Sedamdesetosmogodišnja Fata Orlović daje izjavu medijima kod kuće 5. juna 2021. (AFP / Elvis Barukčić)

Fata Orlović nije “umrla tri dana nakon rušenja crkve” sagrađene u njenom dvorištu

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U objavama na srpskom podeljenim na društvenim mrežama na stotine puta za manje od jednog  dana tvrdi se da je Fata Orlović, koja je 5. juna 2021. godine videla razaranje crkve nelegalno sagrađene u njenom dvorištu, umrla tri dana nakon rušenja. Živa je “i živeće i dalje,” potvrdila je njena ćerka za AFP Činjenice.

“Umrla je Fata Orlović, tri dana nakon rušenja crkve. Nije hrišćanski likovati i radovati se, budimo ljudi. Iskreno saučešće porodici i da se pokaju zbog grijehova svojih,” piše u objavi postavljenoj na Instagramu 8. juna 2021. U objavi se nalazi slika Fate Orlović ispred srpske pravoslavne crkve sagrađene ilegalno u njenom dvorištu devedesetih godina prošlog veka. U objavi se navodi da su informacije “preuzeli od hodža iz Bosne”. Više od 18.000 ljudi je “lajkovalo” objavu za manje od jednog dana.

Netačno je. Fata Orlovićje smeštena je u tuzlansku bolnicu zbog planiranih kontrola, rekla je njena ćerka Hurija Karić za AFP Činjenice.  “Moja majka je u dobrom stanju, upravo sad smo se čule,” rekla je u telefonskom razgovoru 9. juna 2021. odnosno dan nakon što je Fata Orlović navodno “umrla”.

Skrinšot netačne objave na Instagramu napravljen 9. juna 2021.

Tekst objave na Instagramu kopiran je i podeljen na stotine puta i na Fejsbuku kao ovde i ovde.

“Moja majka je u dobrom, stabilnom stanju,” rekla je njena ćerka Hurija Karić za AFP Činjenice u telefonskom razgovoru 9. juna 2021. poslepodne. Objasnila je da je hospitalizacija u tuzlanskoj bolnici unapred planirana zbog kontrole terapije. 

“Fata Orlović i dalje je hospitalizovana na Klinici za respiratorne bolesti u tuzlanskoj bolnici, zbog svoje osnovne bolesti. Stabilna je. Analize su u toku. Nije povezano sa Covid-om-19,” potvrdila je za AFP 9. juna Ersija Ascerić Mujedinović, portparolka Univerzitetskog bolničkog centra u Tuzli. Fata Orlović pati od plućne bolesti, zbog čega pije terapiju, potvrdila je njena porodica.

Sedamdesetosmogodišnja Fata Orlović se nedavno nalazila u naslovima balkanskih medija kada je 5. juna 2021. srušena srpska pravoslavna crkva sagrađena ilegalno u njenom dvorištu 1998. godine. Crkva, koja je dugo bila sporni objekat između Srba i Muslimana na tom području, sagrađena je 1998. godine u Konjević Polju na zemljištu zaplenjenom od muslimanske izbeglice Fate Orlović. 

Selo je nedaleko od Srebrenice, gde su srpske snage 1995. godine masakrirale više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, uključujući supruga Fate Orlović.

Kada su se Orlović i njena porodica vratili, vratili su im zemlju pod uslovima iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, osim parcele na kojoj je sagrađena crkva.

Pravni napori njene porodice da izdejstvuje preseljenje crkve pokazali su se neuspešnim, uprkos presudama u korist Orlovića iz 1999. i 2001. Slučaj je upućen Evropskom sudu za ljudska prava i konačna presuda doneta je 2019. u korist porodice Orlović.

Rušenje je naljutilo neke Srbe. “Neće dugo ni bagerista,” komentarisalo je nekoliko korisnika Fejsbuka na netačnom postu u kojem se tvrdi da je umrla. “Generale, umrla Fata,” komentarisala jedna korisnica dodajući sliku Ratka Mladića, koji je 8. juna 2021. u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni.

Ova netačna informacija je uznemirila prijatelje i porodicu. “Pokušala sam da stupim u kontakt sa ljudima kako bi uklonili” postove, rekla je Hurija Karić. Ista netačna tvrdnja kružila je društvenim mrežama još 2017. godine.