O nama

AFP je pokrenuo servis za digitalnu proveru u Francuskoj 2017. godine i postao je vodeća fact-checking organizacija u svetu, sa specijalizovanim novinarima u zemljama od Sjedinjenih Američkih Država do Mijanmara.

Naši novinari prate sadržaj na internetu na lokalnim jezicima, od amharskog do hindu, poljskog ili portugalskog. Uzimajući u obzir lokalnu kulturu, jezik i politiku, oni rade sa biroima AFP-a širom sveta na istraživanju i dokazivanju neistinitosti lažnih informacija, posebno usmeravajući pažnju na članke koji mogu naneti štetu, imati veliki uticaj i biti manipulativni. Njihove priče se uređuju u regionalnim centrima dok je uredništvo globalnog tima u sedištu AFP-a u Parizu.

AFP je započeo fact-checking na srpskom u julu 2020. sa dve novinarke u Beogradu koje pokrivaju Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Katarina Subašić, novinarka za proveru činjenica

Katarina radi za Agenciju od 1998. godine i izveštavala je iz Srbije i sa Zapadnog Balkana pre nego što se pridružila timu za digitalnu proveru. Pre AFP-a, radila je kao novinar i urednik u Radio Beogradu i srpskoj novinskoj agenciji FoNet. Katarina ima master diplomu Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Marion Dotri, novinarka za proveru činjenica

Marion rođena je i odrasla u Francuskoj, a u Beograd se preselila u oktobru 2015. Pre nego što je počela da radi za AFP, pokrivala je region Zapadnog Balkana za medije na francuskom i engleskom jeziku kao što su francuski La kroa (La Croix), švajcarski La tribun de Ženev (La Tribune de Genève), srpski Balkanoskop (Balkanoscope) i belgijski Ikual Tajms (Equal Times). Marion ima master diplomu iz novinarstva sa Instituta političkih nauka Sians Po (Sciences Po) u Parizu.

Bronven Roberts, koordinatorka za Evropu

Bronven je počela da radi za AFP 1998. godine kao novinarka u Johanesburgu, a potom je prešla u urednički centar za Aziju u Hong Kongu. Bila je šefica biroa u Kabulu pre nego što je 2009. došla  u Pariz gde je radila kao urednica regionalnog i internacionalnog servisa. AFP fact checking timu pridružila se u martu 2020. i sedište joj je u Parizu.

Žulijet Montes, zamenica koordinatora za Evropu

U AFP-u od 2010, Žulijet je radila kao reporterka u birou u francuskom gradu Lilu i pokrivala vesti iz pariskih predgrađa. Pre nego što se u julu 2020. pridružila timu za proveru činjenica, izveštavala je iz viših sudova u Parizu.

Estel Peard, urednica

Estel radi u AFP-u od 2010. godine. Estel je nekoliko godina bila reporterka u Nemačkoj, specijalizovana za ekonomiju. Pre nego što se pridružila timu za proveru činjenica u septembru 2021, radila je za AFP TV, gde je pokrivala društvene konflikte u Francuskoj i bila urednica AFP-ovog servisa vesti.

Sali Mars, urednica

Sali je počela da radi u AFP-u 2016. kao dopisnik za jugoistočnu Aziju u Bankoku. Kasnije je prešla u Beograd gde je bila zamenica šefa biroa AFP-a za Zapadni Balkan. Kao urednica u evropskom timu za proveru činjenica radi od početka aprila 2021.

Lora Manering, urednica

Lora ima bogato reportersko, uredničko i menadžersko iskustvo, uključujući i četiri godine na mestu šefa dopisništva AFP-a za Hong Kong i Tajvan. Rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, trenutno živi u Španiji.

Džastinder Kera, urednik

Džastinder radi u AFP-u od 2018. kao reporter i urednik u birou u Beču, odakle pokriva vesti iz Austrije i šireg regiona. Pre toga je radio u Bi-Bi-Si-ju (BBC), između ostalog i kao producent nekih od glavnih informativnih programa na radiju i u svetskom televizijskom servisu britanskog javnog servisa BBC World TV. Evropskom timu AFP-a za proveru činjenica pridružio se početkom aprila 2021.

Sajmon Morgan, urednik

Sajmon, koji živi i radi u Parizu, pridružio se AFP-u 1998. godine i radio kao reporter u dopisništvima u Frankfurtu i Beču. U desk za vesti na engleskom jeziku, u sedištu AFP-a u Parizu, prešao je 2017. godine, a urednik u evropskom timu za proveru činjenica postao je u septembru 2022.