo korisnika je poverovalo da je reč o pravoj reklami.

Proizvođač Matel je potvrdio da ne prodaje "trudnu mušku lutku"

Barbi i Ken su igračke koje proizvodi američki proizvođač igračaka Matel. Međutim, "trudna muška lutka nije proizvod Matela," potvrdio je 15. juna 2022. portparol kompanije za AFP.

Pretraga na njihovom sajtu takođe nije prikazala takav proizvod.

Snimak potiče sa satiričnog sajta

Pretraga na Guglu za "trudni Ken" dovela je do izvora priče na sajtu Babilon Bi (Babylon Bee) čiji logo se vidi na kraju snimka podeljenog na društvenim mrežama. Na stranici "o nama" ovog internet sajta je objašnjeno da je "najbolje mesto za satiru na svetu, potpuno nepogrešivo u svim istinama. Pišemo satiru o hrišćanskim stvarima, političkim stvarima i svakodnevnom životu."

Image
Skrinšot netačne Fejsbuk objave (levo) i Fejsbuk stranice Babilon Bija (desno) na kojoj piše "lažne vesti u koje možete poverovati". Narandžaste i zelene oznake dodao je AFP

 

Nakon objavljavanja članka o "novoj trudnoj lutki Ken" početkom maja 2022, Babilon Bi je objavio i satiričnu reklamu na društvenim mrežama 7. juna i 8. juna 2022. Na Jutjubu, Instagramu i Fejsbuku, Babilon Bi jasno objašnjava da su njihovi sadržaji "satirični" ili "lažne vesti".

Nije prvi put da korisnici društvenih mreža dele sadržaje Babilon Bija kao da su prave vesti. AFP je već objasnio u avgustu 2021. da CNN nije "zahvalio talibanima jer nose maske" već da je skrinšot bio satiričan.

Barbi se razvija ka većoj inkluzivnosti

Iako Matel ne proizvodi trudnu mušku lutku, Barbi je poslednjih godina napravila neke druge poteze kako bi postala inkluzivnija igračka. Primeri uključuju lutke sa različitim tipovima tela, bojama kože i invaliditetom. Kompanija je takođe napravila transrodnu lutku u maju 2022, po modelu glumice Lavern Koks.

Matel na svom sajtu objašnjava: "Barbi prepoznaje važnost predstavljanja i posvećena je dizajniranju proizvoda koji bolje odražavaju svet koji deca danas vide i radi na tome da inspiriše sledeću generaciju."

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas