Marina Abramović tokom otvaranja njene retrospektivne izložbe u Beogradu 21. septembra 2019. (AFP / Andrej Isaković)

Slike su sa fotografisanja na temu Noći veštica i nemaju nikakve veze sa Marinom Abramović

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

Objava, podeljena na Fejsbuku preko hiljadu puta sredinom februara,  povezuje savremenu umetnicu rođenu u Srbiji Marinu Abramović sa fotografijama dece prekrivene lažnom krvlju kako jedu lažne mozgove. Abramović je već godinama meta teorija zavere i optužbi za satanizam zbog svoje umetničke performanse, a mnogi korisnici su iz objave shvatili da je ona slikala te fotografije. To je netačno: fotografije su sa nepovezanih tematskih foto snimanja, potvrdili su fotografi AFP-u.

Upozorenje: linkovi u ovom članku vode do necenzurisanih fotografija sa foto-snimanja na temu zombija sa krvavom malom decom

“Dobitnica ordena Marina Abramović od strane Predsednika Srbije je ovo promovisla kao umetnost. I SPC i dalje šuti, nijedan vladika se ne oglašava. Bože pravde !!!” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 15. februara 2021. i podeljenoj više od hiljadu puta za devet dana. U objavi se nalazi slika sastavljena od pet fotografija od petoro našminkane male dece u, kako izgleda, profesionalno napravljenim zombi kostimima. Neka jedu nešto što izgleda kao mali ljudski mozak.

Snimak objave na Fejsbuku napravljen 25. februara 2021. (AFP je cenzurisala lica dece)

Iako se u objavi tvrdi da je savremena umetnica, rođena u Srbiji, Marina Abramović “promovisala” fotografije, mnogi korisnici u komentarima shvatili su da je ona njihov autor. “Kakvi roditelji oni su gori od ove bolesnice cim su dozvoli da njihovu djecu koristi u svoje bolesne namjere e dokle je dosao ovaj svijet,” napisao je jedan korisnik Fejsbuka. “Ne mogu da verujem da joj roditelji daju decu,” napisala je jedna korisnica.

Drugi post koji deli iste fotografije daje više detalja o tome kako neki ljudi misle da ih je Abramović “promivisala”: “Ovo je izloženo u državnoj operi Munnchen, a finansirala  je nemacka vlada. Nevina deca su prikazana kao ′′modeli′′ kako bi zadovoljili pedofile, sataniste i kanibale. Elite su uglavnom praktičari VAMPIRIZAMA i KANNIBALIZMA” tvrdi autor objave postavljene 15. februara 2021. Ova objava je podeljena više od 700 puta za deset dana, a nekoliko korisnika je podelilo snimak objave, kao ovde i ovde.

Marina Abramović je 15. februara 2021, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovana zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti (nije dobila “orden”). Ona nije slikala te fotografije dece prekrivene krvlju i one nisu deo njenog rada za minhensku operu.

Zombi deca nisu učestvovala u performansu Abramovićeve za minhensku operu

Marina Abramović napravila je performans “Sedam smrti Marije Kalas” za minhensku državnu operu. Prikazan je u septembru 2020. U ovoj novoj produkciji umetnica je ponovila scene smrti iz opera koje je pevala poznata pevačica Marija Kalas (Maria Callas).

“Uveravam vas da ove slike nemaju nikakve veze sa Marinom ili njenim radom - ni u Bayerische Staatsoper (minhenskoj operi), ni bilo gde drugde u bilo kom trenutku njene karijere,” rekao je za AFP Činjenice predstavnik minhenske opere Kristof Koh u mejlu 26. februara 2021.

AFP Činjenice je imao uvid u snimak performansa “Sedam smrti Marije Kalas”. Tokom predstave ne može se videti ništa slično ovim slikama iz Fejsbuk objave. U jednom od video snimaka korišćenih tokom predstave, može se videti jedno starije dete u žutom zaštitnom kostimu koji pokriva celo telo.

Ove fotografije umetnica nigde ne promoviše na svojim platformama na društvenim mrežama, kao ni preko Instituta Marine Abramović. Ni u jednom članku ili intervjuu nismo mogli da nađemo vezu između nje i fotografija.

Privatne fotografije na temu beba zombija

Obrnuta pretraga slika na Guglu pokazala je da su fotografije sa tri različita snimanja koja nisu povezana sa Marinom Abramović.

Fotografiju u gornjem levom uglu slikala je profesionalna fotografkinja Karli Tomas (Carlee Thomas). Umetnica ima stranicu posvećenu njenoj “fotografiji na temu horora” na kojoj je objavljena i ta fotografija. “Nemam nikakve veze sa njom (Marinom Abramović) niti sa bilo kim od pomenutih ljudi. Ja sam fotografkinja iz Sjedinjenih Država, na fotografiji u pitanju je moja ćerka,” rekla je u poruci 25. februara 2021. za AFP Činjenice Karli Tomas.

Dve fotografije iste mlade devojke gore desno i fotografiju bebe dole levo snimila je fotografkinja Bobi Rajlant (Bobbi Rylant). Deca su njena (Karlina), potvrdila je za AFP Činjenice 25. februara 2021. godine. “A ja sam fotografisala. Nikada nisam ni čula za Marinu Abramović,” rekla je u poruci na Fejsbuku.

I na kraju, fotografiju dole desno snimila je australijska fotografkinja Amanda Kvin (Amanda Queen) 2018. Priču koja je stajala iza fotografije objasnila je majka dečaka u Dejli Mejl-u.

“Da, donja desna slika je moja fotografija, a ne, nikada nisam radila sa Marinom Abramović niti sam imala bilo kakve veze sa njom,” potvrdila je AFP-u u poruci 26. februara 2021. Amanda Kvin.

AFP Činjenice je kontaktirao Institut Marine Abramović za komentar ali nije dobio odgovor do zaključenja ovog članka.

Marina Abramović godinama je meta dezinformacija zbog nekih svojih performansa koje desničarski teoretičari zavere poput Aleksa Džonsa vide kao “satanizam”. “To je nešto što me jako uznemirava,” kaže ona. “Ja sam umetnik, nisam satanista. Izguglali su me, a ja sam savršena da se uklopim u teoriju zavere,” rekla je za britanski list Gardjan (The Guardian). U aprilu 2020. ciljani napad koji je vodila Džonsova emisija Infovars protiv Majkrosoftovog videa u kojem se pojavljuje Abramović, primorao je kompaniju da skine snimak sa Jutjuba.