Bivši predsednik Francuske Fransoa Holand govori ispred Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strasburu 11. oktobra 2016. ( AFP / Frederik Florin)

Rezolucija Saveta Evrope o vakcinaciji ne zabranjuje obaveznu vakcinaciju protiv Covid-a-19 i druge mere

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U objavama podeljenim na Fejsbuku nekoliko stotina puta u julu i avgustu, tvrdi se da je rezolucijom 2361/2021 Savet Evrope zabranio obaveznu vakcinaciju i mere protiv širenja virusa Sars-Cov-2. Ta rezolucija postoji, ali nije protiv vakcinacije a nije sudska ili pravna odluka i članovi Saveta ne moraju da je prenesu u svoje zakonodavstvo, potvrdili su AFP-u stručnjaci.

"Niko ne smije biti cijepljen protiv svoje volje,na silu. Ovi bosanski papci koji bi donosili zakone o obaveznosti cijepljenja neka znaju da od toga nema ništa...," piše u opisu slike postavljene na Fejsbuku 27. avgusta 2021. i podeljene više od 150 puta za četiri dana. Na slici se nalaze logo Saveta Evrope i tekst u kojem je netačno navedeno da zbog rezolucije Saveta Evrope će države morati da odustanu od obavezne vakcinacije, zabrane putovanja nevakcinisanima i drugih "diskriminacija". "Vijeće Europe odlučilo 27. siječna 2021. u rezoluciji 2361 (2021) da nitko ne smije biti cijepljen protiv svoje volje, na silu. Rezolucijom je najvažnija organizacija za zaštitu ljudskih prava u Europi sada uspostavila međunarodno-pravne smjernice za 47 država članica, uključujući EU. Npr. diskriminacija na poslu ili zabrana putovanja za necijepljene osobe moraju biti isključene. Možete se pozvati na njega u bilo kojem pravnom postuvku..." piše u tekstu na slici.

Slična tvrdnja je već kružila društvenim mrežama u julu ove godine, rekavši da je "Europski sud pravomoćno odlučio o zabrani obveznog cijepljenja," na primer ovde i ovde. Međutim, stručnjaci su objasnili AFP-u da je rezolucija "politički stav" a ne pravna odluka.

Skrinšot netačne objave o rezoluciji Saveta Evrope napravljen 2. septembra 2021.

Savet Evrope

Savet Evrope, koji se nalazi u Strazburu u Francuskoj, je institucija osnovana Londonskim ugovorom 1949. Nezavisna je od Evropske unije i sada okuplja 47 država članica, uključujući i one iz EU, ali i Bosne i Herzegovine, Crne Gore i Srbije. Ima, između ostalog, ambiciju da brani vladavinu prava, ljudska prava i da radi za demokratsku stabilnost u Evropi.

Savet se posebno sastoji od tri tela: Komitet ministara spoljnih poslova (ili njihovih predstavnika), Parlamentarne skupštine koju čini 648 članova koji predstavljaju zemlje (njihov broj je ponderisan prema broju stanovnika: 7 za Srbiju, 3 za Crnu Goru, 5 za Bosnu i Herzegovinu i 5 za Hrvatsku) i Evropski sud za ljudska prava.

Rezolucija 2361/2021 nije punopravna odluka, već deklaracija o kojoj su se složili članovi Parlamentarne skupštine.

Neobavezujuća rezolucija

Pod naslovom "vakcine protiv Covid-a-19: etička, pravna i praktična razmatranja", usvojena 27. januara 2021. velikom većinom prisutnih (115 za, 2 protiv i 13 uzdržanih), Rezolucija zapravo preporučuje u stavu 7.3. da treba "osigurati da građani budu obavešteni da vakcinacija NIJE obavezna i da niko nije pod političkim, društvenim ili drugim pritiskom da se vakciniše, ako to ne želi lično."

Međutim, autori postova na društvenim mrežama nisu napomenuli da je to preporučeno "u pogledu obezbeđivanja visokog nivoa prihvatanja vakcine" i da je suština rezolucije o tome kako obezbediti vakcinaciju protiv Covid-a-19 za sve i svaku zemlju.

Skrinšot dela rezolucije 2361/2021 Saveta Evrope napravljen 2. septembra 2021.

"Brzo raspoređivanje sigurnih i efikasnih vakcina protiv Covid-a-19 širom sveta biće od suštinskog značaja za suzbijanje pandemije, zaštitu zdravstvenih sistema, spasavanje života i pomoć pri obnovi globalnih ekonomija. Iako su nefarmaceutske intervencije, poput fizičkog distanciranja, upotrebe maski za lice, čestog pranja ruku, kao i zatvaranja, pomogle u usporavanju širenja virusa, stopa zaraze sada ponovo raste u većem delu sveta," piše u stavu 1.

Štaviše, netačno je tvrditi da zbog te rezolucije "obavezna vakcinacija zabranjena."

"Ove rezolucije nemaju obavezujući efekat. To je jednostavan iskaz stava. To je čin političke prirode", objasnio je AFP-u u julu 2021. Loik Azule (Loïc Azoulai), profesor prava u pariskom Institutu političkih nauka (Science Po). Ova rezolucija "ne stvara pravno pravilo koje zabranjuje obaveznu vakcinaciju," potvrdio je.

Članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "zauzimaju politički stav koji nema pravnu vrednost", rekla je i Tania Rašo (Tania Racho), doktorka evropskog prava.

Ovo takođe objašnjava i sama Skupština na svom sajtu na kojem precizira da "nema ovlašćenja da usvaja obavezujuće zakone".

Skrinšot sa sajta parlamentarne skupštine Saveta evrope napravljen 2. septembra 2021.

"Ova rezolucija nije protiv vakcine, već naprotiv traži načine za olakšavanje primene vakcine u okviru evropskih država koje poštuju vladavinu prava, dakle, izvan upotrebe prinude," rekao je Loik Azule.

S druge strane, "ne rešava pitanje usaglašenosti obaveze vakcinacije s obzirom na evropske standarde za zaštitu osnovnih prava," tvrdi on.

Prema rečima Tanie Rašo, ako bi ova rezolucija imala opseg, bio bi pre svega "politički". "Od nje ćemo pamtiti da su izabrani zvaničnici iz svih 47 zemalja uspeli da se dogovore oko ovog pitanja," ističe ona.

Parlamentarna skupština nije Evropski sud za ljudska prava

Postoji jedno telo koje ima moć da osudi države članice Saveta Evrope: Evropski sud za ljudska prava, koji donosi presude nakon što mu je upućena žalba. Međutim, jedina odluka suda o vakcinaciji bila u njenu korist. U aprilu 2021. Sud je presudio da obavezna vakcinacija dece protiv dečijih bolesti u Češkoj nije kršenje ljudskih prava.

“Sud je utvrdio da su mere na koje su se žalili tužitelji, a koje su procenjene u nacionalnom kontekstu, uravnotežene s ciljevima češke države, to jest zaštitom od bolesti koje predstavljaju veliko ugrožavanje ljudskog zdravlja”, odlučio je.

Rezolucija parlamentarne skupštine Saveta Evrope nema veze sa sudom. Sud i skupština su dve različite strukture u Savetu Evrope.

Prevela i pripredila
COVID-19 VAKCINE