Talibanski borac rukuje mitraljezom na vrhu vozila dok patrolira ulicom u Kabulu 16. avgusta 2021. ( AFP / Vakil Kosar)

Tvrdnja da je CNN hvalio talibane jer nose maske dolazi sa satiričnog sajta

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objave na društvenim mrežama, podeljene preko sto puta na Fejsbuku sredinom avgusta, prikazuju skrinšot sa, čini se, izveštaja američkog kanala CNN-a koji hvali talibane zbog nošenja maski za zaštitu od Covid-a-19 tokom njihove ofanzive u Avganistanu. Ali tvrdnja potiče iz satiričnog članka, CNN je potvrdio da nije stvarna, a pozadina fotografije je snimljena u Pakistanu 2007. godine.

"Talibanski borci odgovorno nose maske," piše na engleskom na slici koja prikazuje nekoliko naoružanih muškaraca sa kosom i licem prekrivenim šalom. Izgleda kao skrinšot sa televijskog izveštaja američkog kanala CNN. Slika je objavljena na Fejsbuku sredinom avgusta, na primer ovde 17. avgusta 2021. ili ovde 19. avgusta 2021. uz komentar "ONO kad pomisliš da ne može LUĐE". Iako je objavljena na zabavnim Fejsbuk stranicama, na primer ovde, mnogo korisnika ju je objavilo jer su je smatrali ozbiljnom.

"Dakle, priča/piše se o užasima rata u tom Afganistanu, a onda se nađe DNO od nečega (nije čovjek) i primjeti kako talibanski borci 'odgovorno nose maske'," napisao je jedan korisnik.

Slika je, međutim, fotomontaža sa satiričnog sajta.

Skrinšot objave na Fejsbuku sa lažnog skrinšot izveštaja CNN-a, napravljen 27 avgusta 2021.

AFP-ov servis za proveru činjenica na engleskom je tražio izvor fotografije i našao da je sa sajta Babilon Bi (The Babylon Bee). Na stranici "o nama" sajta je objašnjeno da je "najbolje mesto za satiru na svetu, potpuno nepogrešivo u svim istinama. Pišemo satiru o hrišćanskim stvarima, političkim stvarima i svakodnevnom životu."

Članak sa naslovom "CNN hvali talibane zbog nošenja maski tokom napada" je objavljen na sajtu 14. avgusta sa slikom koja kruži društvenim mrežama. Objavljena je i na Instagram nalogu Babilon Bija.

Obrnuta pretraga slike je dokazala da je fotografija boraca zapravo snimak fotografa novinske agencije Rojters (Reuters) objavljen 2007. godine. Prikazuje protalibanske militante u Pakistanu.

Slika koja kruži društvenim mrežama je "montirana i nije prava" potvrdila je AFP-u portparolka CNN-a Bridžet Lejnindžer (Bridget Leininger).

Porast slučajeva Covid-a-19, dominantno Delta varijante, ponovo je izazvao političku kontroverzu oko nošenja maski u Sjedinjenim Državama.

U Avganistanu se srušila vlada koju podržavaju SAD, a islamistički talibanski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad zemljom nakon dve decenije rata.

AFP Činjenice je već nekoliko puta pisao o satiričnim sadržaju koji su ljudi smatrali ozbiljnim ovde i ovde.

Prevela i pripredila
Avganistan