RTS i drugi srpski mediji su izvestili da je Miloš Grubor pobedio na olimpijadi iz mikroelektronike

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama podeljenim na hiljade puta na Fejsbuku tvrdi se da srpski mediji, posebno javni medijski servis RTS, nisu hteli da objave priču da je student Miloš Grubor osvojio zlato na međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike 2018. godine. Slika sa takvim tekstom je podeljena iako je nekoliko srpskih medija tada izveštavalo o tome, uključujući i RTS.

“Miloš Grubor, student 4. godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu osvojio je zlato na olimpijadi iz mikroelektronike. (...) Nažalost, ovome se nije pridao skoro nikakav značaj, posto RTS ne zeli da objavi ovo”, piše u objavama.

Identičan tekst i slika Miloša Grubora koji drži srpsku zastavu i stoji između Ji Dinga (Ye Ding iz Nemačke; srebrna medalja) i Fabijana Toresa (Fabian Torres iz Urugvaja; bronzana medalja), su podeljeni više hiljada puta na Fejsbuku. Ta objava od 1. jula 2020. godine je podeljena više od 6,000 puta, i više od hiljadu puta samo u drugoj polovini avgusta, sa komentarom: “STIDI SE RTS-u.” 

Snimak sa Fejsbuka napravljen 20. avgusta 2020.

Osim komentara u kojima se upućuju čestitke, nekoliko ljudi je napadalo javnu medijsku kuću Radio televiziju Srbije, RTS. “Ma tu mafijasku Rts,treba rasturiti a sve bitange koje rafe tamo,najuriti.Zato su imperativ prmene i sklpniti ovu mafiju sa vlasti.No narodSrbije su ,,ovcice,, gde su na protestima, ?jadan je narod koji svoju omladinu ne podrzava,” napisao je jedan korisnik.

Identičan tekst je takođe objavljen ovde i još u maju 2019. godine ovde. Drugačija verzija iste priče, objavljena 7. januara 2020. godine, pokazuje drugu sliku pobede ovog studenta sa komentarom “SRAM NAS BILO

“Rijetko ko je objavio i prenio vijest da je Miloš Grubor, student 4. godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu osvojio zlato na olimpijadi iz mikroelektronike. BRAVO MILOSE!”

Međutim, pretraga na Guglu dokazuje da su srpski mediji, uključujući RTS, izvestili o tome da je Miloš Grubor pobedio na 13. međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike održanoj od 23. do 25. oktobra 2018. u Jerevanu, Jermeniji.

“Miloš Grubor, student Elektrotehničkog fakulteta i osvajač zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike, prvi je koji je posle više godina uspeo da sa pobedničkog trona skine nemačke studente,” izvestio je RTS 11. novembra 2018. godine. 

“Miloš Grubor osvojio najsjajnije odličje na Olimpijadi iz mikroelektrotehnike,” pisao je popularni dnevnik Blic 5. novembra 2018. godine. Priču su preneli, među ostalima, specializovan sajt Svet Kompjutera i lokalni portali Zaječar Online i Beograd Uživo.

Snimak sa sajta RTS-a napravljen 20. avgusta 2020.

I Miloš Grubor je pisao o tome na svom Fejsbuk nalogu da bi podsetio ljude da se njegova pobeda dogodila pre skoro tri godine. “Koliko god nekome ovo odgovaralo kao opravdanje njegovog mišljenja o RTS-u, ipak u mom slučaju se nisu ogrešili, objavili su reportažu o meni u udarnom terminu, u nedelju u dnevniku u pola osam 11. novembra 2018. (sto godina nakon završetka prvog svetskog rata) sa najavom koja je bila u maniru: ne pobeđujemo samo na vojnim frontovima…”, napisao je 23. maja 2020. godine. Ipak, priča i dalje kruže društvenim mrežama.

“Ova dotična slika, svakih 3-4 meseca iskrsne na nečijem profilu i poput zaraze krene da se širi dalje. Evo opet je pre 2 dana nekome palo na pamet da ovo podeli, pa je došlo čak i do privatne vajber grupe profesora ugostiteljsko turističke škole na zelenom vencu,” rekao je, šaleći se.

Godišnja međunarodna olimpijada iz mikroelektronike u Jermeniji je “takmičenje za inženjere i studente do 30 godina” sa ciljem “podsticanja daljeg razvoja mikroelektronike u Jermeniji i u zemljama učesnicama“ i podsticanja mladih talenata da ulažu u ovu oblast, navodi se na sajtu takmičenja. Zlato je 2019. godine osvojio još jedan student beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, Toma Gavrić. O tome su izveštavali neki srpski mediji.