Verske vođe nisu proglasile 'krislam' kao novu svetsku religiju

Copyright AFP 2017-2023. Sva prava zadržana.

U Kazahstanu je 14. i 15. septembra 2022. godine održan 7. Kongres vođa svetskih i tradicionalnih religija. Na događaju su predstavnici hrišćanstva, islama i judaizma, između ostalih religija, pozvali na "mir i dijalog između religija, kultura i civilizacija". Međutim, na internetu kruži netačna tvrdnja da su učesnici kongresa proglasili "krislam" kao "zvaničnu svetsku religiju". Manjinski verski pokret u Nigeriji stvarno nosi ovo ime, ali u završnoj deklaraciji Kongresa o njemu nema pomena.

"Sa usvajanjem dokumenta o ljudskom bratstvu ove nedelje na 7. Svetskom kongresu religija koji su kreirali papa Franja, Mohamed bin Zajed i veliki Imam al Azhra, dr Ahmed Taieb. Krislam je sada zvanična Jedinstvena svetska religija," piše u članku objavljenom 22. septembra 2022. i podeljenom preko sto puta za četiri dana prema podacima Kraudtengla (Crowdtangle tool), alata za merenje interakcija na internetu i društvenim mrežama. Drugi članak objavljen na hrvatskom ponavlja tu netačnu tvrdnju koja sa potpuno istim tekstom kruži na engleskom, portugalskom, poljskom i španskom.

U zvaničnim deklaracijama lidera koji su učestvovali na Kongresu nema traga navodnoj "jedinstvenoj svetskoj religiji" po imenu "krislam". Takođe nema traga takvom projektu u "Dokumentu o ljudskom bratstvu" koji se spominje u člancima i koji je potpisan 2019.

Skrinšot netačnog članka napravljen 27. septembra 2022.

Zbrka događaja i dokumenata

U publikacijama podeljenim na društvenim mrežama pomešani su "Dokument o ljudskom bratstvu" i 7. Kongres vođa svetskih i tradicionalnih religija. U postovima se tvrdi da je navodna nova religija pod nazivom "krislam" stvorena kroz dokument o ljudskom bratstvu baš na tom kongresu. To je netačno, jer je taj dokument potpisan godinama ranije.

Dokument o ljudskom bratstvu su 4. februara 2019. potpisali veliki imam Ahmad Al-Tajeb (Ahmad Al-Tayyeb) i papa Franja tokom prve posete poglavara katoličke crkve Arapskom poluostrvu.

U dokumentu možemo pročitati: "U ime Boga i svega što je do sada rečeno; Al-Azhar al-Šarif i muslimani Istoka i Zapada, zajedno sa katoličkom crkvom i katolicima Istoka i Zapada, deklarišu prihvatanje kulture dijaloga kao puta, međusobne saradnje kao kodeksa ponašanja, međusobnog razumevanja kao metode i standarda."

Nikakva jedinstvena religija nije spomenuta. Naprotiv, dokument naglašava potrebu za poštovanjem slobode i različitosti, uključujući versku raznolikost. "Pluralizam i raznolikost veroispovesti, boja, pola, rase i jezika je volja Boga u svojoj mudrosti, kroz koju je stvorio ljudska bića," piše u dokumentu.

Netačna tvrdnja da je potpisivanjem ovog dokumenta kreirana nova svetska religija je tada podeljena na internetu na engleskom i na španskom.

U januaru 2022. godine sudija Mohamed Abdel Salam, generalni sekretar Višeg komiteta narodnog bratstva, opisanog kao "nezavisni međunarodni komitet osnovan da promoviše vrednosti ljudskog bratstva u zajednicama širom sveta i da ispuni težnje Dokumenta o ljudskom bratstvu", razobličio je u članku neosnovane glasine o navodnoj religiji nazvanoj "krislam".

"Dokument iz Abu Dabija je zamišljen kao poziv na mir i suživot," rekao je. Međutim, "neki sajtovi i društvene mreže su ciljali ovaj projekat lažno tvrdeći da je inicijativa pokušaj ujedinjenja svih abrahamskih religija i promovisanja 'jedne svetske religije'," pod imenom "krislam", koju on opisuje kao "idiom koji meša imena hrišćanstva i islama na način koji vređa obe vere".

Kongres verskih vođa ne pominje jedinstvenu monoteističku religiju

Kongres poglavara svetskih i tradicionalnih religija održava se svake tri godine. Njegovo sedmo izdanje održano je u Kazahstanu sredinom septembra 2022. godine, gde su se okupili predstavnici islama, hrišćanstva, judaizma, budizma, šintoizma, taoizma i drugih religija.

Ni na sajtu događaja niti u arhivi prethodnih sastanaka, koji su počeli 2003. godine, nema pomena o "krislamu". Niti se u zvaničnom dokumentu sastanka pominje navodna "svetska religija".

Naprotiv, učesnici događaja su se obavezali da će raditi "za mir i dijalog između religija, kultura i civilizacija". Takođe su napomenuli da je pluralizam "izraz Božje mudrosti" i da je "svaka prinuda u vezi sa određenom religijom i verskom doktrinom neprihvatljiva".

Ni papa Franja u svom govoru na kraju Kongresa nije spomenuo nikakvu novu religiju.

Papa Franja prisustvuje završetku 7. Kongresa vođa svetskih i tradicionalnih religija u Palati mira i pomirenja u Nur-Sultanu 15. septembra 2022. godine ( AFP / Filipo Monteforte)

Veliki imam Ahmed el-Tajeb je takođe odbacio glasine tokom svog govora na 7. kongresu. "Kada se zalažem za prioritet mirotvorstva među religioznim učenjacima i ličnostima, uopšte ne mislim na spajanje religija u jednu. Takav poziv ne može da prihvati nijedan zdravorazuman čovek ili bilo koji vernik bilo koje vere. Verujem da je ideja spajanja religija u jednu destruktivna za sve religije, uznemirujuća do njihovih korena i – u najboljem slučaju – nezamisliva fantazija koja je daleko od stvarnosti," izjavio je.

U nekim publikacijama tvrdi se da je planirano da "sedište crkve" (krislama) bude na veštačkom ostrvu u Dubaiju i ukazuje, kontradiktorno, na projekat "Abrahamik Femili Haus" u Abu Dabiju (a ne u Dubaiju). Daleko od objedinjavanja religija, projekat obuhvata tri jasno odvojene zgrade za džamiju, crkvu i sinagogu.

"'Abrahamova porodična kuća' je simbol uvažavanja verske raznolikosti i jedinstvenog karaktera svake religije – nije pokušaj da se umanje verske razlike ili razvodni jedinstvenost svake religije," napisao je sudija Mohamed Abdel Salam u svom članku 2022.

Krislam u Nigeriji

Religiozni pokret pod nazivom "Krislam" zaista postoji – nastao je sedamtesetih godina prošlog veka u Lagosu, bivšoj prestonici Nigerije, i pokušava da kombinuje elemente glavnih verskih tradicija zemlje: islama i hrišćanstva.

Nijedan lider pokreta nije bio na listi govornika na Kongresu objavljenoj 12. septembra 2022.

Profesor Kori Vilijams (Corey Williams) sa holandskog Univerziteta u Lajdenu, specijalizovan za antropologiju i hrišćanske studije, primećuje da krislam takođe uključuje afričke tradicije.

"Ritualno, ova fuzija tradicija je fascinantna i izražava istovremeni pokušaj da se prkosi i ponovo osmisle konvencionalne religiozne granice, istovremeno nastojeći da se očuva i izgradi konsenzus između tradicija," navodi Vilijams.

Sam pokret nije mnogo popularan. U članku iz 2016. pod naslovom: "Jedinstvo kroz različitost: studija slučaja krislama u Lagosu", profesorka Marlos Dženson (Marloes Janson) sa Škole za orijentalne i afričke studije na Univerzitetu Londona objašnjava da krislam u Nigeriji nije toliko popularan kao, na primer, mnoge muslimanske organizacije ili pentekostalni pokret.

Dženson smatra da je krislam više način života nego inicijativa međureligijskog dijaloga: "Umesto međureligijskog dijaloga, misija osnivača krislama je da kombinuju hrišćanske i muslimanske rituale kako bi izazvali takozvano oslobođenje kod svojih sledbenika izraženo u uspehu, bogatstvu i dobrom zdravlju."

Prevela i pripredila