Predsednik Putin nije pretio SAD-u i Evropi “božjim sudom” zbog “satanističkih planova”

U objavi, podeljenoj na Fejsbuku više od 5.000 puta za nedelju dana, tvrdi se da je ruski predsednik Vladimir Putin održao govor u kom je pretio “Americi” i “Evropi” “božjim sudom” zbog njihovih “satanističkih planova” da smanje svetsku populaciju. Nema traga takvom govoru, a navodni izvor je novinska agencija istočne Nemačke iz komunističkog doba koja je prestala da postoji 1992. godine.

“Talijanski Mediji objavili dio Govora Vladimir Putina upucen Ljudima,” piše u objavi postavljenoj na Fejsbuku 28. januara 2021. i podeljenoj više od 5.000 puta za nedelju dana. Prema ovoj objavi, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ameriku i Evropu da imaju “sotonisticke planove za reduciranje broja Stanovnika na Planeti.”. “AKO AMERIKA I EUROPA NE  zaustave  ove Planove, morat cete se suociti ne samo s Bozjim Sudom, vec i sa mnom. ZAUSTAVITE SVOJE PLANOVE!” navodno je rekao.

Image
Snimak objave na Fejsbuku napravljen 4. februara 2021.

Vladimir Putin nije održao taj govor, utvrdio je AFP-ov servis za proveru činjenica na slovačkom.

Nema dokaza o Putinovoj izjavi

AFP-ovi novinari u Italiji potvrdili su da nemaju informacije o tome da je Putin takve izjave davao bilo kakvim relevantnim italijanskim medijima. Novinari iz AFP redakcije u Moskvi potvrdili su takođe da ruski predsednik nikada nije održao javni govor koji sadrži ove tvrdnje.

Svi Putinovi javni nastupi, intervjui i govori obeleženi su na zvaničnom sajtu Kremlja, kao i kalendar događaja predsednika. Čak i nakon opsežne pretrage i upotrebe raznih kombinacija ključnih reči, nismo pronašli nijedan sličan izveštaj o govoru u kojem bi predsednik zapretio Zapadu “Božjim sudom.”

Teorija zavere Qanon i lažni izvori

Hrvatska Fejsbuk korisnica koja je podelila lažnu tvrdnju o Putinovom govoru takođe veruje u teoriju zavere Qanon. Pristalice Qanona veruju da Donald Tramp vodi rat protiv “duboke države” i drugih svetskih elita i da bivši američki predsednik i dalje planira da krene u napad na svoje neprijatelje - uključujući “satanističku pedofilsku kabalu”. Ova korisnica, na primer, tvrdi da je stotine političara, glumaca i pevača uhapšeno, pritvoreno i uglavnom “pogubljeno i zamenjeno klonovima”

Link na dnu objave o lažnom Putinovom govoru navodi da je izvor za tvrdnju post od 28. januara 2021. objavljen na nemačkom jeziku na blogu Petera Fruhvalda, aktiviste krajnje desnice koji je 2012. proglasio “Republiku Slobodnu Nemačku” kao “Naslednik” Nemačkog rajha koji se završio padom nacističkog režima 1945. godine. Fruhvald je na svom Telegram kanalu podelio objave sa svog bloga ali i objave iz grupa pristalica Qanona.

Image
Snimak objave na Telegram kanalu Fruhvalda napravljen 4. februara 2021.

Izvor za vesti o govoru na Fruhvaldovom blogu je “novinska agencija ADN (SMAD licensa no.101 iz 10/10/46) iz 01/28/2021”. ADN je bila Generalna nemačka obaveštajna služba osnovana 10. oktobra 1946. Postala je komunistička državna novinska agencija istočne Nemačke 1953. Prestala da postoji 1992. godine.

ADN tako nije mogla da objavi vest 28. januara 2021. o bilo kakvom govoru. 

Ista tvrdnja o tom lažnom govoru kruži Internetom najmanje od jula 2020. godine. Tada je podeljena u Demokratskoj republici Kongo, na francuskom jeziku. Razobličio ju je sajt za proveru činjenica Kongoček (Congocheck). Čini se da je lažna tvrdnja počela da se širi na osnovu videa pravog govora ruskog predsednika u znak sećanja na 70. godišnjicu pobede nad nacizmom, ali sa titlovima na španskom jeziku koji uopšte nisu bili prevod onoga što je rekao.

Videli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas