Obmanjujući postovi povezuju performans navijača Crvene zvezde sa Ukrajinom

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Desetine postova na društvenim mrežama krajem februara 2022. godine prikazuje slike koreografije navijača Crvene zvezde uz tvrdnju da su napravili "groblje u bojama ukrajinske zastave" i to samo nekoliko dana nakon napada Rusije na Ukrajinu. Međutim, iako se vidi plava i žuta boja, navijači i stručnjaci tvrde, a to se navodi i u izveštajima o utakmici, da koreografija nema veze sa Ukrajinom nego je aluzija na popularni srpski film "Maratonci trče počasni krug", što se vidi i po velikoj slici, takođe pokazanoj tokom koreografije.

Performans navijača Crvene zvezde na utakmici u Beogradu sa večitim rivalom Partizanom, tokom kojeg na tribinama stadiona 27. februara 2022 drže obojene predmete, izgleda kao da prikazuje plavo noćno nebo sa punim mesecom u žutoj boji i siluetama nadgrobnih spomenika na crnom. Preko ove pozadine prikazana je i slika lika iz filma "Maratonci trče počasni krug" i njegov čuveni citat "dobro veče". Koreografija aludira na navijače Partizana, poznate kao "Grobari".

Ogromna koordinirana i obojena koreografija vidljiva je na snimku "Veče za pamćenje" koje je Crvena zvezda objavila na Jutjubu (0:48 i 1:57).

Međutim, u nekoliko postova na društvenim mrežama napravljena je direktna veza između prikazanih boja i boja ukrajinske zastave.

"KOREOGRAFIJA NAVIJAČA CRVENE ZVEZDE JUČER U BEOGRADU ‼️ Groblje u bojama ukrajinske zastave ‼️ Vaš komentar ⁉️" piše u opisu posta objavljenog na Instagramu 28. februara 2022, a koji je dobio više od 2.000 lajkova za tri dana. Post prikazuje dve slike performansa.

Skrinšot obmanjujućeg posta na Instagramu, napravljen 1. marta 2022.

Drugi korisnici i portali, posebno u Bosni, su takođe navodili da slike pokazuju groblje u bojama Ukrajine. "Sramotna koreografija navijača @crvenazvezda_en u Beogradu. Groblje u bojama ukrajinske zastave," piše u tvitu objavljenom na nalogu bosanskog portala 27. februara 2022. godine. "Užasna koreografija navijača Crvene Zvezde: Krstovi, odnosno groblje u bojama ukrajinske zastave," piše u članku objavljenom istog dana. Ista tvrdnja kruži Fejsbukom, na primer ovde i ovde.

Iako su pojedini navijači Crvene zvezde priznali da je "tajming bio loš" za masivni prikaz plave i žute boje nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, na svojim sajtovima navijači objašnjavaju da se prikaz odnosi na poznatu scenu iz filma "Maratonci trče počasni krug" u kojoj lik, čiji slika je prikazana tokom koreografije, plaši grobare.

"Dobro veče!"

Kvalitetniji skrinšotovi pokazuju da boje koreografije nisu samo žuta i plava, već dve nijanse plave, žuta i crna. Drugi korisnici društvenih mreža ukazali su na to da slika prikazuje noćno nebo sa punim mesecom.

Skrinšot sa snimka utakmice koji je objavila Crvena Zvezda na Jutjubu, napravljen 3. marta 2022.

Izveštači sa utakmice su takođe shvatili kulturnu aluziju.

"U centru pažnje neposredno pre starta meča prizor na severnoj tribini na kojoj je plavim, crnim i žutim kartonima formirano groblje, pomalo bizarna stvar, a preko je raširena 'šetalica' mrtvaka iz kultnog filma 'Maratonci trče počasni krug'," piše u članku na sajtu Crvena Zvezda Info, "nezvaničan informativni portal svih ljubitelja Crvene zvezde". Sličan opis je dat i ovde u članku objavljenom samo nekoliko minuta nakon početka igre i samog performansa.

U filmu, koji je izašao pre četrdeset godina i koji je postao omiljeni klasik u istoriji srpske kinematografije, grobari noću kopaju kovčege na groblju, ali se uplaše kada čovek koji izgleda mrtav (kojeg igra Vojislav Mićović) izlazi iz mraka i kaže "Dobro veče".

Citat "Dobro veče" se jasno vidi tokom performansa ispod slike Vojislava Mićovića kopirane iz poznate scene filma.

Skrinšot obmanjujuće objave na kojoj se vidi performans Delija (gore) i iz filma 'Maratonci trče počasni krug' (dole) napravljeni 1. marta 2022. godine. Zeleni krug je dodao AFP Činjenice

Na sajtu Crvena Zvezda Info je ovde ponovo potvrđeno da koreografija nije imala "nikakve veze sa Ukrajinom".

Ovo nije prvi put da Delije citiraju poznati srpski film u performansu namenjenom navijačima protivničkog tima.

"Prosto slučajnost"

Navijač Crvene zvezde i autor satiričnog portala Njuz net Marko Dražić je u objavi na Fejsbuku objasnio da je "rat u Ukrajini počeo 4 dana pre derbija i nemoguće bi bilo da su za tako kratko vreme Delije osmislile, iscrtale, premerile, poručile i postavile ovu koreografiju," iako kaže, nakon kontroverze, da je tajming bio "loš".

"Delije za mnoge stvari treba kritikovati, proterivanje iz kluba igrača i trenera zbog njihove nacionalnosti je skandalozno, šurovanje sa režimom i nabacivanje državnih poslova svojim privatnim firmama, takođe je nešto što treba kritikovati, ali ova koreografija je samo jako nepromišljena. Što je i šteta, jer ako prihvatimo da je u pitanju scena iz Maratonaca, u pitanju je jedna od boljih fora u navijačkim prepucavanjima," napisao je.

"Ovo je bila referenca na poznati film. A za ovo bi bile potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se napravi i organizuje. Ovo je jednostavno bila slučajnost," rekao je 1. marta 2022. u poruci za AFP Činjenice stručnjak koji se bavi fudbalskim navijačima Džejms Montagju (James Montague).

"Delije nikada nisu imale problem sa prikazivanjem zastave Donbasa, niti iskazivanjem podrške Rusiji. Ipak, čini se da je ovde nesporazum u pitanju. Navijanje nema veze sa Ukrajinom," napisao je u tvitu stručnjak Loik Tregures (Loïc Trégourès).

Drugi stručnjak, Aleksandar Mereminski (Alexander Mereminski), nazvao je "apsolutnom besmislicom" tvrdnju da su navijači napravili morbidno ruglo od Ukrajine.

Navijači i politika

Kao što su istakli stručnjaci, grupama navijača poput Delija nije strano zauzimanje političkih stavova. Takve grupe su se pojavile sedamdesetih godina prošlog veka i izražavale protivljenje režimu, razvijajući se na nacionalističkim identitetima. Tuča navijača i igrača zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde, koja je izbila na stadionu Maksimir u Zagrebu 1990. godine, upamćena je kao snažan nagoveštaj raspada Jugoslavije.

Od 1989. godine i tokom devedesetih Delije je vodio Željko "Arkan" Ražnatović koji je članove svoje paravojne jedinice "Srpska dobrovoljačka garda", poznate i kao "Arkanovi tigrovi", regrutovala u redovima navijača. Arkan je pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu optužen za zločine protiv čovečnosti za zlodela počinjena tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj i Bosni, ali je ubijen u Beogradu pre nego što je slučaj stigao do suda.

U decembru 2021, tokom košarkaške utakmice, Delije su izrazile nezadovoljstvo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon što se delimično pridružio sankcijama Belorusiji. Grupa je poznata po prijateljskim odnosima sa ruskim ultrašima i izrazila je podršku ruskom preuzimanju Krima 2014. godine.

Kao što se pokazalo tokom nedavnih utakmica, na primer ovde i ovde, fudbalski ultraši širom sveta nisu bežali od toga da iznesu svoje mišljenje nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Međutim, navijači, stručnjaci i sajtovi za sportsko izveštavanje navode da nastup Delija 27. februara 2022. nije bio usmeren na Ukrajinu i da je bio filmska referenca, a ne politička poruka.

Ukrajinsko-ruski konflikt