Putnici u brzom vozu u Singapuru, 5. novembra 2021. ( AFP / Roslan Rahman)

Ovaj snimak je iz muzičkog spota Mobija, nije nagrađen na Filmskom festivalu u Veneciji

Copyright AFP 2017-2022. Sva prava zadržana.

U objavi podeljenoj na Fejsbuku preko 13.000 puta za nedelju dana tvrdi se da prikazuje "dvominutni film" koji je "dobio nagradu na festivalu u Veneciji". Film je, međutim, deo mužičkog spota Mobija (Moby) za pesmu koja se zove "Da li si izgubljen/a u svetu kao ja?" ("Are you lost in the world like me?"), muziku u filmu je komponovao Jan Tjersan (Yann Tiersen) za francusko ostvarenje "Čudesna sudbina Amelije Pulen". Mobijev spot je dobio neke nagrade, ali nikad na prestižnom Festivalu filma u Veneciji, pokazuju podaci Festivala. Montaža koja kruži društvenim mrežama nije dobila nikakvu nagradu. 

"Ovo je film koji je dobio nagradu na festivalu u Veneciji. Traje samo 2 minuta. Reditelj ima 20 godina," piše u opisu video snimka postavljenog na Fejsbuku 24. januara 2022. godine i podeljenog preko 13.000 puta za nedelju dana. Prikazuje dvominutni animirani film bez dijaloga u kojem mali dečak šeta gradom u kome svi gledaju samo u svoj mobilni telefon.

Isti video snimak je sa tom tvrdnjom objavljen i u drugim objavama kao na primer ovde i ovde. U objavama na drugim jezicima, poput španskog, portugalskog i engleskog, tvrdi se da je film napravio mladi Egipćanin i da se zove "L'Altra par".

Nije u pitanju film koji je nagrađen u Veneciji, već muzički spot američkog muzičara Mobija (Moby).

Skrinšot netačne Fejsbuk objave o Mobijevom muzičnom spotu, napravljen 31. januara 2022.

Navodni naslov video snimka izgleda ne pripada nijednom jeziku, ali je blizak nekom latinskom jeziku kao što su španski ("el otro par"), katalonski ("l’altre par" ili "l’altre parell"), latinski ("alter par") i francuski ("l'autre paire") i značilo bi na ovim jezicima "drugi par". Međutim, nijedan od njih ne odgovara navodnom naslovu snimka.

Mobijev muzički spot

AFP je ušao u trag poreklu videa pretragom putem alatke za verifikaciju videa Invid i obrnutom pretragom slika na Guglu koji su nas doveli do muzičkog spota američkog kompozitora elektronske muzike Mobija, objavljenog 18. oktobra 2016. na Jutjubu

Animirani kratki film prati pesmu Mobija sa njegovim horom Vojd Pasifik (the Void Pacific choir). Pesma se zove "Are you Lost In the World Like Me?" (u prevodu Da li si izgubljen/a u svetu kao ja?) i objavljena je sa albuma "These Systems Are Failing" ("Ovi sistemi propadaju").

Objave na društvenim mrežama dele kraću verziju ovog video spota, ali je Mobijeva pesma zamenjena muzičkom temom iz filma "Čudesna sudbina Amelije Pulen" francuskog reditelja Žan-Pjera Ženea (Jean-Pierre Jeunet). Muzičku temu "Pesma sa drugog leta" je komponovao Jan Tjersan.

Autor video klipa je, kako je navedeno, engleski ilustrator i animator Stiv Kats (Steve Cutts), koji je ovaj rad pomenuo i u svom profesionalnom portfoliju i u tvitu objavljenom 18. oktobra 2016. Kats, rođen 1995. godine, imao je 21 godinu kada je muzički spot objavljen.

Video snimak je osvojio nagradu Vebi (Webby Awards) 2017. godine za najbolji animirani video. Ta nagrada "prepoznaje izvrsnost na internetu" objašnjeno je na sajtu.

Takođe je osvojio nagradu žirija na filmskom festivalu u Ansiju (Annecy) u Francuskoj 2017. godine u kategoriji "TV i naručeni filmovi".

Spot nije među pobednicima Filmskog festivala u Veneciji

Na sajtu prestižnog Filmskog festivala u Veneciji AFP nigde nije našao zabeleženo da je bilo koji kratki film po imenu "L'Altra par" osvojio nagradu. Takav film ili Mobijev muzički spot ne spominje se ni u evidencijama o takmičarima i pobednicima Venecijanskog festivala na specializovanom sajtu IMDB.

Iz Kancelarije za komunikaciju Festivala za AFP je potvrđeno da "nijedan kratki film sa tim nazivom nikada nije dobio nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu".

Postoji, međutim, egipatski film iz 2014. pod nazivom "Druga cipela", što bi moglo da se prevodi kao "l’altre par" na katalonskom, i koji je režirala Sara Rozik. Prema opisu filma koji je 16. decembra 2016. objavljen na Jutjubu, zasnovan je na delu života mislioca Mahatme Gandija. Taj kratki film može da se nađe i pod nazivom "Leva cipela" i osvojio je nagradu na Festivalu egipatskih i evropskih filmova u Luksoru 2014. godine kad je Sara Rozik imala dvadeset godina. Film, međutim, nema nikakve veze sa Mobijevim muzičkim spotom.

Kratki film prikazuje jednog dečaka čije su japanke u lošem stanju i koji primećuje nove cipele drugog dečaka na istom peronu na železničkoj stanici. U gužvi među putnicima koji ulaze u voz, dečak sa novim cipelama izgubi jednu i ne može da je dohvati jer voz kreće. Videvši tu scenu, dečak u japankama, koji je ostao na peronu, trči za vozom u pokušaju da mu je doda. Videvši da neće uspeti, drugi dečak mu iz voza baci drugu cipelu da iskoristi obe.

2. februar 2022. Članak je ažuriran podatkom da je muzički spot Mobija i Katsa osvojio nagradu žirija u kategoriji "TV i naručeni filmovi" na filmskom festivalu u Ansiju (Annecy) 2017.
Prevela i pripredila