Video prikazuje protest protiv zakona o bezbednosti u novembru 2020.

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U jednoj objavi na Fejsbuku tvrdi se da je video, koji prikazuje sukobe sa policijom za razbijanje demonstracija, snimljen tokom protesta u Francuskoj 12. decembra 2021. Mnogi korisnici su shvatili da je reč o protestu protiv obavezne vakcinacije. Međutim, video prikazuje nasilni protest protiv kontroverznog francuskog zakona o globalnoj sigurnosti, održan u Parizu 28. novembra 2020, rekao je AFP-u reporter koji ga je snimio. Protest ni u kom slučaju nije imao veze sa pandemijom koronavirusa. Demonstracije protiv obavezne vakcinacije i kovid propusnica jesu održane u Parizu drugog vikenda u decembru 2021, ali 11. a ne 12. decembra.

"Francuska 12.12.2021 Ulična tuča Francuzi uzvraćaju udarci, dosta im je policije I diktature vlade...," navodi se u Fejsbuk objavi podeljenoj više od 1.300 puta od 13. decembra. Objavu prati video koji prikazuje sukobe između demonstranata i policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija.

Iako se u samoj objavi to eksplicitno ne navodi, iz komentara je jasno da su mnogi korisnici razumeli da je protest bio protiv obavezne vakcinacije. "SZO JE KRIV ZA SVE DOVODI CEO SVET U NEMIRE JEL NAREĐUJE SVAKOJ ZEMLJI DA UVEDU OBAVEZNE VAKCINE," napisao je jedan korisnik. "Jedino ako se suprotstavimo mozemo da se spasimo. Ne samo mi vec se radi o nasoj deci. Ako nam izbodu decu gotovo je sa slobodnim svetom jer je to sledeca generacija posle koje nema slobode a mi smo vec ionako proziveli svoje. Ovo je borba za SLOBODU I zivot nase dece ," napisao je drugi.

Međutim, protest u videu nema nikakve veze sa pandemijom koronavirusa, niti sa obaveznom vakcinacijom. Snimljen je tokom protesta protiv zakona o globalnoj bezbednosti 28. novembra 2020. rekao je za AFP Činjenice njegov autor.

Skrinšot netačne Fejsbuk objave napravljen 16. decembra 2021.

Na samom videu u jednom trenutku se pojavljuje potpis @Taoualitamar, tako da smo prvo proverili Tviter i pronašli ovaj nalog francuskog slobodnog novinara Amara Taualita. Skrolujući kroz njegov nalog otkrili smo da je pratio mnogo protesta u Parizu, ali nismo pronašli baš ovaj video, tako da smo proverili njegov Instagram i Fejsbuk nalog. Pronašli smo ovaj video objavljen na njegovom Fejsbuk nalogu 28. novembra 2020, koji se poklapa sa drugim delom videa u obmanjujućoj Fejsbuk objavi (od 38. sekunde). Prvi deo je isečen iz ove verzije. U samoj objavi nije bilo detalja o protestu, ali smo ih dobili od Taualita.

"Ja sam snimio video i on datira iz novembra 2020. sa demonstracija protiv globalnog zakona o bezbednosti. Scenu policajca (koga) linčuju snimio sam na Trgu Bastilja u novembru 2020," rekao je on za AFP Činjenice u mejlu 16. decembra 2021.

Gugl pretraga sa ključnim rečima "Pariz-protest-zakon o globalnoj bezbednosti-28. novembar 2020" na francuskom (Paris-protestation-loi sécurité-28 novembre 2020) dovela je do više tvitova i medijskih izveštaja sa istim video snimkom kao na primer ovde, ovde i ovde kao i do video snimaka iste scene snimljene iz drugog ugla kao na primer  ovde i ovde drugog francuskog slobodnog novinara Klementa Lanoa (Clement Lanot). Na pitanje AFP Činjenica, Lano je u mejlu 16. decembra 2021. potvrdio da je njegov video snimljen na istom mestu i u isto vreme kao i video u netačnoj Fejsbuk objavi: 28. novembra 2020, na Trgu Bastilje u Parizu. 

Iako prvi deo videa u netačnoj Fejsbuk objavi nije potpisan i nema ga u nekim objavama i izveštajima u kojima se deli Taualitov video, pronašli smo ga u video snimku koji je tvitovala policajka i članica jednog policijskog sindikata Linda Kebab. Upitana ko je autor videa koji je podelila, Kebab je u Fejsbuk poruci 17. decembra 2021 napisala za AFP Činjenice da je ceo video Taualitov, rekavši da ga je preuzela 28. novembra 2020. sa njegovog Tviter naloga. Taualit je u međuvremenu uklonio taj video sa Tvitera.

Uporedili smo fotografiju sa Gugl mape Trga Bastilje i iz videa u objavi Linde Kebab i pronašli iste znake:

Skrinšot Gugl mape (levo), iz videa (u sredini) i Gugle mape Trga Bastilja iz drugog ugla, napravljen 17. decembra 2021. Poklapajuće znake zaokružio AFP

Kontroverzni zakon o globalnoj bezbednosti, kome su se usprotivili i novinari i aktivisti za ljudska prava izražavajući bojazan da bi mogao ograničiti slobodu govora, na kraju je usvojen u parlamentu u aprilu 2021, sa promenjenim najspornijim članom.

Protest 11. decembra 2021.

U Parizu drugog vikenda u decembru 2021. jeste održan protest protiv obavezne vakcinacije i kovid propusnica, ali ne 12. već u subotu, 11. decembra 2021. Taualit je pratio i taj događaj i objavio svoje video snimke na Tviteru.

Skrinšot tvita Amara Taualita o protestima u Parizu 11. decembra 2021.

"I 11. decembra 2021. bilo je malo tenzije, ali ne mnogo," rekao je on za AFP Činjenice.

U Parizu su tog dana održana tri različita protesta zbog najavljenih zdravstvenih mera. Putanja svakog protesta je planirana i može se videti ovde. Nijedan protest nije išao preko Trga Bastilje.

Od početka protesta u raznim zemljama protiv mera koje vlade preduzimaju da bi sprečile širenje korona virusa, mnogo dezinformacija širi se društvenim mrežama jer se fotografije i video snimci drugih događaja izvlače iz konteksta kako bi se uvećao značaj protesta protiv ograničenja uvedenih usled pandemije. AFP je razobličio takve netačne tvrdnje kao na primer ovde, ovde i ovde.