Takmičenje "La Madre Panza" (Majčina materica) tokom proslave Dana majki u Managvi, Nikaragva, 30. maja 2022. ( AFP / Osvaldo Rivas)

Bol tokom porođaja je subjektivan i ne može se meriti jedinicama ili 'polomljenim kostima'

U objavama podeljenim na društvenim mrežama na hiljade puta tvrdi se da je "ljudsko telo u stanju da izdrži samo 45 jedinica bola", ali da za vreme porođaja žena podnosi "57 jedinica" bola što je jednako "20 slomljenih kostiju iznenada". Zapravo, iako je porođaj često povezan sa vrlo snažnim bolom, on se ne može meriti u "jedinicama", objasnilo je nekoliko doktora za AFP, ističući da je bol subjektivan osećaj.

"Ljudsko telo je u stanju da izdrzi samo 45 jedinica bola, Ali u vreme radjanja zena podrzava do 57 jedinica bola, sto je ekvivalentno 20 slomljenih kostiju iznenada,"  navodi se u Fejsbuk objavi na srpskom. Samo ovaj post je podeljen 4.100 puta od jula 2021, dok su se slične objave sa tom tvrdnjom povremeno pojavljivale na društvenim mrežama i ponovo deljene na stotine puta, kao na primer ovde.

Ova ista tvrdnja, podeljena i na engleskom, francuskom, portugalskom, grčkom, bugarskom i nemačkom, kao i na nekoliko društvenih mreža, kruži internetom od najmanje 2010 i AFP ju je već proveravao 2019, ali je nedavno ponovo postala viralna pa su je krajem juna 2022. proverili AFP-ovi timovi za digitalnu verifikaciju na španskom i francuskom.

AFP je o ovoj tvrdnji razgovarao sa nekoliko ginekologa-akušera, anesteziologa i sa babicom. Iako priznaju da je bol povezan sa porođajem jedan od navećih koji postoje, oni ukazuju i da je to subjektivno, zavisi od više faktora i ne može se meriti u arbitrarnim jedinicama.

Image
Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 29. juna 2022.

Bol je subjektivan

"Nerealno je pričati o 'jedinicama bola'," rekla je za španski servis AFP-a Dominik Truan (Dominique Truan), akušerka i ginekološkinja na Univerzitetu Čile. "Bol je previše subjektivan, previše ličan i previše kontekstualan", ističe ona.

"Bol je izuzetno subjektivan. On zavisi od naše percepcije tela, od naše sposobnosti da izdržimo. Psihološko stanje igra veliku ulogu - utiče na mnogo oblasti," rekao je AFP-u 27. juna 2022. Filip Gofar (Philippe Goffard), zamenik načelnika klinike za anesteziju i intenzivnu negu Univerzitetske bolnice Sent-Pjer u Briselu. 

On, međutim, ističe da "porođajni bol spada u kategoriju najintenzivnijih bolova."  

Koncept "jedinica bola" ne dolazi ni iz medicine niti iz akušerstva, objasnio je Luis Migel Tores (Luis Miguel Torres), predsednik Španskog multidisciplinarnog društva za bol. Taj termin "ne postoji u kliničkoj ili istraživačkoj oblasti", "to je nečija izmišljotina koja nema osnovu, nema naučnu potporu", objasnio je. 

Iako ne može biti meren jedinicama, porođajni bol "je bol koji se u medicini smatra 'visokim', nešto kao vrlo intenzivan bol od kamena u bubregu", dodala je Dominik Truan. Kamen u bubregu ponekad se primeti tek kad se pojavi nepodnošljiv bol.

Luis Migel Tores takođe upoređuje porođajni bol sa onim koji oseća pacijent sa kamenom u bubregu ili žučnoj kesi, mada podseća da je porođajni bol "vrlo specifičan zbog karakteristika i dužine trajanja". "To ne možete nikome objasniti. Teško ga je uporediti sa bilo kojom drugom vrstom bola", dodao je on.

Šta neko oseća tokom porođaja "zavisi i od pratnje i pripreme pre porođaja, posebno ako nema analgezije" odnosno nije bezbolno, rekao je AFP-u Mario Sebastiani, akušer u Italijanskoj bolnici u Buenos Ajresu. Analgezija je stanje u kome osoba ne oseća bol. Postoji čitav set mera za umanjenje bola tokom porođaja, kao što opisuje Društvo anesteziologa u akušerstvu

Skala od 1 do 10

Svi specijalisti koje je AFP intervjuisao potvrdili su da ne znaju na koje brojeve se odnose oni pomenuti u objavama na društvenim mrežama. To, međutim, ne znači da doktori ne ispituju bol pacijentkinja u vreme porođaja.

"Svrha procene bola je da se izrazi u konkretnoj formi kako bismo bili u mogućnosti da primenimo odgovarajuću terapiju. U zavisnosti od praga bola, koji može biti različit kod svake osobe, dajemo najbolje moguće lekove," objasnio je Filip Gofar. 

"Neke pacijentkinje se nose jako dobro sa porođajem bez lekova i bez epidurala, dok je drugima potrebna medicinska pomoć od samog početka", dodao je.

"Mi, posebno anesteziolozi, možemo da merimo bol tokom porođaja. Obično koristimo skalu od 1 do 10", rekao je AFP-u 27. juna 2022. Pjer Bernar (Pierre Bernard), predsednik Kraljevskog koledža frankofonih ginekologa i akušera u Belgiji. 

Specijalisti koriste dve jednostavne skale za procenu bola, objašnjeno je u ovom članku u evropskom magazinu namenjenom svim disciplinama u vezi sa kičmom, ili u ovoj prezentaciji o proceni bola profesorke dr Zorice Jovanović sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. 

Vizuelna analogna skala i numerička skala su zasnovane na istom principu i sastoje se od pitanja pacijentu da izmeri njegov ili njen bol na skali od 1 do 10 (ili ređe od 10 do 100), pri čemu je 10 maksimalni nivo bola. 

Kao što je i AFP objasnio ranije, zdravstveni radnici su počeli da koriste skalu od 10 poena koja je uključila opise i slike izraza lica da bi se pomoglo u proceni bola, navodi se u radu koji je u Naučnom časopisu urgentne medicine objavila doktorka Urgentnog centra u Novom Sadu Božana Dragišić-Dokmanović sa saradnicima.  

"Samoprocena bola je zlatni standard", navodi se u ovom radu i objašnjava da instrumenti za merenje bola mogu biti jednodimenzionalni kao što su verbalni (nema bola, slab bol, umeren bol i jak bol), numerički od 1 do 10 ili onaj sa izrazima lica koji se često koristi u pedijatriji, ali postoje i multidimenzionalni instrumenti za merenje bola. 

Image
Skrinšot iz rada "Od bola do leka" Božane Dragišić-Dokmanović i saradnika, napravljen 29. juna 2022.

  

Istraživači sa kanadskog MekGil univerziteta su 1971. razvili MekGil upitnik za bol (McGill Pain Questionnaire). Ovaj upitnik, koji uključuje nekih dvadeset pitanja sa preciznim rečima koje treba obeležiti u skladu sa bolom koji pacijent oseća, omogućio je Ronaldu Melzaku, jednom od autora, da 1984. napravi skalu za poređenje različitih vrsta bola, uključujući i bol tokom porođaja.

Ipak, još uvek je vrlo teško uporediti različite vrste bola, posebno one povezane sa porođajem.

Porođajni bol nije uporediv sa patološkim

Tatjana Gašparević, babica i deo stručnog tima Centra za trudnice Bebologija, rekla je u telefonskom razgovoru za AFP Činjenice 30. juna 2022. da je porođajni bol "toliko individualan da jedna žena može imati različito iskustvo sa različitim porođajima".

"Porođaj u 90 odsto slučajeva boli, ali svaka žena ima svoj neki opis koliko je taj bol intenzivan. Ne može se porediti koga više boli," rekla je ona.

Osim toga, sam bol je individualno iskustvo i ne možemo porediti porođajni bol koji ima neku svrhu, normalna je reakcija tela i ne traje konstantno, sa patološkim bolom, na primer napadom žuči, koji jako boli i ne prestaje, a osoba zna da nešto nije u redu i da je bolesna, objasnila je Gašparević.

"Osim nategnutog poređenja sa slomljenim kostima, ostaje činjenica da je bol povezan sa porođajem jedan od najvažnijih koji postoje i da je uloga i dužnost profesionalaca za perinatalnu brigu - ginekologa i babica - uz saradnju sa anesteziolozima, da ponude i učine dostupnim neophodna sredstva da se (porodilja) nosi sa tim bolom, što očigledno uključuje i epidural", rekao je Pjer Bernar.

Gašparević se slaže: "Ja sam uvek za epidural kada ima uslova za to i ako žena želi", ali je takođe "jako važno da je žena pripremljena i zna šta da očekuje, da se edukuje, ali na pravim mestima a ne iz objava i komentara na Fejsbuku".

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas