Senat Sjedinjenih Američkih Država nije objavio da je Covid-19 laž

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Video snimak konferencije za medije pet američkih senatora podeljen je nekoliko hiljada puta za tri dana na Fejsbuku uz tvrdnju da je Senat Sjedinjenih Američkih Država zvanično označio koronavirus kao "laž" i "prevaru". Senatori u videu, međutim, govore o poreklu virusa, ne dovodeći u pitanje njegovo postojanje. Štaviše, oni izražavaju svoje lično mišljenje, a ne mišljenje celog Senata, rekao je portparol demokratske većine za AFP.

"Boom Službeno je. Danas je najavio Senat Sjedinjenih Američkih Država: Corona je laž, mediji prekrivaju istinu, Big Pharma i koji su nacrtani račun, To je prava streljiva poruka," piše u opisu video snimka postavljenog na Fejsbuku 12. juna 2021.

Na prvi pogled, deluje da je sama objava nevešt prevod identičnog posta napisanog na engleskom jeziku, ali je bez obzira na to podeljena više od 1.800 puta za tri dana.

Navedeni video i tvrdnja podeljeni su ovde i ovde Nekoliko korisnika su napisali "BQQQM" umesto "Boom" što ukazuje na to je tvrdnja naišla na plodno tlo među pristalicama teorije zavere Qanon, kao na primer ovde i ovde. Pristalice ove teorije zavere veruju da bivši američki predsednik Donald Tramp nije izgubio izbore 2020. godine i trenutno vodi tajni rat protiv takozvane "duboke države".

U pitanju je snimak petnaestominutne konferencije za medije na kojoj je govorilo pet republikanskih senatora (od ukupno pedeset republikanaca u Senatu) koji su kritikovali način kojim su se mediji i vlasti bavili pričom o poreklu koronavirusa. Međutim, oni nisu iznosili ocene da je virus laž ili prevara - četiri od pet senatora zalagali su se i za mere poput vakcinacije protiv virusa. Pored toga, kritike koje su izneli ne predstavljaju zvanični stav Senata.

Skrinšot objave na Fejsbuku sa video snimkom i obmanjujućom tvrdnjom napravljen 16. juna 2021.

Konferenciju za medije održalo je 10. juna 2021. godine pet senatora iz Republikanske partije: Marša Blekburn (Marsha Blackburn) iz Tenesija, Rodžer Maršal (Roger Marshall) iz Kanzasa, Majk Braun (Mike Braun) iz Indijane, Ron Džonson (Ron Johnson) iz Viskonsina i Rodžer Viker (Roger Wicker) iz Misisipija. Rezime konferencije je objavljen na sajtu senatorke Marše Blakburn, a ceo snimak takođe je objavljen i na Jutjubu. Nekoliko medija poput Forbsa i Foks Njuza su preneli vest o ovom događaju.

Video snimak u kom se navodi da je američki Senat "objavio" da je koronavirus "laž" podeljen je i na drugom jezicima poput nemačkog, mađarskog i poljskog.

Šta su rekli senatori

Od početka pandemije vodi se žestoka rasprava o poreklu virusa Sars-CoV-2. Takođe, pojavila se teorija da je ovaj koronavirus potekao iz laboratorije u Vuhanu. AFP je pisao ovde na francuskom o onome što znamo i šta ne znamo o virusu i njegovom poreklu, uključujući teoriju da je "pobegao" iz laboratorije.

Konferencija za štampu senatorke Blekburn i njenih kolega deo je ove rasprave. Blekburn je više puta tvrdila da bi Kina mogla biti odgovorna za pandemiju, s obzirom na to da je epidemija virusa prvo registrovana u Vuhanu. Pogrešno tumačenje mejlova koje je slao i primao američki virusolog i savetnik Bele kuće Entoni Fauči, objavljenih u Vašington Postu početkom juna, doprinelo je opštoj zabuni.

Senatori su se na konferencija za novinare održanoj 10. juna se takođe bavili i poreklom virusa. Njih petoro kritikovalo je ograničenja koja su uticajne platforme poput Fejsbuka, Jutjuba i Tvitera uvele za sadržaje za koje smatraju da krše njihova pravila. Tema konferencije bila je, kako je rekao senator Rodžer Maršal, "curenje u laboratoriji u Vuhanu i njegovo zataškavanje". Senator Rodžer Viker kritikovao je (pre)veliku moć društvenih mreža koji su "mogle da odluče šta ćemo čuti, a šta ne možemo čuti". Fejsbuk je ranije brisao postove koji su sadržali tvrdnje da je Covid-19 veštački stvoren, ali je promenio svoju politiku krajem maja. "Ljudi koji su umešani u ovo navodno "zataškavanje moraju da odgovaraju", navode senatori.

Ovi senatori ne osporavaju postojanje Covid-19 i preporučuju vakcinaciju

Iako su republikanski senatori optužili društvene mreže za navodno "prikrivanje" porekla virusa i zatražili njihovo sankcionisanje, niko od njih zapravo nije doveo u pitanje postojanje virusa Sars-Cov-2 koji uzrokuje bolest Covid-19. Oni su se čak zalagali za pojedine zaštitne mere, kao i za vakcinaciju protiv Covida-19.

U video snimku objavljenom u martu 2021, senatorka Blekburn poručuje ljudima: "perite ruke, koristite sredstvo za dezinfekciju, nosite masku i odvojite vreme da učinite ono što sam i ja uradila: zakazite termin i vakcinišite se."

Čak i Rodžer Maršal je u aprilu 2021 pozvao ljude da se vakcinišu. Majk Braun je, takođe u aprilu 2021. preporučio vakcinaciju , dok je Rožer Viker na svom zvaničnom sajtu u martu 2021. objavio kako se "naše (američke) vakcine pokazuju kao izuzetno uspešne." Sa druge strane, senator Ron Džonson je kritičan prema vakcinaciji, a njegova kancelarija je u oktobru 2020. potvrdila da se i sam senator razboleo od Covid-a-19.

Pet republikanskih senatora ne predstavljaju američki senat

S leva na desno: Predsednica američkog predstavničkog doma Nensi Pelosi (Demokratska stranka), američki predstavnik Kevin MekKarti (Republikanska partija) i lider većine u Senatu Čak Šumer (Demokratska partija) 14. juna 2021. tokom minuta tišine povodom 600.000 američkih života koje je odneo Covid-19 u američkom Kapitolu u Vašingtonu. ( AFP / Endru Kabajero-Rejnolds)

Senat je sastavni deo američkog Kongresa, zajedno sa Predstavničkim domom, i u njemu sede predstavnici svake američke države. Svaku pojedinačnu državu predstavljaju po dva senatora, kako nalaže ustav SAD-a. Senat je uključen u zakonodavni proces i vrši važne kontrolne funkcije u odnosu na predsednika.

Vremenom ustalila praksa da dve glavne stranke u Sjedinjenim Državama -- republikanci i demokrate -- imenuju portparole koji će predstavljati svoju stranku u Senatu. U januaru 2021. demokrate su osvojile većinu u Senatu i od tada su takozvani većinski lider. Trenutno je Čak Šumer (Chuck Schumer) portparol demokrata, dok republikance predstavlja Mič MekKonel (Mitch McConnell).

Istupi pojedinih senatora nisu zvanični stav Senata. To znači da su petorica senatora na navedenoj konferenciji za medije izražavala samo svoja lična politička mišljenja, koja ostali članovi Senata ne moraju da dele. Portparol vođe većine Čak Šumer rekao je AFP-u u mejlu poslatom 14. juna 2021. godine, da "poslanici Demokratske stranke ne veruju da je Covid-19, koja je ubila skoro 600.000 Amerikanaca, laž", dodajući da bi "bilo pogrešno reći da je Senat to proglasio ." Republički portparol Mič MekKonel do objavljivanja ovog članka nije odgovorio na poruku koju mu je AFP poslao.

Prevela i pripredila
COVID-19 POLITIKA U SAD-u