Slika je sa protesta u Avganistanu 2009.

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U objavama podeljenim nekoliko stotina puta za manje od 24 sata u srpskim Fejsbuk grupama protiv migranata netačno se tvrdi da su migranti protestovali u Francuskoj sa transparentom na kome je pisalo: “Ne  demokratiji, želimo samo islam”. Slika je snimljena 2009. godine u Avganistanu i nema veze sa Francuskom, potvrdila je za AFP Činjenice Evropska agencija za novinsku fotografiju, koja je prodala ovu sliku.

“Migrantski protest u francuskoj, oni pokazuju da ne žele nikakvu demokratiju samo islam da budu u toj zemlji, zar hoćete da ovo dočekamo u Srbiji!?” napisao je autor objave postavljene na Fejsbuku 18. novembra 2020. godine u srpskim grupama protiv “naseljavanja migranata”. U objavi se nalazi slika gomile muškaraca sa crnim transparentom na kojem na engleskom jeziku piše: “Ne demokratiji, želimo samo islam”.

Objava je podeljena više od 250 puta za manje od 24 sata i prate je mnogi komentari puni govora mržnje. Tekst i slika su podeljeni i ovde 17. novembra.

Snimak sa objave na Fejsbuku napravljen 19. novembra 2020.

U objavi ne piše gde tačno ni kada je fotografija snimljena. Razlog je jednostavan - jer nije snimljena u Francuskoj na protestu koji su organizovali migranti, već u Kabulu, u Avganistanu, 2009. godine. 

Obrnuta pretraga slike na TinAju (Tineye) je pokazala da je tokom godina fotografija korišćena mnogo puta i na mnogim jezicima na islamofobičnim internet stranicama, kao ovde u tekstu na blogu iz 2019. godine, u kojem je američka kongresmenka Ilan Omar optužena za podsticanje mržnje prema onima koji nisu muslimani, ili ovde kao ilustracija članka na slovačkom jeziku o protestu islamista u Tunisu 2011. godine.

Pretraga je dovela do članka objavljenog 3. novembra 2009. godine na sajtu Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty ili RFE/RL), medijske korporacije koju finansiraju Sjedinjene Američke Države. U članku je reč o drugom mandatu avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i političkoj situaciji u Avganistanu. Slika nema opis ali je pripisana Evropskoj Agenciji za Novinsku Fotografiju (European Pressphoto Agency - EPA).  

“Avganistanski demonstranti drže transparent dok uzvikuju parole tokom protesta zato što su strani vojnici navodno skrnavili muslimanski sveti Kuran, u Kabulu, Avganistan, 25. oktobra 2009. Avganistanska policija i demonstranti sukobili su se u Kabulu 25. oktobra, zbog toga što su strane trupe navodnog skrnavile sveti Kuran tokom racije u provinciji Maidan-Vardak,” piše u opisu slike na sajtu agencije EPA.

AFP Činjenice je potvrdio autentičnost ove informacije 19. novembra 2020. u prepisci mejlom sa Benom Venzom, višim urednikom u agenciji EPA.

Protest su pratile svetske medijske agencije, uključujući AFP. Usledio je nakon široko rasprostranjenih glasina da su ranije tog meseca međunarodne trupe - deo stotine hiljada zapadnih vojnih snaga u Avganistanu - spalile primerak muslimanske svete knjige tokom akcije protiv talibanskih pobunjenika u provinciji Vardak, južno od Kabula.

AFP je objavio fotografije događaja, uključujući nekoliko na kojima je prikazan transparent sa sloganom “Ne demokratiji”. Čovek sa tamnoplavim jaknom koji se vidi na netačnoj Fejsbuk objavi pojavljuje se i na fotografiji AFP-ovog fotografa Šaa Maraja (Shah Marai).

Afganistanski studenti uzvikuju antiameričke parole i nose transparent sa natpisom “Ne demokratiji želimo samo islam!" tokom demonstracija u Kabulu 25. oktobra 2009. (Ša Maraj / AFP)

Glavni fotograf AFP-a u Kabulu Ša Maraj ubijen je sa još osam avganistanskih novinara u samoubilačkom bombaškom napadu na reportere u glavnom gradu Avganistana u aprilu 2018. godine.

Čovek u tamnoplavoj jakni i crni transparent takođe se pojavljuju na ovoj fotografiji sa protesta fotografa Madžida Saedia (Majid Saeedi), a koju je licencirala agencija Geti Imidžis.

Migranti, izbeglice i muslimani česte su žrtve dezinformacija. AFP Činjenice osporio je ovog meseca glasine o silovanju u Beogradu. Takođe smo u julu 2020. razobličili lažnu tvrdnju da su se mlade devojke venčavale na masovnim venčanjima na palestinskoj teritoriji.