O nama

AFP je pokrenuo servis za digitalnu proveru u Francuskoj 2017. godine i postao je vodeća fact-checking organizacija u svetu, sa specijalizovanim novinarima u zemljama od Sjedinjenih Američkih Država do Mijanmara.

Naši novinari prate sadržaj na internetu na lokalnim jezicima, od amharskog do hindu, poljskog ili portugalskog. Uzimajući u obzir lokalnu kulturu, jezik i politiku, oni rade sa biroima AFP-a širom sveta na istraživanju i dokazivanju neistinitosti lažnih informacija, posebno usmeravajući pažnju na članke koji mogu naneti štetu, imati veliki uticaj i biti manipulativni. Njihove priče se uređuju u regionalnim centrima dok je uredništvo globalnog tima u sedištu AFP-a u Parizu.

AFP je započeo fact-checking na srpskom u julu 2020. sa dve novinarke u Beogradu koje pokrivaju Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Katarina Subašić radi za Agenciju od 1998. godine i izveštavala je iz Srbije i sa Zapadnog Balkana pre nego što se pridružila timu za digitalnu proveru. Pre AFP-a, radila je kao novinar i urednik u Radio Beogradu i srpskoj novinskoj agenciji FoNet. Katarina ima master diplomu Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Marion Dotri (Marion Dautry) rođena je i odrasla u Francuskoj, a u Beograd se preselila u oktobru 2015. Pre nego što je počela da radi za AFP, pokrivala je region Zapadnog Balkana za medije na francuskom i engleskom jeziku kao što su francuski La kroa (La Croix), švajcarski La tribun de Ženev (La Tribune de Genève), srpski Balkanoskop (Balkanoscope) i belgijski Ikual Tajms (Equal Times). Marion ima master diplomu iz novinarstva sa Instituta političkih nauka Sians Po (Sciences Po) u Parizu.

AFP-ova fact check urednica za Evropu, Bronven Roberts (Bronwen Roberts) je počela da radi za AFP 1998. godine kao novinarka u Johanesburgu, a potom je prešla u urednički centar za Aziju u Hong Kongu. Bila je šefica biroa u Kabulu pre nego što je 2009. došla  u Pariz gde je radila kao urednica regionalnog i internacionalnog servisa. AFP fact checking timu pridružila se u martu 2020. i sedište joj je u Parizu.