Slika prikazuje akrobatu tokom nenasilne igre sa bikovima, a ne 'Judin poljubac'

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

Slika na kojoj se vidi čovek kako daje poljubac biku u, kako se čini, areni za koridu, godinama kruži internetom uz priču da on daje “Judin poljubac” biku kojeg je gajio samo da bi bio ubijen na koridi. Priča uvek izaziva snažne emocije kod korisnika Fejsbuka koji je dele stotinama puta. Ona, međutim, nije tačna: čovek je učestvovao u nenasilnoj ceremoniji igre sa bikovima zvanoj 'recortadores' u Španiji u kojoj bik nije povređen, a njegov poljubac bio je spontani gest kada mu se približila životinja koju nije odgajao.

“Momak sa leve strane gajio je ovog bika od njegovog rođenja. Godinama je brinuo o njemu, a zatim ga prodao matadorskoj areni... (Bik) je bežao po areni, međutim, preplašen i iscrpljen, pun povreda, ugledao je u publici poznato lice, svog vlasnika, čoveka koji ga odgajio. Potrčao je ka njemu prestravljen i pun nade u zaštitu i počeo da ga ljubi. Momak je uzvratio poljubac, i otišao korak unazad. To je sve što je čovek učinio,” piše u Fejsbuk objavi postavljenoj 13. oktobra 2020. i podeljenoj više od 800 puta za deset dana.

“Fotografija je nazvana ‘judin poljubac’,” navodi se u objavi u kojoj se vidi slika čoveka kako ljubi bika u, čini se, nekoj areni.

Snimak sa Fejsbuka napravljen 22. oktobra 2020.

Priča o “Judinom poljupcu” i biku podeljena je sa ovom slikom mnogo puta i godinama kruži Fejsbukom. Samo u 2020. godini podeljena je na srpskom i hrvatskom jeziku ovde i ovde u oktobru, ali i ovde i ovde u junu, ili ovde u julu.

“Nadam se da je umro od Corone!” napisao je jedan korisnik u komentarima ove objave. “Clickbait” sajtovi, koji koriste emotivne i često obmanjujuće ili izmišljene priče kako bi privukli korisnike Interneta i zaradili prodajom i oglašavanjem, takođe su objavili priču, na primer ovde. U ovom članku objavljenom 20. jula 2020. postavljeno je pitanje: “Ima li većih čudovišta od ljudi?”

Servis za proveru činjenica novinske Agencije Frans-Pres (Agence France-Presse) na španskom je, međutim, otkrio da je priča izmišljena, a slika objavljena van konteksta, kako je napisano u februaru 2020. godine.

Nenasilno akrobatsko takmičenje sa bikovima

Priča se ponavlja već nekoliko godina, kao što pokazuje ovaj članak na hrvatskom jeziku iz 2016. godine. Podeljena je sa tekstom na srpskoj ćirilici kao ovde 2018. godine, i na drugim jezicima poput engleskog i španskog još 2012. godine.

U ovoj objavi na španskom jeziku, jedan korisnik je komentarisao da čovek na slici “nije uzgajivač, on je ‘rekortador’ (recortador na španskom, ‘trimer’, ili akrobatski toreador) i u ovoj vrsti takmičenja životinja ni u jednom trenutku nije povređena.” AFP Factual takođe je pronašao stranicu o koridama i objavu iz 2013. godine na kojoj je mladić identifikovan kao “rekortador”.

Takmičenja “recortadores” su poznati festivali u Španiji, gde ih regulišu svaki regioni. Za razliku od koride (corrida de toros na španskom), koji su poznatiji u inostranstvu, na ovim takmičenja životinja ne umire u areni, niti se povređuje. Recortadores, ili “trimeri”, ocenjuju se po sposobnosti da izbegnu bika koji galopira ka njima, koristeći samo brzinu i fleksibilnost.

Na primer, region Madrida definiše ove događaje kao “izvođenje skokova, pokreta, izmicanja i savijanja da bi klizili duž tela bika” (član 2.3). U propisima La Rijohe (La Rioja), regiona sa dugom tradicijom ove vrste takmičenja sa bikovima, definisano je kao “predstava u kojoj (nenaoružani - “cuerpo limpio”) trimer izvodi pokrete i izmicanje životinji u areni za bikove” (član 3.2.).

AFP Factual pronašao je originalnu fotografiju i čoveka na njoj, potvrđujući da je snimljena na događaju tokom kog bikovi nisu povređeni.

Izvor slike

Grčki sajt za proveru činjenica Elinika Hoaks (Ellinika Hoax) analizirao je 2019. godine fotografiju poznatu kao “Judin poljubac”. Sajt pominje kompaniju koja organizuje proslave bikova, Toropasión, koja na svom sajtu prikazuje “takmičenje salta” (slobodan skok sa gimnastičke sprave) na kome su takmičari nosili odeću sličnu garderobi mladića sa fotografije.

Fotografija se ne pojavljuje u galerijama Toropasiona, pa je AFP Factual zatražio od nekoliko autora ove fotogalerije da je potraže u svojoj arhivi.

Fotograf Eduardo Del Kampo (Eduardo Del Campo) iz La Rijohe potvrdio je u telefonskom razgovoru za AFP Factual da je pratio takmičenje na kojem je snimljena ova poznata fotografija i da je napravio slične snimke. On kaže da je ova slika “izvađena iz konteksta.”

Del Kampo je poslao sliku istog poljupca, snimljenu iz malo drugačijeg ugla. “Fotografija je snimljena u areni u Esteli (Estella, u regionu Navare) 9. avgusta 2011. godine na takmičenju za trimere kompanije RuedoArte,” dodao je u mejlu. Poslao je AFP Factualu originalnu digitalnu sliku, u kojoj su metapodaci potvrdili da je snimljena tog datuma.

Slika poljupca sa bikom snimljena u Esteli u Španiji 9. avgusta 2011. (Eduardo del Campo za AFP)

Fotografija koja je postala poznata kao “Judin poljubac” pojavljuje se na sajtu kompanije RuedoArte. Ta stranica je već zabeležena u internet arhivi VejBek mašine (Wayback Machine) 2011. godine, što se poklapa sa dobijenim informacijama.

Stočar i rukovodilac RuedoArte, Ignasijo Kaubilja (Ignacio Caubilla), rekao je za AFP Factual da se ne seća ko je snimio fotografiju. U ovoj vrsti proslave, “i profesionalni i amaterski fotografi traže akreditaciju za ulazak [...] njima je dozvoljeno da stoje u podnožju prilaza [pored arene za bikove, ur.] i odatle slikaju,” rekao je.

“Bik je uzgajan na našoj farmi, nijednog trenutka nije hranjen iz flaše, nije bio pripitomljen,” kako tvrde objave, naveo je Kaubilja.

Snimak sa sajta kompanije RuedoArte napravljen 23. oktobra 2020.

“Ja sam samo recortador”

Zahvaljujući Del Kampu, AFP Factual stupio je u kontakt sa mladićem na slici, Oskarom Holgadom iz Valensije (Óscar Holgado), koji je u telefonskom razgovoru potvrdio da je on čovek sa fotografije. “To je slika koja obeležava moju karijeru,” s obzirom na široku distribuciju, rekao je Holgado, iako poljubac definiše kao “samo gest i ništa drugo.”

“Bik je prišao ogradi i podigao lice, bilo da me onjuši ili da vidi šta je tamo,” prisetio se Holgado, “podigao je njuškui poljubio me.” “To nije prvi put da to radim.” rekao je.

Holgado je rekao AFP-u da mu je prijatelj već 2011. rekao da se slika deli sa netačnim informacijama. “Ništa što kažu nije istina, niti sam stočar, niti sam odgajio bika, ja sam jednostavno recortador,” rekao je.

Holgado, koji se specijalizovao za ovu vrstu takmičenja salta (preskakanje bika koji galopira ka čoveku) naglašava da “recortador ne povređuje bika, ne ubija ga, bik izlazi iz arene sa potpunim integritetom.”

U zavisnosti od regiona, bik ne mora biti ubijen nakon ovih takmičenja. Na primer, u Navari, gde je fotografija snimljena, zakonodavstvo kaže da su takmičenja za recortadores "predstave u kojima se, bez smrti stoke, učesnici takmiče u izmicanju stoci ili postavljanju prstenova na (rogove)" (član 34 j).

Kabilja je potvrdio AFP-u da se bikovi posle predstave “vraćaju kući” i da je to bio slučaj i sa bikom sa ove poznate slike.

Prevela i pripredila