Naš tim

O AFP-ovom servisu za proveru činjenica - AFP Fact Check

AFP Fact Check je jedno od odeljenja Agencije Frans-Pres (Agence France-Presse), višejezične, multikulturalne novinske agencije čija je misija da pruži tačno, balansirano i nepristrasno kontinuirano izveštavanje gde god i kad god se vesti dogode u svetu.

Kako bi se uhvatio u koštac sa širenjem dezinformacija, AFP je 2017. godine oformio tim za proveru činjenica i digitalnu istragu, inspirisan iskustvom stečenim sa nagrađenim projektom saradnje za francuske predsedničke izbore te godine “Unakrsna provera” (CrossCheck).

AFP Fact Check je od tada prerastao u vodeću globalnu organizaciju za proveru činjenica, sa više od 100 posvećenih novinara u nekoliko desetina zemalja širom sveta.

Novinari za proveru činjenica AFP-a prate onlajn sadržaj na 26 jezika i rade sa lokalnim dopisništvima Agencije kako bi obezbedili sveobuhvatno i tačno izveštavanje koje uključuje relevantan kulturološki i politički kontekst. Proveravamo činjenice na arapskom, indonežanskom, malajskom, bengalskom, bugarskom, burmanskom, katalonskom, češkom, holandskom, engleskom, finskom, francuskom, nemačkom, grčkom, hindu, hrvatskommađarskom, korejskom, poljskom, portugalskom, rumunskom, srpskom, slovačkom, španskom, švedskom i tajlandskom​ jeziku. Članci se uređuju u regionalnim centrima, a globalnim timom se upravlja iz sedišta AFP-a u Parizu.

Članovi našeg tima

Globalna produkcija

Fil Četvind (Phil Chetwynd), direktor svetskog servisa vesti, Francuska

Fil Četvind je odgovoran za sveukupnu uredničku strategiju AFP-a i 1.700 novinara Agencije. Od početka rada u Agenciji 1996. godine, izveštavao je iz oko 20 zemalja i bio na različitim pozicijama, uključujući glavnog i odgovornog urednika na globalnom nivou i glavnog urednika azijsko-pacifičkog regiona.

Gregoar Lemaršan (Grégoire Lemarchand), šef servisa za digitalne istrage, zamenik glavnog i odgovornog urednika na globalnom nivou, Francuska

Gregoar Lemaršan predvodi AFP-ovu mrežu za digitalnu istragu od 2017. godine, a strategiju Agencije na društvenim mrežama od 2012. Prethodno je radio kao izveštač sa sportskih događaja i bio dopisnik iz Rima.

Sofi Nikolson (Sophie Nicholson), zamenica glavnog i odgovornog urednika za digitalne istrage, Francuska

Sofi Nikolson upravlja timom za digitalnu istragu, kao i razvojem onlajn platforme za obuku i video serijala AFP-a. Sofi je prethodno radila kao dopisnica iz Meksiko Sitija, odakle je pokrivala događaje u Latinskoj Americi. Karijeru je otpočela na radiju i televiziji u Bi-Bi-Si-ju (BBC) u Londonu.

Žuli Šarpantra (Julie Charpentrat), zamenica glavnog i odgovornog urednika za digitalne istrage, Francuska

Žuli Šarpantra je postala zamenica glavnog i odgovornog urednika za digitalne istrage 2022. godine, nakon dve godine istraživanja dezinformacija o zdravstvenim pitanjima i pandemiji kovida-19. Za AFP je izveštavala o raznovrsnim temama, uključujući biznis, ekonomiju, zaposlenost i porodična pitanja. Bila je dopisnica iz San Franciska i Njujorka, a radila je i kao video novinarka.

Elodi Martinez (Elodie Martinez), koordinatorka obuke za digitalnu istragu na globalnom nivou, Francuska

Elodi Martinez je postala koordinatorka obuke za digitalnu istragu 2022. godine. Prethodno je bila na čelu tima za digitalnu istragu za Latinsku Ameriku i Španiju, a pre toga je vodila AFP-ov onlajn tim za vesti i društvene mreže na španskom.

Natali Hendel (Natalie Handel), video koordinatorka za digitalne istrage, Francuska

Natali Hendel nadgleda video produkciju servisa za digitalne istrage. AFP-u se pridružila 2009. najpre radeći deceniju kao video reporterka u Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj, nakon čega je izveštavala za tekstualni servis o nauci, zdravstvu i zaštiti čovekove okoline. Timu za digitalnu istragu priključila se 2021.

Kristina Abejan-Matamoros (Cristina Abellan-Matamoros), video novinarka za digitalne istrage, Francuska

Kristina Abejan-Matamoros radi kao video novinarka u timu za digitalne istrage. Video snima uglavnom na španskom i portugalskom, ali pomaže i u produkciji na engleskom i francuskom. AFP-u se priključila 2019. godine kao producentkinja direktnih prenosa - AFPTV Live. Prethodno je radila za Euronjuz i Storiful. Timu za digitalne istrage pridružila se 2023. godine

Mirijam Adam (Myriam Adam), video novinarka za digitalne istrage, Francuska

Mirijam Adam je video novinarka u timu za digitalnu istragu u Parizu. Prethodno je radila kao video novinarka za servis vesti u Francuskoj, gde je izveštavala o najvećim događajima poput pandemije kovida-19 i protesta Žutih prsluka. Radila je i u Nikoziji, gde je pokrivala vesti iz zemalja Bliskog istoka i severne Afrike.

Žaklin Pitš (Jacqueline Pietsch), menadžerka tehničkog projekta u servisu za digitalne istrage, Francuska

Žaklin Pitš nadgleda tehnički razvoj za naš tim. Otkako se priključila AFP-u 1996. godine radila je na mnogim pozicijama, u brojnim servisima i zemljama, uključujući i kao AFP-ova šefica televizijske produkcije na engleskom jeziku, dopisnica iz Holandije i video novinarka odgovorna za jugoistočnu Aziju.

Mari Boner (Marie Bohner), šefica za razvoj i partnerstva u servisu za digitalne istrage, Francuska

Mari Boner radi na razvoju globalnog tima za digitalnu istragu. Ona rukovodi partnerstvima sa drugim organizacijama za digitalnu istragu. Ispred organizacije za proveru činjenica First Draft koordinirala je projektom CrossCheck u Francuskoj 2017. i bila njihova šefica za partnerstva do 2021.

Denis Tesu (Denis Teyssou), menadžer za tehničke inovacije u AFP Medialab-u, Francuska

Denis Tesu je menadžer za inovacije Horizont projekta vera.ai (2022-2025) koji finansira Evropska unija i kreator je alata za proveru InVID-ViVerifaj (InVID-WeVerify), koji je rezultat prethodnih projekata Evropske unije InVID (2016-2018) i WeVerify (2018-2021).

Bertran Gupil (Bertrand Goupil), inženjer arhitekt za rešenja (Solution Architect Engineer) u AFP Medialab-u, Francuska

Bertran Gupil je glavni tehnički vođa za alat za verifikaciju InVID-WeVerify, u okviru AFP-ove tehničke laboratorije (Medialab) na projektima koje finansira EU (InVID, WeVerify, vera.ai) a čiji je cilj borba protiv dezinformacija i kreiranje alata za novinare za proveru činjenica.

 

Evropa

Bronven Roberts (Bronwen Roberts), šefica servisa za digitalne istrage za Evropu, Francuska

Bronven Roberts predvodi evropski tim. Otkako je počela da radi u AFP-u 1998. godine, bila je novinarka, urednica i direktorka dopisništva, uključujući i u mestima kao što su Južna Afrika, Hong Kong, Pariz i Avganistan. Timu za digitalnu istragu priključila se 2020. godine.

Žulijet Montes (Juliette Montesse), zamenica šefa za digitalne istrage za Evropu, Ujedinjeno Kraljevstvo

Žulijet Montes je zamenica šefa evropskog tima za digitalnu proveru. U AFP-u od 2010, prethodno je bila sudski izveštač u Parizu i dopisnica iz pariskih predgrađa, pre nego što se 2020. priključila timu za digitalnu istragu.

Estel Pear (Estelle Péard), urednica, Francuska

Estel Pear radi u AFP-u od 2010. godine. Pre nego što se kao urednica pridružila timu za digitalnu istragu 2021, bila je dopisnica za ekonomiju iz Nemačke, izveštavala o društvenim konfliktima u Francuskoj i bila urednica vesti.

Eva Vakenrojter (Eva Wackenreuther), urednica, Austrija

Eva Vakenrojter je odgovorna za digitalnu istragu na nemačkom jeziku. Pre dolaska u AFP 2020. godine, radila je kao reporterka i bila suosnivačica bloga za proveru činjenica.

Džastinder Kera (Jastinder Khera), urednik, Austrija

Džastinder Kera je urednik u evropskom timu sa sedištem u Beču, gde je prethodno radio za AFP-ov tekstualni servis vesti. Do dolaska u AFP 2018. godine, radio je u Bi-Bi-Si-ju (BBC), između ostalog i kao producent nekih od glavnih informativnih programa na radiju i u svetskom televizijskom servisu britanskog javnog servisa BBC World TV.

Lora Manering (Laura Mannering), urednica, Španija

Lora Manering radi kao urednica u evropskom timu od 2021. U AFP je došla 2012. kao urednica vesti na desku za Aziju i Pacifik, a kasnije je četiri godine bila direktorka dopisništva za Hong Kong i Tajvan. Prethodno je radila za novine i časopise u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sali Mars (Sally Mairs), urednica, Španija

Sali Mars, koja je počela da radi u AFP-u 2016. godine, je urednica u evropskom timu i članica upravnog odbora EFCSN-a. Prethodno je bila zamenica direktora AFP-ovog dopisništva za Zapadni Balkan i dopisnica iz jugoistočne Azije.

Sajmon Morgan (Simon Morgan), urednik, Francuska

Sajmon Morgan je urednik u evropskom timu. U AFP-u je od 1998. i radio je kao izveštač iz Frankfurta i Beča. U desk za vesti na engleskom jeziku, u sedištu AFP-a u Parizu, prešao je 2017. godine, a timu za digitalnu istragu se pridružio 2022.

Ana Holingsvort (Anna Hollingsworth), novinarka, Finska

Ana Holingsvort izveštava o dezinformacijama u Finskoj. Pre nego što se 2022. priključila AFP-u, radila je u Londonu za Tajms i Sandej tajms, gde je za specifične ciljne grupe pisala o različitim temama, od zdravstva do društvene promene i kulture.

Šarlot Stinakers (Charlotte Steenackers), novinarka, Belgija

Šarlot Stinakers izveštava o dezinformacijama u Holandiji. Do dolaska u AFP 2022. godine radila je honorarno kao novinarka u Libanu i Briselu. Radila je i za Rojters i Soar (Le Soir).

Ede Zaborski (Ede Záborszky), novinar, Austrija

Ede Zaborski prati i piše o dezinformacijama u Mađarskoj. AFP-u se pridružio 2021. godine, a pre toga je radio za jedan od najvećih i najstarijih onlajn portala vesti u Mađarskoj - Index.hu i honorarno za servis vesti na mađarskom jeziku radija Slobodna Evropa (RFE/RL).

Feliks Totman (Feliks Todtmann), novinar, Nemačka

Feliks Totman izveštava o dezinformacijama u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. U AFP je došao 2022. godine, a pre toga je radio u novinama Märkische Allgemeine Zeitung u Potsdamu i za Nemačku uredničku mrežu (Redaktionsnetzwerk Deutschland - RND) u Hanoveru i Berlinu.

Jan Rusezki (Jan Russezki), novinar, Nemačka

Jan Rusezki prati dezinformacije u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. AFP-u se pridružio 2020. godine, a prethodno je radio kao urednik u Märkische Allgemeine Zeitung, koji je deo Nemačke uredničke mreže (Redaktionsnetzwerk Deutschland - RND).

Katarina Subašić, novinarka, Srbija

Katarina Subašić se priključila timu za digitalnu verifikaciju 2020. godine kao novinarka za proveru činjenica za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Pre toga je u AFP-u od 1998. godine bila reporterka i urednica u dopisništvu koje pokriva Srbiju i Zapadni Balkan.

Ladka Mortkovic (Ladka Mortkowitz), novinarka, Češka republika

Ladka Mortkovic izveštava o dezinformacijama u Češkoj republici. Pre dolaska u AFP 2020. godine, Ladka je izveštavala za razne međunarodne medije, uključujući Blumberg i Njujork tajms. U poslednje dve decenije izveštavala je iz Praga, Pariza i Berlina.

Maja Čarnecka (Maja Czarnecka), novinarka, Poljska

Maja Čarnecka prati dezinformacije u Poljskoj. Timu za digitalnu proveru se pridružila 2019. godine, a prethodno je radila kao tekst i video novinarka za AFP u Varšavi, gde je pratila političke, socijalne, ekonomske i vesti iz kulture.

Mari Ženri (Marie Genries), novinarka, Belgija

Mari Ženri je novinarka koja prati frankofona područja Belgije i Švajcarske. Pre nego što se priključila AFP-u 2020. godine radila je kao istraživačica OSINT-a i novinarka za proveru činjenica za francuski televizijski kanal France 24.

Marion Dotri (Marion Dautry), novinarka, Srbija

Marion Dotri je novinarka koja prati Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Do 2020, kada je počela da radi u AFP-u, honorarno je radila kao dopisnica sa Zapadnog Balkana za francuske i medije na engleskom jeziku.

Natalija Savka (Natalia Sawka), novinarka, Poljska

Natalija Savka je novinarka koja radi u AFP-u od 2019. i pokriva Poljsku. Pre toga je radila u poljskom dnevnom listu Gazeta Viborča (Gazeta Wyborcza), gde je izveštavala o zbivanjima na nacionalnom nivou. Za AFP radi i obuke novinara za proveru činjenica.

Pola Kabesku (Paula Căbescu), novinarka, Austrija

Pola Kabesku izveštava o dezinformacijama u Rumuniji. Pre dolaska u AFP 2021. godine radila je za rumunski fektčeking sajt Factual i za lokalni istraživački novinarski projekat Neka bude svetlost (Să Fie Lumină).

Petros Konstantinidis, novinar, Grčka

Petros Konstantinidis izveštava o dezinformacijama u Grčkoj i na Kipru. Do dolaska u AFP 2022. radio je kao urednik vesti na portalu Elefteros tipos (Eleftherostypos.gr) i za France 24 u Parizu. Radi i kao istraživački novinar za grčki dnevni list TA NEA.

Robert Barca, novinar, Češka republika

Robert Barca prati dezinformacije u Slovačkoj. Pre nego što se 2020. priključio AFP-u, radio je kao onlajn urednik u slovačkom nedeljniku Tiždenj (týždeň), kao izveštač dnevnog lista i portala Denník N, a za različite medije je snimao i foto reportaže. Za AFP radi i obuke novinara za proveru činjenica.

Rosen Bosev (Rossen Bossev), novinar, Austrija

Rosen Bosev izveštava o dezinformacijama u Bugarskoj. Radio je 15 godina kao novinar u nedeljniku Kapital, prateći sudstvo, policiju i ljudska prava, do 2021. kada je počeo da radi u AFP-u.

Saladin Salem, novinar, Nemačka

Saladin Salem za AFP prati dezinformacije u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj od 2021. Prethodno je u Parizu i Majncu završio master studije u oblasti međunarodnog novinarstva.

Teofil Bludanis (Théophile Bloudanis), novinar, Grčka

Teofil Bludanis izveštava o dezinformacijama u Grčkoj i na Kipru. AFP-ovom timu za digitalnu proveru pridružio se 2022. godine, a prethodno je radio kao novinar za švajcarski lokalni list Le Journal du Jura i kao fotograf AFP-a.

 

Afrika

Iako nastojimo da budemo što transparentniji u vezi sa našim zaposlenima, kad je reč o novinarstvu neke zemlje i okruženja su više neprijateljska od drugih. Iz tog razloga neki novinari iz našeg afričkog tima neće ovde biti imenovani radi zaštite njihove bezbednosti.

Nina Lamparski, šefica servisa za digitalne istrage za Afriku, Francuska

Nina Lamparski predvodi afrički tim za digitalnu istragu. U AFP je došla iz Bi-Bi-Si-ja 2015. godine kao dopisnica iz Beča. Njena karijera, koja se prostire od digitalnih medija preko radija i štampe, vodila ju je u Sidnej, Pnom Pen, London i Brisel.

Gael Faur (Gaëlle Faure), zamenica šefa za digitalne istrage za Afriku, Francuska

Gael Faur je zamenica šefa afričkog tima za digitalnu istragu od 2020. Prethodno je bila urednica i reporterka u francuskim i američkim medijima, usmerena na istrage i proveru.

Bret Horner (Brett Horner), viši urednik za Afriku, Južna Afrika 

Bret Horner se pridružio AFP-u 2019. godine i pomaže u nadgledanju AFP-ove afričke operacije za digitalnu istragu. Iskusan novinar sa 20 godina iskustva, prethodno je bio glavni i odgovorni urednik dve regionalne novine i internet stranice vesti u Južnoj Africi.

Selia Lebur (Célia Lebur), urednica, Francuska

Selia Lebur se timu za digitalnu istragu pridružila 2022. godine kao urednica za afričke zemlje francuskog govornog područja. Za AFP je počela da radi 2012. kao reporterka vesti najpre u Gabonu a zatim u Nigeriji, izveštavajući iz zemalja širom centralne i zapadne Afrike.

Fikajo Ovoeje (Fikayo Owoeye), novinar, Nigerija

Fikajo Ovoeje izveštava o dezinformacijama u Nigeriji. Prethodno je radio kao reporter Rojtersa u Nigeriji, usmeren na ekonomiju, čovekovu okolinu i vladine politike. Fikajo je bio i na čelu biznis deska u onlajn mediju TheCable.

Džejms Okongo (James Okong'o), novinar, Južna Afrika

Iz svog sedišta u Johanesburgu, Džejms Okongo izveštava o dezinformacijama koje se šire afričkim zemljama engleskog govornog područja. Džejms je prethodno radio u najvećoj afričkoj autohtonoj organizaciji za proveru činjenica PesaCheck i kao pisac i producent za nevladinu organizaciju Johanniter International Assistance i neprofitnu organizaciju Echo Network Africa u Keniji.

Marin Lefevr (Marin Lefèvre), novinar/ka, Francuska

Marin Lefevr izveštava o dezinformacijama koje cirkulišu na francuskom govornom području zemalja Podsaharske Afrike. Prethodno honorarno izveštavajući za francuske i međunarodne medije u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, 2019. dobija stipendiju Google News Initiative.

Meri Kulundu (Mary Kulundu), novinarka, Kenija

Meri Kulundu prati dezinformacije u istočnoafričkim zemljama. Nekadašnja reporterka najvećih internet portala vesti u Keniji, ima master diplomu za digitalno novinarstvo i sprovela je istraživanje o tome kako se redakcije u Keniji nose sa dezinformacijama tokom izveštavanja o najnovijim vestima (breaking news).

Monika Ngo Majag (Monique Ngo Mayag), novinarka, Senegal

Monika Ngo Majag pokriva dezinformacije za AFP od 2019. godine, najpre u Gabonu, a sada u Senegalu. Pre nego što se pridružila AFP-u, Monika je gotovo celu deceniju radila kao reporterka za kamerunske privatne medije, da bi se potom prebacila na digitalnu istragu za jedan onlajn portal vesti.

Suj Kahofi (Suy Kahofi), novinar, Obala Slonovače

Suj Kahofi počeo je da radi u AFP-ovom dopisništvu u Abidžanu 2022. godine. Gotovo dve decenije proveo je radeći za nacionalne i međunarodne medije u Obali Slonovače i Africi. Bivši multimedijalni novinar Bi-Bi-Si-ja Afrika (BBC Afrique), razobličavanje dezinformacija počeo je 2016. godine.

Tendai Dube, novinarka, Južna Afrika

Tendai Dube za AFP pokriva dezinformacije u južnoj Africi od 2018. godine. Prethodno je radila za redakcije međunarodnih medija CNBC Afrika i Rojters.

Toni Bakar (Tonye Bakare), novinar, Nigeria

Toni Bakar izveštava o dezinformacijama u Nigeriji. Dobitnik nagrade Sigma za data novinarstvo, u AFP je došao iz Gardijana Nigerija gde je predvodio tim za digitalne vesti. Radio je i za konsultantsku kuću Poslovno oko (Business Eye), gde je pokrivao berzu i telekomunikacije. 

 

Azija i Pacifik

Iako nastojimo da budemo što transparentniji u vezi sa našim zaposlenima, kad je reč o novinarstvu, neke zemlje i okruženja su više neprijateljska od drugih. Iz tog razloga neki novinari iz našeg tima za Aziju i Pacifik neće ovde biti imenovani radi zaštite njihove bezbednosti.

Rejčel Blandi (Rachel Blundy), šefica servisa za digitalne istrage za Aziju i Pacifik, Hong Kong

Rejčel Blandi predvodi tim za digitalnu istragu za region Azije i Pacifika. Poreklom iz Londona, radila je na raznim reporterskim i poslovima digitalne produkcije u novinama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Šarlot Mejson (Charlotte Mason), zamenica šefa servisa za digitalne istrage za Aziju i Pacifik, Hong Kong

Šarlot Mejson pomaže u vođenju tima za Aziju i Pacifik. AFP-u se priključila 2018. kao novinarka i urednica u Parizu, a potom je pratila dezinformacije u Africi, Evropi i Severnoj Americi. Prethodno je pisala za razne medije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Sofija Šu (Sophia Xu), menadžerka za digitalnu obuku za Aziju i Pacifik, Hong Kong

Sofija Šu predvodi AFP-ov program obuke za digitalno novinarstvo za područje Azije i Pacifika. U AFP-u je od 2020. kao urednica za digitalnu istragu. Na medijskim konferencijama i univerzitetima širom Azije obučila je digitalnom novinarstvu stotine novinara i studenata.

Džejk Sorijano (Jake Soriano), urednik, Filipini

Džejk Sorijano je urednik u timu za Aziju i Pacifik. AFP-u se pridružio 2019. kao reporter za digitalnu istragu u dopisništvu u Manili. Prethodno je radio na projektima za proveru činjenica na Filipinima.

Džef Li (Jeff Li), urednik, Hong Kong

Džef Li je urednik u timu za Aziju i Pacifik. Pre nego što je došao u AFP 2022. godine, radio je kao novinar u Bi-Bi-Si-ju (BBC), izveštavajući iz Hong Konga i Kine.

Natakorn Plodi (Nattakorn Ploddee), urednik, Tajland

Natakorn Plodi je odgovoran za produkciju na tajlandskom jeziku i učestvuje u AFP-ovim radionicama za digitalnu istragu. Pre dolaska u AFP 2019. godine radio je kao voditelj vesti i pratio međunarodna zbivanja.

Kadarudin Šišir (Qadaruddin Shishir), urednik, Bangladeš

Kadarudin Šišir koordinira produkciju na bengalskom. AFP-u se pridružio nakon uredničkih poslova u raznim medijima u Bangladešu.

Ričard Pajn (Richard Pyne), urednik, Hong Kong

Ričard Pajn je urednik u timu za Aziju i Pacifik. U AFP-u je od 2022. godine, a prethodno je bio reporter, voditelj i urednik u Radio-televiziji Hong Kong.

Sumit Dabej (Sumit Dubey), urednik, Indija

Sumit Dabej je urednik tima za digitalnu istragu sa sedištem u Nju Delhiju. Radio je u različitim vodećim indijskim novinama pre nego što se 2022. pridružio AFP-u.

Tejoon Kang (Taejun Kang), urednik, Južna Koreja

Tejoon Kang je urednik za digitalnu istragu sa sedištem u Južnoj Koreji. Pre AFP-a radio je kao novinar za Bi-Bi-Si (BBC) monitoring i Fajnenšl tajms (Financial Times) u Hong Kongu.

Jeni Kvo (Yenni Kwok), urednica, Hong Kong

Jeni Kvo nadgleda rad timova za digitalnu istragu u Indoneziji i Maleziji. Prethodno je radila kao novinarka i urednica u raznim međunarodnim medijima.

Zoe Lou (Zoe Low), urednica, Hong Kong

Zoe Lou je urednica u timu za Aziju i Pacifik. Pre dolaska u AFP 2022. godine, radila je kao reporterka u novinama Saut Čajna morning post (South China Morning Post).

Anurada Prasad, novinarka, Indija

Anurada Prasad razobličava dezinformacije koje cirkulišu u Indiji na engleskom i hindu jeziku. Prethodno je radila kao dopisnica za indijski sajt za proveru činjenica Alt Njuz (Alt News).

Ara Iuhenio (Ara Eugenio), novinarka, Filipini

Ara Iuhenio je reporterka za digitalnu istragu na Filipinima. Nakon rada kao multimedijalna novinarka za mrežu Samit medija (Summit Media), 2022. godine pridružila se AFP-u.

Klara Ip (Clara Ip), novinarka, Hong Kong

Klara Ip je novinarka za digitalne istrage koja prvenstveno prati dezinformacije u Kini, Hong Kongu i Tajvanu. U AFP-u je od 2020.

Deveš Mišra (Devesh Mishra), novinar, Indija

Deveš Mišra razobličava dezinformacije koje kruže u Indiji. Pre nego što se pridružio AFP-u, radio je kao reporter za fektčeking sajt Bum Lajv (BOOM Live) u Nju Delhiju i kao medijski trener za program FaktŠala (FactShala) Gugl Njuz inicijative (Google News Initiative).

Fejt Braun (Faith Brown), novinarka, Filipini

Fejt Braun je novinarka za digitalnu istragu na Filipinima. Pre dolaska u AFP izveštavala je i producirala priče kao dopisnica japanskog javnog servisa NHK iz Manile.

Džema Holijani Čaja (Gemma Holliani Cahya), novinarka, Indonezija

Džema Holijani Čaja je novinarka za digitalnu istragu sa sedištem u Džakarti. Pre dolaska u AFP 2022. godine, radila je kao novinarka za Gardijan, Los Anđeles Tajms i Džakarta post.

Džoni Liju (Johnny Lieu), novinar, Australija

Džoni Liju je novinar za digitalnu istragu sa sedištem u Sidneju. AFP-u se pridružio 2019. godine, a prethodno je radio kao novinar za američki tehnološki sajt Mašabl (Mashable) i australijski televizijski kanal Mreža deset (Network Ten).

Kejt Ten (Kate Tan), novinarka, Australija

Kejt Ten je novinarka za digitalnu istragu sa sedištem u Sidneju. U AFP je došla iz agencije Storiful (Storyful), a prethodno je radila kao dopisnica za tenis iz Pekinga.

Lakna Paranamana (Lakna Paranamanna), novinarka, Šri Lanka

Lakna Paranamana je novinarka za digitalnu istragu u Kolombu. Pre dolaska u AFP 2019. godine izveštavala je za Dejli miror (Daily Mirror) iz Šri Lanke i razne druge novine na engleskom jeziku.

Lusil Sodipe (Lucille Sodipe), novinarka, Filipini

Lusil Sodipe izveštava o dezinformacijama koje kruže na Filipinima. Pre nego što se 2020. pridružila AFP-u, Lusil je radila u elektronskim medijima, gde je producirala televizijske dokumentarne filmove više od deset godina. Bila je i reporterka i urednica u filipinskoj organizaciji za proveru činjenica Vera Fajls.

Masrur Gilani (Masroor Gilani), novinar, Pakistan

Masrur Gilani je novinar za digitalnu istragu koji je počeo da radi u AFP-u 2003. kao dopisnik iz Pakistana. Prethodno je radio za Asošijeted pres (Associated Press) Pakistana i Muslimanske novine (The Muslim newspaper).

Muhamed Ali Mazed (Mohammad Ali Mazed), novinar, Bangladeš

Muhamed Ali Mazed je novinar za digitalnu istragu u Daki. Prethodno je radio kao izveštač za fektčeking sajt Bum lajv (BOOM Live) u Bangladešu i držao treninge za onlajn proveru i medijsku pismenost.

Mases Ombusungu (Moses Ompusunggu), novinar, Indonezija

Mases Ombusungu izveštava o dezinformacijama u Indoneziji. Pre dolaska u AFP 2018. radio je kao novinar u Džakarta postu, gde je pratio politička zbivanja i zaštitu čovekove okoline.

Panisa Emoča (Panisa Aemocha), novinarka, Tajland

Panisa Emoča izveštava o dezinformacijama na Tajlandu. Pre nego što se priključila AFP-u 2022. godine izveštavala je o temama iz biznisa i politike za Svetski servis Bi-Bi-Si-ja (BBC) u Londonu.

Safrin La Batu, novinar, Indonezija

Safrin La Batu razobličava dezinformacije u Indoneziji i izveštava o njima. Do 2019. godine, kada se pridružio AFP-u, bio je istraživački novinar u Džakarta postu (Jakarta Post).

Šim Kju Sok (Shim Kyu-seok), novinar, Južna Koreja

Šim Kju Sok je novinar za digitalnu istragu koji prati dezinformacije u Južnoj Koreji. U AFP je došao 2021, a pre toga je radio kao politički novinar i pratio severnokorejsku i južnokorejsku politiku za dnevni list Korea JoongAng Daily.

Uzair Rizvi, novinar, Indija

Uzair Rizvi je novinar za digitalnu istragu sa sedištem u Nju Delhiju. Pre nego što se 2018. pridružio AFP-u, nekadašnji stipendista Fondacije Tomson Rojters radio je kao multimedijalni novinar za Hindustan tajms (The Hindustan Times).

Vasi Mirza (Wasi Anjum Mirza), novinar, Hong Kong

Vasi Mirza je novinar za digitalnu istragu koji prvenstveno prati dezinformacije u Pakistanu i Avganistanu.  

 

Bliski istok

Iako nastojimo da budemo što transparentniji u vezi sa našim zaposlenima, kad je reč o novinarstvu neke zemlje i okruženja su više neprijateljska od drugih. Iz tog razloga novinari koji rade u timu za Bliski istok neće ovde biti imenovani radi zaštite njihove bezbednosti.

 

Francuska

Aleksi Orsini (Alexis Orsini), novinar, Francuska

Aleksi Orsini izveštava o dezinformacijama u Francuskoj. Prethodno novinar za proveru činjenica novine 20 Minutes, AFP-u se priključio 2022.

Emili Bero (Emilie Beraud), novinarka, Francuska

Emili Bero prati širenje dezinformacija u Francuskoj. Do dolaska u AFP 2022. godine izveštavala je za Televiziju Francuska (France Télévision) o kulturnim zbivanjima, a potom zdravstvu. Radila je i u pariskom desku France 24, gde je pokrivala vesti iz Libana, Tunisa i Sudana.

Kloe Rabz (Chloé Rabs), novinarka, Francuska

Kloe Rabz izveštava o dezinformacijama u Francuskoj. AFP-u se priključila 2022. nakon završetka master studija iz novinarstva. Kloe piše i za francuske medije poput Liberasiona (Libération) i Ekonomske alternative (Alternatives Economiques), gde se specijalizuje za pitanja zdravstva i zaštitu čovekove okoline.

Kler-Lin Nas (Claire-Line Nass), novinarka, Francuska

Kler-Lin Nas prati dezinformacije u Francuskoj. Pre nego što je došla u AFP 2021. godine, radila je u timu za proveru činjenica u francuskom Liberasionu i pokrivala različite teme vezane za netačne informacije.

Gael Žofroa (Gaëlle Geoffroy), novinarka, Francuska

Gael Žofroa izveštava o dezinformacijama u Francuskoj. U AFP-u je od 2022. godine i radila je različite poslove u sedištu u Parizu, uključujući praćenje ekonomije, opštih vesti i politike. Radila je i kao dopisnica za ekonomiju iz Vašingtona.

Žuli Pakorel (Julie Pacorel), novinarka, Francuska

Žuli Pakorel se specijalizuje za dezinformacije o zdravstvenim pitanjima. Pre nego što se priključila timu 2022. godine, radila je u AFP-ovom dopisništvu u Marseju, gde je pratila politiku, kriminal i biodiverzitet u regionu Mediterana. Prethodno je za francuske medije, poput Liberasiona, honorarno izveštavala iz Južne Amerike.

Žulijet Mansur (Juliette Mansour), novinarka, Francuska

Žulijet Mansur izveštava o dezinformacijama u Francuskoj. AFP-u se priključila 2020. godine, a prethodno je radila istrage i provere u redakcijama za proveru činjenica „Tačno od netačnog“ (Le Vrai du Faux) u Franceinfo i „Dekoderi“ (Les Décodeurs) u Mondu. Za internet servis Parizijena (Le Parisien) pratila je svetske vesti.

Natan Galo (Nathan Gallo), novinar i istraživač, Francuska

Natan Galo izveštava o dezinformacijama u Francuskoj i radi kao asistent istraživač na pariskom Institutu za političke studije (Sciences Po). Pre dolaska u AFP 2021. radio je kao reporter u publikaciji o ekonomiji medija La Correspondance de la Presse, gde je pratio medije i tehnički sektor. Takođe je radio kao asistent istraživač u Institutu Rojters.

 

Latinska Amerika i Španija

Iako nastojimo da budemo što transparentniji u vezi sa našim zaposlenima, kad je reč o novinarstvu neke zemlje i okruženja su više neprijateljska od drugih. Iz tog razloga neki novinari iz našeg tima za Latinsku Ameriku ovde neće biti imenovani radi zaštite njihove bezbednosti.

Leila Makor (Leila Macor), šefica za digitalne istrage na španskom i portugalskom, Urugvaj

Leila Makor predvodi timove AFP-a za digitalnu istragu za Latinsku Ameriku i Španiju, prateći dezinformacije na španskom, katalonskom i portugalskom. Otkako se 2005. pridružila AFP-u, radila je i kao urednica na desku za Latinsku Ameriku u Montevideu i dopisnica sa zapadne i istočne obale Sjedinjenih Država.

Alehandro Rinkon (Alejandro Rincón), koordinator urednika za španski jezik, Kolumbija

Alehandro Rinkon je urednik i koordinator urednika za tim koji radi na španskom jeziku sa sedištem u Kolumbiji. Pre nego što je došao u AFP, u Latinskoj Americi je predvodio EFE Verifica, fektčeking servis španske novinske agencije. Pratio je i tehnologiju, ekonomiju i kulturna zbivanja za kolumbijske medije.

Anela Heta (Anella Reta), koordinatorka urednika za portugalski jezik, Urugvaj

Anela Heta je urednica i koordinatorka urednika za tim koji radi na portugalskom jeziku. U AFP-u od 2004. godine, radila je kao urednica za grafički servis na španskom jeziku, viša urednica na latinoameričkom desku u Monevideu i dopisnica iz Sao Paola. Timu za digitalnu verifikaciju se pridružila 2019. godine.

Sonja Gonzales (Sonia González), koordinatorka urednika za španski jezik, Španija

Sonja Gonzales je koordinatorka urednika za tim koji radi na španskom jeziku sa sedištem u Madridu, kao i urednica bloga na katalonskom jeziku. Pre nego što se priključila AFP-ovom timu za digitalnu proveru 2019. godine, radila je u regionalnim redakcijama AFP-a, grafičkim i onlajn servisima u Madridu, Montevideu i Parizu.

Nađa Nasanovski (Nadia Nasanovsky), menadžerka za digitalnu obuku za Latinsku Ameriku, Urugvaj

Nađa Nasanovski predvodi AFP-ov program obuke za digitalno novinarstvo u Latinskoj Americi. AFP-u se priključila 2019. godine kao novinarka za digitalnu istragu u Buensoj Ajresu. Prethodno je radila kao novinarka za proveru činjenica i izveštavala za nekoliko argentinskih medija.

Ana Prieto, urednica, Argentina

Ana Prieto je urednica tima koji radi na španskom jeziku u Buenos Ajresu. Prethodno je bila AFP-ova reporterka za digitalnu istragu u Argentini, radila kao fektčekerka u Radio Ambulante i za nekoliko medija u regionu, uključujući Revista Ñ, Orsai, Univision i El Nuevo Herald.

Deniz Mota (Denise Mota), urednica, Urugvaj

Deniz Mota je urednica u timovima koji rade na španskom i portugalskom jeziku. Pre nego što se 2021. godine priključila AFP-u, radila je kao urednica u brazilskim istraživačkim medijima.

Sesilija Soržini (Cecília Sorgine), urednica, Brazil

Nakon nekoliko godina rada kao reporterka za digitalnu istragu, Sesilija Soržini sada radi kao urednica tima koji piše na portugalskom u Brazilu. Pre nego što je postala deo tima za digitalnu proveru, radila je za AFP-ove tekst i multimedijalne servise na portugalskom.

Marija Klara Pestri (Maria Clara Pestre), urednica, Brazil

Posle nekoliko godina izveštavanja o digitalnim istragama, Marija Klara Pestri je sada urednica za tim koji piše na portugalskom jeziku u Brazilu. Timu za digitalnu proveru se priključila 2019. godine, a prethodno je radila za Rojtersov servis na portugalskom i tehnološku internet stranicu Globo.com.

Migel Bravo (Miguel Bravo), urednik, Meksiko

Migel Bravo je urednik u timu koji radi na španskom jeziku, sa sedištem u Meksiku. Od 2019. godine razobličavao je dezinformacije u AFP-u. Prethodno je bio izveštač nekoliko meksičkih medija, specijalizovan za praćenje vlade, zdravstva i ekonomije.

Adrija Laborda (Adrià Laborda), novinar, Španija

Adrija Laborda je novinar za digitalnu istragu sa sedištem u Barseloni koji radi na španskom i katalonskom jeziku. Pre početka rada u AFP-u u februaru 2021. godine, radio je kao izveštač za regionalni javni servis u Kataloniji i kao urednik lokalnih medija u Barseloni.

Aksel Ernandez (Axl Hernández), novinar, Čile

Aksel Ernandez je novinar za digitalnu istragu sa sedištem u Santjagu. U AFP-u je od 2022. godine, a prethodno je izveštavao za novine El Mercurio, gde je proveravao dezinformacije o kovidu-19 i čileanskim protestima.

Bárbara Medina, novinarka, Čile

Bárbara Medina je novinarka za digitalnu istragu sa sedištem u Santijagu. AFP-u se priključila 2022. a prethodno je izveštavala za čileansku nacionalnu televiziju, prateći politička zbivanja i radila na fektčeking projektu na Katoličkom univerzitetu, gde je predavala tehnike za proveru činjenica.

Martin Račinski (Martín Rachinsky), novinar, Argentina

Martin Račinski je novinar za digitalnu istragu sa sedištem u Buenos Ajresu. Poseduje izveštačko iskustvo u onlajn informativnim medijima, a radio je i kao producent u nekoliko radio stanica u Argentini.

Manuela Silva, novinarka, Urugvaj

Manuela Silva je novinarka za digitalnu istragu i dopisna profesorka na Univerzitetu Montevideo. Dok se nije priključila AFP-u 2021. godine, radila je u regionalnoj agenciji i za nacionalni fektčeking projekat.

Natalija Sangino (Natalia Sanguino), novinarka, Španija

Natalija Sangino je novinarka za digitalnu istragu sa sedištem u Madridu. Za AFP radi više od 15 godina, tokom kojih je bila urednica za multimedijalni servis na španskom i uređivala tekst, grafike i video.

 

Severna Amerika

Artur Mekmilan (Arthur MacMillan), šef servisa za digitalne istrage za Severnu Ameriku, SAD

Artur Mekmilan predvodi američki tim za digitalnu istragu. On se najpre priključio AFP-u kao urednik u Hong Kongu 2007. godine. Kao dopisnik je izveštavao iz brojnih zemalja, uključujući Iran, Južnu Afriku, Irak i Pakistan, kao i Sjedinjene Države.

Mariša Goldamer (Marisha Goldhamer), zamenica šefa za digitalne istrage za Severnu Ameriku, SAD

Mariša Goldamer nadgleda produkciju iz Kanade i koordinira novinare u Montrealu i Vašingtonu. Mariša, koja je u AFP-u od 2003. godine, je radila u redakciji za multimedije i brinula o prisustvu Agencije na društvenim mrežama.

Danijel Fanke (Daniel Funke), urednik, SAD

Danijel Fanke je počeo da radi kao urednik za digitalnu istragu u AFP-u 2022. godine. Prethodno je radio kao izveštač i urednik u USA Today, PolitiFact-u, Međunarodnoj mreži za proveru činjenica (IFCN) i Pointer institutu za proučavanje medija. Danijel je stručnjak za onlajn dezinformacije, proveru, politička pitanja i tehnologiju.

Huan Ignacio Bero (Juan Ignacio Berro), urednik, Meksiko

Huan Ignacio Bero je urednik usmeren na dezinformacije koje kruže Sjedinjenim Državama na španskom jeziku. Rad u AFP-u je počeo 2021. kao reporter za digitalne istrage u Urugvaju, gde je prethodno radio kao novinar u jednom od najvećih listova u zemlji El Observador.

Rob Liver (Rob Lever), urednik, SAD

Rob Liver je u američkom timu za digitalnu istragu od 2021. Prethodno je radio na različitim poslovima u dopisništvu AFP-a u Vašingtonu. U Agenciji od 1992. godine, radio je kao ekonomski izveštač, urednik vesti u američkom desku i novinar-urednik za tehnološke medije.

Bil Mekarti (Bill McCarthy), novinar, SAD

Bil Mekarti izveštava o dezinformacijama u Sjedinjenim Državama. AFP-u se priključio 2022. nakon što je radio kao izveštač za PolitiFact, gde je pratio američke medije i politiku, onlajn dezinformacije i predvodio proveru činjenica političkih komentatora.

Menon Džejkob (Manon Jacob), novinarka, SAD

Menon Džejkob prati dezinformacije, uključujući i mitove o klimatskim promenama. U AFP je došla 2018. godine kao deo programa novinarskih stipendija Agencije. Prethodno je radila za Rojters i Politiko Evropa.

Naharija Alonzo (Naharia S. Alonso), novinarka, SAD

Naharija Alonzo razobličava dezinformacije koje cirkulišu Sjedinjenim Državama na španskom jeziku. AFP-u se priključila 2022. godine, a prethodno je bila finansijska reporterka u Španiji za El Pais i Newtral.

Natali Vejd (Natalie Wade), novinarka, SAD

Natali Vejd se pridružila AFP-u 2021. kao članica programa fektčeking stipendista Nacionalnog udruženja za afroameričke novinare (NABJ) i razobličava dezinformacije o širokom spektru tema u Sjedinjenim Državama.

Valentin Dijaz (Valentín Díaz), novinar, Meksiko

Valentín Díjaz razobličava dezinformacije koje kruže u Sjedinjenim Državama na španskom jeziku. Pre nego što se 2022. priključio AFP-u, radio je kao digitalni koordinator za El Comercio u Ekvadoru.